2013-11-01 21:39:06
Φωτογραφία για Οι ΗΠΑ ποντάρουν στη Ρουμανία
Η ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στη Ρουμανία έχει για τη Ρωσία μεγαλύτερη πολιτική, παρά στρατιωτική σημασία. Το σύστημα στη Ρουμανία, θα συνενώσει τις αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις μερικών ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Τσεχίας, της Τουρκίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της “Russia Voice”, ο νοτιοανατολικός τομέας ανάπτυξης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη εμφανίστηκε μετά την έλευση στην εξουσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009. Προηγουμένως προβλεπόταν η εγκατάσταση εκτοξευτών GBI στην Πολωνία και ραντάρ στη Τσεχία. Η ρωσική ηγεσία τότε είχε εκφράσει το φόβο ότι το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων. Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για την ανάπτυξη συστήματος στη Ρουμανία (πύραυλοι αναχαίτισης SM-3) και την Τουρκία (ραντάρ) άλλαξε την κατάσταση. Οι πύραυλοι από μόνοι τους έχουν μικρότερο βεληνεκές σε σύγκριση με τους GBI, ενώ ο σταθμός ραντάρ στις νότιες ακτές της Τουρκίας ουσιαστικά είναι ανώφελο σε ό,τι αφορά την αναχαίτιση πυραύλων, εκτοξευόμενων από το έδαφος της Ρωσίας προς το βορρά.


Παρόλο που τα υλοποιούμενα σήμερα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ δεν εμπερικλείουν άμεση απειλή για τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, η βελτίωση του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον επικίνδυνη κατάσταση. Πρώτα απ΄όλα, εννοείται η περαιτέρω ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας θαλάσσιας βάσης, καθώς και η ανάπτυξη μη πυρηνικών υψηλής ακρίβειας μέσων επίθεσης.

Προς το παρόν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συγκεντρώνει τα πλοία του, που είναι εξοπλισμένα για τη χρήση πυραύλων αναχαίτισης SM-3, βασικά στον Ειρηνικό ωκεανό. Ωστόσο η ευελιξία του στόλου παρέχει τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξής τους σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Παγκόσμιου ωκεανού. Η απειλή καθίσταται υπαρκτή σε περίπτωση παράλληλης ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και του προγράμματος «Αστραπιαίο παγκόσμιο χτύπημα» (Prompt Global Strike). Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την ανάπτυξη υψηλής ακρίβειας μη επανδρωμένων μέσων προσβολής, τα οποία εξασφαλίζουν το χτύπημα οποιουδήποτε στόχου στο έδαφος της Γης στη διάρκεια μιας ώρας. Μάλιστα η δημιουργία και η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων με κανένα τρόπο δεν περιορίζεται.Σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή καταστεί πραγματικότητα, το θέμα της έναρξης πολέμου θα είναι ζήτημα αποκλειστικά της θέλησης και των σκοπών της αμερικανικής ηγεσίας και τέτοια εξέλιξη των γεγονότων είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία. Η διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας απαιτεί από τη χώρα ανάπτυξη των δικών της Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα των δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής και της εναέριας διαστημικής άμυνας.Η ανάπτυξη νέων κινητών πυραυλικών συστημάτων τύπου Yars, η προσπάθειες για τη βελτίωση του πυραύλου Bulava και των υποβρυχίων Borei, η αύξηση των αγορών σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας δημιουργούν ελπίδες για τη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας. Τα κινητά συστήματα και τα υποβρύχια είναι πολύ λιγότερο ευάλωτα, λόγω του ότι το απρόβλεπτο της θέσης εκτόξευσης περιπλέκει κατά ένα βαθμό τη λειτουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας σε ένα υποθετικό πυρηνικό πόλεμο.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ