2013-11-05 06:48:06
Φωτογραφία για Καμπανάκι από Ν.Παπαδόπουλο για τις εκποιήσεις ακινήτων
Λευκωσία: Για τον κίνδυνο κάποιοι να μείνουν άστεγοι, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς... τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξάνονται καθημερινά. Ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει την προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανακούφισης οφειλετών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες και μάλιστα με την έγκριση της Τρόικας.

Μιλώντας για το θέμα των εκποιήσεων περιουσιών, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμα σχετικά νομοσχέδια.

Το Μνημόνιο, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προβλέπει αλλαγή της νομοθεσίας μέχρι το 2015 έτσι ώστε οι εκποιήσεις να ολοκληρώνονται μέσα σε 18 μήνες.

Νομοθετική ρύθμιση επιτοκίων

Το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των επιτοκίων θα τεθεί αύριο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι αν δεν μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια δεν θα ανακάμψει η οικονομία.


Υπενθύμισε ότι τα στεγαστικά επιτόκια στην Κύπρο είναι τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τη θέση ότι η ρύθμιση των επιτοκίων νομοθετικά θα προκαλέσει στρεβλώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβάλλεται αυτός ο ισχυρισμός την ώρα που στην αγορά υπάρχουν χίλιες δυο στρεβλώσεις και έχουν γίνει πράγματα και θαύματα, κατά την έκφρασή του.

Η επίσημη θέση του ΔΗΚΟ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, αφού επεσήμανε ότι τα υπερδανειζόμενα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται έντονα τα οικονομικά βάρη της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής κρίσης και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα προσπαθήσει «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, νομοθετικά ή άλλως πώς, να πετύχει τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων».

Η μείωση των επιτοκίων και η αναδιάρθρωση των δανείων, είπε, είναι απαραίτητο συστατικό στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη, ανέφερε, θα απελευθερώσει και το τραπεζικό σύστημα από ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημείωσε στα θετικά την εξαγγελία της Τράπεζας Κύπρου για κάποια μείωση στα δανειστικά επιτόκια. Αναμένουμε συνέχεια τόσο από την Τράπεζα Κύπρου όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου, είπε.

Ερωτηθείς τί περιλαμβάνει το «άλλως πώς», στο οποίο αναφέρθηκε, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ απάντησε ότι αφορά «την πίεση προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών για να κάνουν αυτό που σήμερα κάνει, έστω αργοπορημένα η Τράπεζα Κύπρου». Η Κεντρική Τράπεζα, το ΥΠΟΙΚ και οι ηγεσίες των κομμάτων όταν ξεκίνησε η μείωση των καταθετικών επιτοκίων τόνιζαν την ανάγκη για κατ’ αναλογία μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Δυστυχώς, είπε, πέρασε πολύς καιρός και οι τράπεζες κερδίζουν πολύ περισσότερα από τη διαφορά καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων. Είτε από μόνα τους τα τραπεζικά ιδρύματα θα προβούν στις μειώσεις, αλλιώς υπάρχει ο τρόπος της νομοθετικής ρύθμισης με ότι αυτό σημαίνει, σημείωσε ο κ. Βότσης.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ