2013-11-06 16:54:06
Φωτογραφία για Ισχνή η συμμετοχή στην απεργία της Ξάνθης
Με τη βροχή να κάνει αισθητή την παρουσία της και τους απεργούς να κάνουν αισθητή την απουσία τους πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν από κοινού ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην πόλη της Ξάνθης.

Η εικόνα του σχεδόν άδειου Εργατικού Κέντρου, το οποίο είχε προσδιοριστεί ως το σημείο συνάντησης των απεργών, προκάλεσε για ακόμη μια φορά τον προβληματισμό των ελάχιστων διαδηλωτών, ενώ η τρομακτικά αποστειρωμένη από απεργούς αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Κ.Ξ. προκάλεσαν έντονη δυσφορία και απογοήτευση σε όσους ήλπιζαν πως θα υπήρξε μαζική κινητοποίηση από πλευράς των πολιτών.

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί και με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς άρχισαν να προσέρχονται στον χώρο του Εργατικού Κέντρου διαδηλωτές, αναρτώντας μερικά πανό και κρατώντας στα χέρια τους ομπρέλες, δεδομένων και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην πόλη. Παράλληλα πραγματοποιούνταν άλλες δυο συγκεντρώσεις διαδηλωτών, η μια από μέλη του ΠΑΜΕ στην Κεντρική Πλατεία, και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης.


Ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κάλεσε τους απεργούς να μπουν μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, ώστε να αναγνωστεί το ψήφισμα της απεργίας και να γίνει συζήτηση με τους απεργούς, ωστόσο όταν αυτό συνέβη η αίθουσα δεν κατάφερε να γεμίσει.

«Ημέρα απεργίας και σήμερα, η οποία έχε εξαγγελθεί από τη ΓΕΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η κατάσταση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των ανέργων είναι τραγική. Ίσως και το κουράγιο του λαού να έχει τελειώσει γιατί τα συνθήματα είναι όχι άλλο. Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να φθίνει, πάλι μιλάμε για περικοπές συντάξεων, για ομαδικές απολύσεις και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όλο το πολιτικό σύστημα και περισσότερο η κυβέρνηση γιατί η κατάσταση μάλλον θα βγει εκτός ελέγχου, ήδη ένα φαινόμενο που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως αλητεία, οι ληστείες και όλα αυτά, τώρα εξελίσσεται σε κοινωνικό φαινόμενο. Σκοτώνουν για πέντε και δέκα ευρώ» σημείωσε ο κ. Σπύρος Παπαχρήστου, Γραμματέας του Ε.Κ.Ξ. χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή ανύπαρκτη και τονίζοντας πως «κουραστήκαν και ίσως αυτό να είναι κακό σημάδι, γιατί οι πορείες και οι απεργίες ίσως στο παρελθόν να είχαν και κάποιο νόημα. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να κάνουμε απεργία για τη θέρμανση και να έχουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας, αυτά πρέπει να είναι αυτονόητα. Μήπως από ένστικτο ο λαός χρησιμοποιήσει κάτι άλλο;

Κάνουμε απεργίες και συνεχίζουν να παίρνουν άλλα μέτρα. Αυτή την εποχή για να κάνεις την απεργία και να χάσεις το μεροκάματο είναι πολυτέλεια για αυτούς που εργάζονται. Ο άνεργος έχει παραδοθεί, ο νέος ζει στον δικό του κόσμου και για αυτό βλέπουμε ότι όσοι μπορούν φεύγουν από τη χώρα».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου στάθηκε στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτού ούτε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου να γεμίσει, λέγοντας πως «ευθύνες για αυτό έχουμε όλοι μας. Δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει. Ακόμη ψάχνουμε τις νέες κινητοποιήσεις αλλά όταν τα ίδια τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων δεν συμμετέχουν, πώς να συμμετέχουν οι συνάδελφοι;. Κάπως πρέπει να αντιδράσουμε. Εάν δεν ξεσηκωθούμε θα υπάρξουν και άλλα νέα μέτρα».

Ο ίδιος απέδωσε εν μέρει το μεγάλο ποσοστό της αποχής στο κόστος της απεργίας, το οποίο όπως σημείωσε δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι. «Παράλληλα με τις διεκδικήσεις που έχουμε σαν δημόσιος τομέας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθούμε στους εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ, ενώ όπως ενημερώθηκα είχαμε άλλες έξι απολύσεις. Θεωρούμε ότι οι κινητοποιήσεις από εδώ και πέρα θα κλιμακώνονται και λέμε για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο» τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει πως «οι συνάδελφοι δεν συμμετέχουν γιατί η περικοπή των μισθών είναι δυσβάσταχτη. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου και οι ίδιοι είναι μπερδεμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν».

Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές λίγο μετά τις 11.00 προχώρησαν σε πορεία μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης που βρίσκονταν στην Πλατεία Ελευθερίας να προστίθενται στον βασικό κορμό των απεργών. Κρατώντας, πανό, αλλά και ομπρέλες, και φωνάζοντας συνθήματα κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή ωστόσο να παραμένει ισχνή. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, οι οποίοι αναφέρθηκαν για ακόμη μια φορά στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην καπνοβιομηχανία, τονίζοντας πως από τη μια υπήρξαν ακόμη έξι απολύσεις εργαζομένων ενώ την Τρίτη υπήρξε νέα πρόσληψη εργαζόμενου, ο οποίος είχε απομακρυνθεί στο παρελθόν από την εταιρία.

thrakitoday.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ