2013-11-04 09:53:02
Φωτογραφία για Η δύσκολη αναζήτηση μιας αποτελεσματικής διπλωματίας
Βιβλιοκριτική του Γιώργου Κύρτσου για το βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα FREE SUNDAY, 3-11-2013

-Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ηοικονομική αποδυνάμωση του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον.

-Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και τη στρατηγική σημασία του εμπορικού μας στόλου. 

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς διατυπώνει ενδιαφέρουσες προτάσεις στο βιβλίο του «Η άλλη κρίση: H μαρτυρία ενός πρέσβη».

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά«Η άλλη κρίση: Η μαρτυρία ενός πρέσβη» αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αναζήτηση μιας αποτελεσματικότερης εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μαλλιάς διάνυσε τεράστια υπηρεσιακή και διπλωματική απόστασηκατά τη διάρκεια της 35ετούς σταδιοδρομίας του στο υπουργείο Εξωτερικών. Υπηρέτησε από θέσεις μεγάλης ευθύνης, όπωςδείχνει το εντυπωσιακό βιογραφικό του.


Μεγάλη διαδρομή

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Α7 Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων (1976-1978). Υπηρέτησε για μία τετραετία στηΜόνιμη Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο (1978-1982). Στη συνέχεια εργάστηκε στην πρεσβεία μας στην Τρίπολη της Λιβύης (1982-1984). Ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Ασφάλειας καιΣυνεργασίας στην Ευρώπη (1987-1988). Την επόμενη τετραετία υπηρέτησε στο διπλωματικό γραφείο του τότε υπουργούΕξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Το 1995 πέρασεαπό τη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών καιτην περίοδο 1995-1999 υπήρξε επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια. Στη συνέχεια ήταν πρεσβευτής της Ελλάδας στα Τίρανα για μία διετία, ενώ την περίοδο 2000-2005 εργάστηκε στην Α3 Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Το 2005-2009 ήταν επικεφαλής της πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον, ενώ λίγο πριν απότην αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών διετέλεσε σύμβουλος για βαλκανικά ζητήματα της τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

Η αναφορά στο βιογραφικό τουκ. Μαλλιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Στο βιβλίο του «Η άλλη κρίση: Η μαρτυρία ενός πρέσβη» κάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη βαλκανική πολιτική της χώρας μας, ζητεί την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρίζες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εξηγεί πώς θα μπορούσενα γίνει πιο παραγωγική η σχέση μας με τις ΗΠΑ, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από την «αραβική άνοιξη» και τις θετικές και αρνητικές εξελίξεις που συνδέονται με αυτήν και γιατί πρέπει ναδώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας με το Ισραήλ.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Μεταξύ των άλλων ο κ. Μαλλιάς προτείνει μία αποφασιστική αντιμετώπιση της πολιτικής της κυβέρνησης τωνΣκοπίων έναντι της Ελλάδας με εντυπωσιακές πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις. Εκτιμά ότι η Ελλάδαπρέπει να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, ιδιαίτερα μετά την αρνητική γι’ αυτήν απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τον Δεκέμβριο του 2011. Κατάτην άποψή του, η ελληνική πλευρά θα πρέπει ναακολουθήσει το παράδειγμα των Σκοπίων και να δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα του ονόματος θα εγκριθεί με δημοψήφισμα. Εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μπορείνα απαντήσει στη διπλωματική πίεση που ασκούν τα Σκόπια γιαμια συμφωνία σύμφωνη με τιςεπιδιώξεις τους, στηριζόμενα στη θέση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της γειτονικής χώρας για έγκρισή της από το λαόμε δημοψήφισμα.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει μια ευρύτερη συνεννόηση τηςΕλλάδας με τοαλβανικό στοιχείο στα Βαλκάνια, που θασυμπεριλαμβάνει, στηντελική της φάση, αναγνώριση του Κοσόβου απότην Ελλάδα, μία δημιουργική σχέση με την αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να περιοριστεί κάπωςη επιθετικότητα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώραςκ. Γκρούεφσκι καιτη διευθέτηση τωνβασικών διμερών εκκρεμοτήτων μεταξύΕλλάδας και Αλβανίας. Ο έμπειροςδιπλωμάτης δεν θεωρεί ότι αυτή η συνεννόηση θα είναι εύκολη, υποστηρίζει όμως ότι η Αθήναπρέπει να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από το Βελιγράδι στη διαχείριση του θέματος των Σκοπίων και του Κοσόβου.

Ο κ. Μαλλιάς θεωρεί ότι σε αυτήτη φάση η ελληνική διπλωματία πρέπεινα μετριάσει τονβαλκανικό της ζήλο. Προτείνει η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. (πρώτο εξάμηνο του 2014) ναεπιχειρήσει μίαστροφή από τα βαλκανικά ζητήματα, στα οποία είναι δύσκολο να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στις σημερινές συνθήκες, στην επαναδιατύπωση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. Τον κ. Μαλλιά ανησυχεί ο συνδυασμός της έλλειψης αξιοπιστίας της υπερχρεωμένης Ελλάδας, του γερμανικού ηγεμονισμού που εκδηλώνεται στο εσωτερικό της Ε.Ε. και της επικράτησης μιας δημοσιονομικής λογικής που αποδεικνύεται αντιπαραγωγική από οικονομική και κοινωνική άποψη. Δεν θέλει, λοιπόν, η επόμενη ελληνική προεδρία να είναιένα κακέκτυπο της προεδρίας του 2003, οπότεη «ισχυρή Ελλάδα» του Κώστα Σημίτη έπαιξεπρωταγωνιστικό ρόλο, με τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, στη διαμόρφωση της βαλκανικής στρατηγικής της Ε.Ε., αλλά να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα πουδοκιμάζουν την αντοχή του ελληνικού λαού και τη συνοχήτης Ε.Ε. Συνεπής ευρωπαϊστής, θεωρεί αδιανόητη την εγκατάλειψη τηςευρωπαϊκής στρατηγικής της Ελλάδας, αλλά και μία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στηνοποία δεν θα έχειρόλο η πατρίδα μας.

Μέσα από τιςσελίδες του βιβλίου «Η άλλη κρίση: Η μαρτυρία ενός πρέσβη» διατυπώνονται προτάσεις και για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Κατά την άποψη του κ. Μαλλιά, η ελληνική διπλωματία πρέπει να έχειανοιχτούς ορίζοντες και να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στις περιοχές στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Αθήναμπορεί να επιβεβαιώσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τη χρησιμότητά της, και με αυτό τον τρόπο ναενισχύσει την επιρροή της στην Ουάσινγκτον. Η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ διευκολύνει τησυνεννόηση με τηνκυβέρνηση και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, όπουτο ισραηλινό λόμπι είναιπανίσχυρο, ενώ η Αθήνα θα πρέπει ναενισχύσει την οικονομική διάσταση της διπλωματίας που ασκεί, προβάλλοντας τηστρατηγική σημασία του εμπορικού μας στόλου.

Τι πρέπει να αλλάξει

Ο κ. Μαλλιάς συνεχίζει μίαεθνική προσπάθεια παρά τη συνταξιοδότησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Συμμετέχει σε ομάδες ειδικών που διατυπώνουν λύσεις για τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της ελληνικής αλλάκαι της βαλκανικής κοινής γνώμης σε μία κατεύθυνση πουεξυπηρετεί τα καλώς εννοούμενα εθνικάμας συμφέροντα. Διατηρεί τις διεθνείς επαφές που δημιούργησε μέσα απότη σταδιοδρομία τουστο υπουργείο Εξωτερικών και τις αξιοποιεί κατάλληλα. Μέσα από τις 304 σελίδες του βιβλίου (εκδόσεις Ινφογνώμων) διατυπώνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της.

Υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί που μαςοδήγησαν στη σημερινή κατάσταση πρέπεινα αναλάβουν τιςευθύνες τους και πως πρέπεινα σταματήσει ηευνοϊκή νομοθετική μεταχείριση τηςτάξης των πολιτικών, που διατηρεί τους περισσότερους από αυτούς στο απυρόβλητο και δημιουργεί δύο κατηγορίες πολιτώνέναντι του νόμου.

Τάσσεται υπέρ τηςαξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και καταγγέλλει τονκομματισμό, την ευνοιοκρατία καιτον παραγοντισμό, πουπροσδιορίζουν, σε σημαντικό βαθμό, τις εξελίξεις καιστο εσωτερικό τουυπουργείου Εξωτερικών. Θεωρεί ότι η αξιοκρατία και η σωστή αξιολόγηση τωνδημόσιων λειτουργούν αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την κρίση.

Διαφωνεί ριζικά με τηνισοπεδωτική μνημονιακή οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες απότην οικονομική αποδυνάμωση του υπουργείου Εξωτερικών καιτην ελλιπή χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον, ηοποία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ξεκινάει την ενδιαφέρουσα αναζήτησή τουμε τη φράση του Σόλωνος του Αθηναίου: «Εάν αξιώνεις ευθύνες από τους άλλους, να αναλάβεις κι εσύ τις δικές σου». Με βάσητο περιεχόμενο τουβιβλίου, αυτή η φράση είναι στάση ζωής για το συγγραφέα και δείχνει πώς πρέπεινα προσεγγίσουμε τηνπολυδιάστατη κρίση που βρίσκεται σε πλήρηεξέλιξη. Αυτή άλλωστε είναι η λογικήπου αναπτύσσω στο δικό μου βιβλίο «Αγανακτήστε αλλάτολμήστε».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ