2013-11-01 03:50:28
Φωτογραφία για Υγεία: Καρκίνος των οστών: Διάγνωση και αντιμετώπιση
Κάθε χρόνο, ο ένας στους δέκα πάσχοντες από καρκίνο μαθαίνει πως η νόσος του είναι μεταστατική και έχει εξαπλωθεί στα οστά του.

Υπολογίζεται ότι από τα 12,7 εκατομμύρια των ασθενών που εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο σε όλο τον κόσμο, το περίπου 1,5 εκατομμύριο πάσχουν από μεταστάσεις στα οστά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεταστάσεις γίνονται αντιληπτές από τους πόνους που προκαλούν – και συχνά οι ασθενείς βασανίζονται αδυνατώντας να καταλάβουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο τη στιγμή που έχουν ήδη υποβληθεί σε επιθετική θεραπεία για τον αρχικό καρκίνο τους, αλλά και αγωνιώντας για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι περισσότεροι όγκοι των οστών είναι καλοήθεις, γι’ αυτό το λόγο ο καρκίνος των οστών είναι συνήθως δευτεροπαθής, αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται πρώτα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος και μετά εξαπλώνονται στα οστά, όπου σχηματίζεται κακοήθης όγκος . Τα οστά που προσβάλλονται συνήθως είναι: τα πλευρά, η πύελος, το κρανίο, ή η σπονδυλική στήλη.


Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των οστών;

•πόνος και πρήξιμο του προσβληθέντος σημείου

•κατάγματα που προκαλούνται από ασήμαντους τραυματισμούς

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Συνήθως ο δευτεροπαθής καρκίνος των οστών εμφανίζεται μετά από τους παρακάτω καρκίνους:

•μαστού

•πνεύμονα

•προστάτη

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου των οστών;

Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφία ή σπινθηρογράφημα ραδιονουκλιδίων των οστών, με αξονική τομογραφία και το αποτέλεσμα τεκμηριώνεται με βιοψία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο δευτεροπαθής καρκίνος των οστών ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων καρκίνων καθώς τις περισσότερες φορές η θεραπεία περιορίζεται στο να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να ανακουφίσει από τους πόνους.

Οι οστικές μεταστάσεις αντιμετωπίζονται με διπλό τρόπο: αφ’ ενός ο ασθενής ακολουθεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για τον αρχικό όγκο του, αφ’ ετέρου ακολουθεί ειδική αγωγή για τις οστικές μεταστάσεις, η οποία μπορεί να είναι ειδικά φάρμακα, με ή χωρίς ακτινοθεραπεία.

Τα ειδικά φάρμακα για τις οστικές μεταστάσεις ουσιαστικά κυκλοφορούν μια δεκαετία τώρα και είναι τα επονομαζόμενα διφωσφονικά άλατα (οι ουσίες ζολεδρονικό οξύ, ιμπανδρονάτη, παμιδρονάτη) που είναι ισχυροί αναστολείς των οστεοκλαστών. Πριν από έναν χρόνο, εξάλλου, στο θεραπευτικό οπλοστάσιο προστέθηκε ένα ακόμα σκεύασμα, η δενοσουμάμπη, η οποία ανήκει στους αναστολείς του RANKL και επίσης είναι ισχυρός αναστολέας των οστεοκλαστών.

Η ευρεία χρήση αυτών των φαρμάκων έχει βελτιώσει σημαντικά την φροντίδα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Τα νέα φάρμακα έχουν μειώσει κατά πάνω από 50% τα σκελετικά συμβάματα, ενώ μεγάλη ελάττωση υπάρχει και στον πόνο - μόνο με τα διφωσφονικά σε σύγκριση με πριν από το 2002, έχουμε μείωση του πόνου κατά 60-70%, δίχως οι ασθενείς να παίρνουν παυσίπονα», λέει ο κ. Τέρπος.

Η θεραπεία των οστικών μεταστάσεων μπορεί επίσης να παρατείνει τη ζωή, αναλόγως με το είδος του καρκίνου, την ηλικία του ασθενούς και τον χρόνο που μεσολάβησε από την αρχική διάγνωση έως την εμφάνιση των οστικών μεταστάσεων. Πολλοί ασθενείς, όμως, «τα πηγαίνουν πολύ καλά, για μεγάλα χρονικά διαστήματα», καταλήγει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ