2012-04-11 23:04:33
Φωτογραφία για Συνέδριο επανίδρυσης στις 3 Σεπτεμβρίου
«Εξαιρετικά δύσκολη αλλά και εξαιρετικά γοητευτική» χαρακτήρισε την εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, στην οποία ανακοινώθηκε η πλειονότητα των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος θα είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης και στο νομό Ηρακλείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η πλειοψηφία των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος. Είναι η πρώτη φορά, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, που το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει τους συνδυασμούς του την ημέρα ανακοίνωσης των εκλογών και της διάλυσης της Βουλής.

Τα κενά που υπάρχουν στα ψηφοδέλτια θα κλείσουν έως τη νομική προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, σε εννέα ημέρες. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η ανανέωση στις λίστες υπερβαίνει το 60%, υπάρχει ισχυρή συμμετοχή υποψηφίων ηλικίας κάτω των 40, ενώ για τη συμμετοχή των γυναικών στην Ιπποκράτους σημειώνουν ότι στόχος είναι να μην είναι απλώς ποσοτικά στο επίπεδο που επιβάλλεται του 1/3, αλλά και ποιοτικά να είναι όσο γίνεται πιο δυναμικού και αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα είναι υποψήφιος στην Α΄Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Νωρίτερα, ο τέως Γ.Παπανδρέου είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο στην Αχαΐα, μετά από ενημέρωσή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν τελικά οι Γιάννης Ραγκούσης (Β' Αθηνών) και Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Υπόλοιπο Αττικής).

Εντούτοις, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει τη γραμμή να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της παράταξης στη μάχη των εκλογών, θέλει να δώσει σε όλα τα στελέχη τα οποία έχουν παίξει ένα ενεργό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια τη δυνατότητα να κριθούν από τον ελληνικό λαό, ο καθένας με βάση το επίπεδο του ρόλου και της ευθύνης του.

Εκ των στενών συνεργατών του Γ.Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος κατεβαίνει στην Α΄Αθηνών. Στην Α' Αθηνών, επίσης, κατεβαίνει ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος είχε δηλώσει το «παρών» στην πρόσφατη αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Ρέππας και η Ροδούλα Ζήση, αντιπρόεδρος της Βουλής, μετακινούνται στη Β' Αθήνας, από την Αρκαδία και την Μαγνησία, αντιστοίχως. Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι υποψήφιος ο Χρίστος Βερελής.

Επίσης, ανακοινώθηκε η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της περιφέρειας Αττικής και της Ζακύνθου δύο γνωστών δημοσιογράφων της τηλεόρασης, του Αντώνη Λιάρου (Mega) στην πρώτη και του Διονύση Μποτώνη (ΕΡΤ) στη δεύτερη.

Μεταξύ των νέων υποψηφιοτήτων περιλαμβάνονται εκείνες του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά (Α' Αθήνας) και της ηθοποιού Μαίρης Βιδάλη (Β' Αθήνας).

Από το χώρο του αθλητισμού στις λίστες διακρίνονται η Αννα Βερούλη (Β' Αθήνας), ο Γιάννης Γούναρης (Α' Θεσσαλονίκης) και ο Κώστας Παταβούκας (Τρίκαλα).

Στη λίστα της Α' Αθήνας βρίσκονται, επίσης, μεταξύ άλλων, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Κώστας Σκανδαλίδης, στη Β' Αθήνας, ο ηθοποιός και παράγοντας της ΑΕΚ Γιάννης Βούρος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Νταλάρα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στην Α' Θεσσαλονίκης η Εύα Καϊλή, στην Αιτωλοααρνανία η Σοφία Γιαννακά, στην Κέρκυρα η Αντζελα Γκερέκου, στη Λάρισα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, θα είναι, εκ νέου, υποψήφιος στο Λασίθι.

Πρωτοβουλίες

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά και άμεσο περιορισμό των εκλογικών δαπανών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, σε κομματικό επίπεδο, μετά τις εκλογές είναι η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, το οποίο για λόγους συμβολισμού θα διεξαχθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Θα είναι ένα συντακτικό Συνέδριο, το οποίο θα συμβάλει στην αναγέννηση της παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, πρέπει να δείξει ότι είναι κόμμα της εποχής του, ανοιχτό, συμμετοχικό, αποκεντρωμένο, διαδικτυακό, συντεταγμένο, σοβαρό και υπεύθυνο με στελέχη πραγματικές πολιτικές προσωπικότητες και όχι παράγοντες και βαρόνους.

Παραίτηση βουλευτών από την ασυλία

Αμέσως μετά τις εκλογές, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να αναδεικνύεται το έργο του βουλευτή. Εξάλλου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα παραιτηθούν της βουλευτικής ασυλίας, από την οποία θα καλύπτονται μόνο οι πολιτικές τους δραστηριότητες.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος και την αλλαγή της διάταξης για την ευθύνη των υπουργών, τονίζοντας ότι καμία εγκληματική πράξη δεν μπορεί να καλύπτεται από το νόμο.

«Ενότητα, Ανανέωση και Αξιοκρατία» στα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πληρούν τρεις προϋποθέσεις: Ενότητα, Ανανέωση και Αξιοκρατία.

Η ανανέωση των ψηφοδελτίων, όπως ανέφερε, υπερβαίνει το 60%, ενώ τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 40 ετών την χαρακτήρισε εντυπωσιακά υψηλή.

Οι νέοι βουλευτές θα καταθέσουν το «πόθεν έσχες» τους το οποίο θα ελεγχθεί εξονυχιστικά, ενώ θα συσταθεί και Επιτροπή διαρκούς αξιολόγησης στελεχών και θα συγκροτούνται φάκελοι ποιότητας των στελεχών.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα οικονομικά των κομμάτων και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μονομερώς, δείχνοντας τον δρόμο και στα άλλα κόμματα. Τόνισε ότι θα ζητήσει περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, προσθέτοντας ότι το κράτος μπορεί να βοηθήσει τα κόμματα σε είδος, με την παροχή π.χ. κτιρίων, ιδιοκτησίας του και όχι κατ΄ ανάγκη με χρήματα. Επίσης θεώρησε απαραίτητη τη συνδρομή μελών, έστω κι αν το ποσό που συγκεντρώνεται είναι μικρό.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψει μια σειρά από άχρηστες, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, πολυέξοδες δραστηριότητες επίδειξης ισχύος.

Οι πλαστικές ψευδεπίγραφες εκλογές, τελείωσαν για μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι θα ζητήσει να ελεγχθούν τα οικονομικά του από διεθνή εταιρία, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κίνημα.

Αναφερόμενος στο προεκλογικό κλίμα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κυριαρχεί η απαξίωση του πολιτικού κόσμου, μια αντικοινοβουλευτική διάθεση και ίσως ένας αντικοινοβουλευτισμός, ενώ υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι για την κατάσταση αυτή φταίει πρωτίστως το πολιτικό σύστημα και όχι οι πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης και στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι από το 1974 έκανε νίκες, ανατροπές, αλλά και λάθη και αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την κρίση και κυρίως για τα αρνητικά για τα οποία ευθύνεται.

Τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να διατηρήσει τα πολυσυλλεκτικά και πλειοψηφικά του χαρακτηριστικά και ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος, θα κάνει κάθε τι για να ενώσει όλες τις δυνάμεις της παράταξης, όπως έδειξε και στο θέμα της επανόδου διαγραφέντων βουλευτών. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρέπει, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα μεγάλα τμήματα των πολιτών, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, να ξαναβρούμε δίαυλο επικοινωνία.

Και προέκρινε την προσωπική επαφή ως αποτελεσματικότερο τρόπο για την επίτευξη του στόχου.

Αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε να αφήσουμε τον κ. Σαμαρά στην άγνοια κινδύνου, να αναζητά την αυτοδύναμη ΝΔ και τη φενάκη της πρωθυπουργίας του. Πρόβλημά μας, πρόσθεσε, δεν είναι ο κ. Σαμαράς, αλλά ο τόπος και το έθνος. Και κατέληξε λέγοντας ότι γι αυτό, το σύνθημά μας είναι «οι Έλληνες μπορούμε και θα πετύχουμε, γιατί ξέρουμε και αγωνιζόμαστε στα δύσκολα».

Στην Αχαΐα ο Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει «πάντα, παντού και με όποιον ρόλο» τη μάχη για να διασφαλίσει η χώρα την έξοδό της από την κρίση και για να προωθηθούν οι ζωτικές αλλαγές και σημείωσε ότι «απαιτείται η στράτευση όλων».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι από την Αχαΐα - όπου θα είναι υποψήφιος - ξεκίνησε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «μας συνδέουν ισχυρότατοι δεσμοί με την Αχαΐα» και πως «εκεί είναι οι ρίζες μας, εκεί είναι οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι και τόσοι άλλοι με τους οποίους διαχρονικά αγωνιστήκαμε για μια διαφορετική Ελλάδα».

Είπε ακόμη ότι και σήμερα «από εκεί, θα μιλήσουμε και πάλι για όλα: Για τις ευθύνες μας καθώς και για την νέα ελπίδα, την προοπτική, για την οποία αγωνιζόμαστε».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι και η Αχαΐα, όπως η χώρα ολόκληρη, παρά τα μεγάλα προβλήματα, έχει επιλογή: «Να αξιοποιήσει, παρά τα προβλήματα, παρά τον πόνο που όλη η Ελλάδα δοκιμάζει, αυτή την κρίση ως ευκαιρία αναδιοργάνωσης της οικονομικής βάσης, της κοινωνικής συγκρότησης, αξιοποιώντας όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την οδηγήσουν σε ένα νέο καλύτερο μέλλον».

Αφού υποστήριξε ότι έως σήμερα έγιναν πολλά και ότι έχει μπει η «μαγιά» για τις μεγάλες αλλαγές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το λόγο αυτό «η επόμενη φάση αποτελεί ιστορική πρόκληση, ώστε να εμπεδώσουμε με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και ισχυρή πολιτική βούληση ένα κράτος δικαίου, διαφάνειας, ένα κράτος παραγωγικό».

Μίλησε δε για «πρόκληση - στοίχημα, διακύβευμα, για το οποίο πάλεψαν διαχρονικά οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Scooter παντός εδάφους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Scooter παντός εδάφους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ