2013-11-06 17:09:06
Φωτογραφία για Χ. Θεοχάρης: Στους δρόμους τις επόμενες μέρες οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βγουν στους δρόμους οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως δήλωσε... ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας χθες στο το 5ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ειδικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «όλες οι ενδείξεις είναι ότι πάμε καλά και ότι είμαστε πάνω από τους στόχους, τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τον Οκτώβριο».

Ανέφερε ακόμη ότι οι συνολικές οφειλές του κράτους προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ, από 1,8 δισ. στις αρχές του 2013, ενώ στόχος, όπως είπε, «είναι να κατεβάσουμε τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ στον ένα μήνα».


Ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε το ερώτημα «δημοσιονομική προσαρμογή ή ανάπτυξη» ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής Νίκος Καραβίτης, επισημαίνοντας ότι «ο δημόσιος τομέας χρησιμοποιείται όχι για την ανάπτυξη, αλλά για τη σταθερότητα της οικονομίας υπό μία βασική προϋπόθεση: ότι ξεκινάς από σημείο δημοσιονομικής ηρεμίας». Στοιχειοθετώντας μάλιστα τη θέση του ο κ. Καραβίτης επεσήμανε ότι «ο Κέινς δεν λέει πουθενά ότι ξεκινάς με 160% δημόσιο χρέος και πρέπει να το διευρύνεις κι άλλο για να έρθει η ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φορολογικό σύστημα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που όπως είπε υλοποιούνται στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Τέλος, ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώσταςεπισήμανε ότι «υπάρχει ανάγκη ευρηματικής αντιμετώπισης με αντίστοιχη ισχυρή πολιτική βούληση, των συστημικών αδυναμιών του φορολογικού μας συστήματος» που υπονομεύουν, όπως είπε, την αρμονική λειτουργία του οικονομικού οικοσυστήματος της χώρας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ