2012-04-11 23:52:04
Φωτογραφία για Ξένοι ανταποκριτές στο Παρίσι κριτικάρουν την προεκλογική εκστρατεία
Αυστηρή κριτική εναντίον των υποψηφίων στις γαλλικές Προεδρικές εκλογές ασκούν ξένοι ανταποκριτές που εργάζονται στο Παρίσι, κατηγορώντας τους ότι αποφεύγουν τα κύρια ζητήματα όπως αυτά της οικονομίας, και ότι προβαίνουν σε «συμβολικές» προτάσεις. Πέντε δημοσιογράφοι από τον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο προσκλήθηκαν να σχολιάσουν μια έρευνα της EurActiv Γαλλίας και της εταιρείας Apco Worldwide, αναφορικά με την άποψη του ξένου Τύπου για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές [Για να δείτε τα αποτελέσματα πατήστε εδώ].

Για τον Paul Taylor από το Reuters, τα «πραγματικά ζητήματα» έχουν συζητηθεί πολύ λίγο κατά την προεκλογική εκστρατεία. Για τον ίδιο, η μείωση των δημόσιων δαπανών και τα μέτρα λιτότητας έχουν αγνοηθεί από τους υποψηφίους ως «παγίδες».

Ο Taylor συνέχισε λέγοντας ότι οι πολιτικοί δεν προετοιμάζουν το γαλλικό λαό για τις απαραίτητες θυσίες και ότι ίσως υπάρξει «κοινωνική έκρηξη» μετά τις εκλογές που θα οφείλεται ακριβώς σε αυτή την έλλειψη προετοιμασίας.


Η Gabrielle Parussini, ανταποκρίτρια της Wall Street Journal , τόνισε ότι οι υποψήφιοι «αγνοούν» την τρέχουσα οικονομικά κατάσταση. Ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να κάνεις εκστρατεία επιβάλλοντας παράλληλα μέτρα λιτότητας «αρκεί να έχεις πραγματικό σχέδιο».

Ανέφερε ως παραδείγματα τις εκστρατείες του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron και σε μικρότερο βαθμό, του ισπανού πρωθυπουργού Mariano Rajoy.

«Εκστρατεία για το θέαθήναι»

Πρόκειται για μια εκστρατεία «θεάματος», γεμάτη λανθασμένες συζητήσεις, λεει ο Alberto Toscano, ανταποκριτής του ιταλικού RAI. Χαρακτήρισε επίσης κάποιες από τις προτάσεις των υποψηφίων ως «συμβολικές» για την προσέλκυση της προσοχής.

Τόνισε ότι η πρόταση Hollande περί επιβολής 75% φόρου εισοδήματος σε ιδιώτες με έσοδα πάνω από 1€ ετησίως ως «αλλόκοτη», ενώ την πρόταση Sarkozy για το Schengen την χαρακτήρισε ως «προπαγάνδα».

Ο σουηδός δημοσιογράφος Johan Tollgerdt επεσήμανε ότι οι υποψήφιοι «δεν μιλούν για τη βιομηχανία ή την καινοτομία, η Γαλλία ίσως κοιτάζει πίσω λίγο πολύ».

Η χώρα βλέπει την ίδια ως «μια εκ των ηττημένων της παγκοσμιοποίησης, που δεν είναι οικονομικά σωστή», είπε ο Taylor. Ισχυρίστηκε ότι ο γαλλικός Τύπος είναι εν μέρει υπεύθυνος για την κενότητα της ρητορικής και των προτάσεων, διότι απέτυχε να πιέσει τους πολιτικούς να μιλήσουν για ουσιώδη ζητήματα.

Ο Hollande «περπατά στην σκιά του Sarkozy»

Η ελληνίδα δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, Ήρα Φελουκατζή, τόνισε ότι ο μόνος υποψήφιος που έδωσε ενθουσιασμό στην εκστρατεία ήταν αυτός της άκρας αριστεράς (Jean-Luc Mélenchon ) καθώς αντιπροσωπεύει μια «νοσταλγία για τον Μάη του ‘68».

Πρόσθεσε ότι ο Mélenchon παίζει το ρόλο του «μεγάλου ρήτορα», ενώ ο Hollande έχει σκυφτό το κεφάλι. Για τον Taylor, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος «ζει για να αποφύγει τα λάθη και εθελοντικά περπατά στην σκιά του Sarkozy», διότι βασίζεται στην πτώση της δημοτικότητας του προέδρου για να κερδίσει τις εκλογές.
skai TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ