2013-10-24 12:56:05
Φωτογραφία για «Σοβαρά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης»
Με την από 23.10.2013 επίκαιρη ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το θέμα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης.

Εδώ και τόσο καιρό, η κατάσταση του Κ.Υ. παραμένει δραματική, καθώς παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Ο μοναδικός Ειδικός Γενικός Ιατρός δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλων των κατοίκων αλλά και των τουριστών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησα από τον κ. Υπουργό το χαρακτηρισμό του Κ.Υ. ως «άγονου Α΄ κατηγορίας», προκειμένου να προσφέρει κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων. Ένα επιπλέον πρόβλημα του Κ.Υ. είναι και η απουσία ανελκυστήρα ή ράμπας για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) και των ηλικιωμένων. Τα παραπάνω προβλήματα δείχνουν την αδυναμία του Κ.Υ. να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ακριτικού νησιού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός που επιτάσσει άμεσα να δοθούν λύσεις.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Σοβαρά προβλήματα του Κ.Υ. Σαμοθράκης»

Με τις από 28.08.2013 (Αριθ. Πρωτ. 1010/28.08.2013) και 15.10.2013 (Αριθ. Πρωτ. 2690/15.10.2013) ερωτήσεις μου προς το Υπουργείο Υγείας τόνισα τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του ακριτικού νησιού της Σαμοθράκης. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν ισχνή, έως και ανεπαρκή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων του νησιού.

Αρχικά, το μείζον πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση του Κ.Υ. από ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα και με την απάντηση του Υπουργού (Αριθ. Πρωτ. 81485/27.09.2013), πλέον το Κ.Υ. λειτουργεί με έναν (1) μόνο Ειδικό Γενικό Ιατρό, ο οποίος φυσικά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και των τουριστών που κάθε καλοκαιρινή περίοδο συρρέουν στο νησί. Σύμφωνα με το Διευθυντή του Κ.Υ., «δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης ούτε και διακομιδές ασθενών με συνοδεία ιατρού στο Νοσοκομείο Αλέξ/πόλης.» Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ήδη από τις 19.09.2013 έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων (με βάση την αριθ. Πρωτ. Υ10γ/Γ.Π. οικ. 82805/05.09.2013 προκήρυξη κενών και κενούμενων θέσεων) για την κάλυψη κενών θέσεων α) Γενικών Ιατρών, β) Γιατρών υπόχρεων υπαίθρου και γ) γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ. Σαμοθράκης και στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας, μέχρι σήμερα, παραπάνω από ένα (1) μήνα μετά, δεν έχει υπάρξει πρόσληψη ουδενός περαιτέρω ιατρού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη παιδιάτρου, καθώς υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά στο νησί, από τα οποία ουσιαστικά στερείται το αναφαίρετο δικαίωμα της ιατρικής περίθαλψης ανά πάσα στιγμή. Χαρακτηριστικό, επιπλέον, είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κ.Υ. πληροί όλες τις κοινωνικές, γεωγραφικές συγκοινωνιακές και οικιστικές συνθήκες, ώστε να χαρακτηριστεί ως «Άγονο Α’ Κατηγορίας», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα. Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, όπως είναι φυσικό λόγω των κινήτρων που προσφέρει, θα αυξήσει το ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Παράλληλα, κρίσιμο είναι και το πρόβλημα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Κ.Υ. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παλιό κτίριο, το οποίο θα έπρεπε να κριθεί ακατάλληλο για τέτοιου είδους χρήση, ως επί το πλείστον δεν εξυπηρετεί και τις ανάγκες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) καθώς και ηλικιωμένων. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανυπαρξίας είτε ανελκυστήρα, είτε ειδικής ράμπας ανέλκυσης, η οποία θα προσφέρει πρόσβαση στο 2ο όροφο του Κ.Υ., όπου και στεγάζονται τα ιατρεία. Είναι αδιανόητο στην εποχή του 21ου αιώνα ένα ιατρικό κέντρο μιας χώρας της Ε.Ε. να παρουσιάζει τόσο βασικές ελλείψεις εξοπλισμού, με την πολιτεία να αγνοεί μέχρι σήμερα τα αιτήματα των κατοίκων και των ιθυνόντων του Κ.Υ., αλλά και να αγνοεί τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα και ευρωπαϊκώς αναγνωρισμένα δικαιώματα ευπαθών ομάδων, όπως τα Α.Μ.Ε.Α.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Α) Σκοπεύετε να προβείτε άμεσα στην πρόσληψη νέου ιατρικού προσωπικού, κυρίως ιατρών παθολόγων και παιδιάτρων (είτε μόνιμου είτε επικουρικού);

Β) Γιατί υπάρχει κωλυσιεργία στον χαρακτηρισμό του Κ.Υ. Σαμοθράκης ως «Άγονου Α’ κατηγορίας»; Με τις ισχύουσες συνθήκες, τι κίνητρα προτίθεστε να προσφέρετε ώστε να εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων αυτών;

2. Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αγορά και την εγκατάσταση ανελκυστήρα (κατά προτίμηση) ή ράμπας ανέλκυσης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Α.Μ.Ε.Α και των ηλικιωμένων ανθρώπων;

Αθήνα, 23/10/2013

Ο ερωτών Βουλευτής

Μαρίνος Δ. Ουζουνίδης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ