2013-11-08 08:34:07
Φωτογραφία για Η Δ.Ο.Υ Πύργου τσακώθηκε με την καθαριότητα!
Πολλοί ήταν εκείνοι που παρατήρησαν ότι τον τελευταίο καιρό, το κτίριο της Εφορίας Πύργου «ζέχνει» από την βρωμιά, οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν να καθαριστούν καιρό, παντού σκουπίδια, χαρτάκια στο STEP πεταμένα εδώ κι εκεί και ότι… σκούπα και χλωρίνη έχει να μπει καιρό για την απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων! Φυσικό είναι να αναρωτιούνταν - όσοι δεν ήξεραν - τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί η Δ.Ο.Υ Πύργου ‘τσακώθηκε’ με την καθαριότητα, τη στιγμή μάλιστα που από την υπηρεσία αυτή καθημερινά περνούν εκατοντάδες άνθρωποι για να καταθέσουν τον… οβολό τους και να γεμίσουν τα ταμεία των εφοριών. Η απάντηση δυστυχώς μοιάζει πολύ με ότι ακριβώς συμβαίνει σε πολλές άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Οι καθαρίστριες, ένα πρωί, με ένα απλό φαξ… απολύθηκαν όλες!

Μάλιστα, οι εφοριακοί της Δ.Ο.Υ Πύργου, επειδή ακριβώς δεν μπορούν να ζουν σε ένα περιβάλλον που δεν είναι καθαρό, μόλις τελειώνει το ωράριό τους, πιάνουν τη… σκούπα εθελοντικά για να μαζέψουν τα πολλά- πολλά! Την εικόνα αυτή την είδαμε και με τα μάτια μας προχθές το μεσημέρι! Οι εφοριακοί καθαρίζουν μόνοι τους τα γραφεία τους, τους κοινόχρηστους χώρους και τις… τουαλέτες!


Και όλα αυτά, γιατί στο απαράδεκτο καθεστώς της διαθεσιμότητας, που συνιστά πρωτοφανή εργασιακή βαρβαρότητα, βγήκαν από τις 18 Σεπτεμβρίου, χθες και επισήμως αφού παρέλαβαν στο σπίτι και τις διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας, οι καθαρίστριες των υπηρεσιών αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών- στις εφορίες και το Χημείο του κράτους- με κοινή υπουργική απόφαση που καταργεί τις οργανικές τους θέσεις.

Απολύθηκαν με ένα… φαξ του Υπουργείου Οικονομικών!

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται όλες οι οργανικές και προσωρινές θέσεις προσωπικού καλυμμένες ή μη, και αφορούν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης του Υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενες σε αυτές τις θέσεις βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, κοινώς απολύονται διότι όπως δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να προσληφθούν μετά το οχτάμηνο πουθενά.

Στην Δ.Ο.Υ Πύργου, υπηρετούσαν συνολικά 7 καθαρίστριες, οι δύο βγήκαν σε σύνταξη, οι άλλες δύο είχαν έρθει από την Δ.Ο.Υ Ζαχάρω και άλλη μια από την Δ.Ο.Υ Κρέστενας μετά την συγχώνευση των εφοριών και οι άλλες δύο ήταν της Δ.Ο.Υ Πύργου.

Συνολικά σε όλη τη χώρα, καταργούνται πεντακόσιες ενενήντα πέντε (595) θέσεις και οι εργαζόμενες πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο με μηδαμινά δικαιώματα, καθώς πέρα από τη μερική καταβολή του βασικού τους μισθού για 8 μήνες δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση ούτε επίδομα ανεργίας! Και αυτό σε μια περίοδο όπου η ανεργία των γυναικών στη χώρα μας φτάνει στο 32%, ενώ για τις νέες γυναίκες αγγίζει τα τραγικά ποσοστά του 65% !

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες προσέφεραν κατά κύριο λόγο τις υπηρεσίες τους στις εφορίες της χώρας (αλλά και στα τελωνεία και στο Γενικό Χημείο του Κράτους), καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ το έργο της καθαριότητας θα το αναλάβουν πλέον… ιδιωτικές εταιρείες, με κόστος πολλαπλάσιο για το Δημόσιο!

«Από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε στο δρόμο»

Όπως μάθαμε, στην Δ.Ο.Υ Πύργου, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός με την κατάθεση προσφορών από ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, για να αναλάβουν το έργο της καθαριότητας που είχαν ως τώρα οι απολυμένες καθαρίστριες, που σημειωτέον αμείβονταν με 300-500 ευρώ το μήνα αφού απασχολούνταν με τετράωρή η εξάωρη απασχόληση.

Η κ. Γεωργία Ρήγα, μια εκ των καθαριστριών της Δ.Ο.Υ Πύργου που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, μιλώντας στην «Πρωϊνή», τόνισε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου και αφού η ίδια είχε πληροφορίες από την Αθήνα όπου βρίσκεται η οργανική της θέση ότι πρόκειται να μπουν οι καθαρίστριες σε διαθεσιμότητα, ζήτησε ενημέρωση και το… φαξ της διαθεσιμότητας κατέφτασε. Στις 20 Σεπτέμβρη, ήταν η τελευταία μέρα δουλειάς τους στην εφορία. « Έχω προσληφθεί με σύμβαση αορίστου χρόνου εδώ και 18 χρόνια, με οργανική θέση στην Αθήνα και τα τελευταία 5 χρόνια είχα αποσπαστεί στην Δ.Ο.Υ Πύργου. Στην ίδια θέση με μένα, βρίσκονται άλλες 4 καθαρίστριες της Δ.Ο.Υ Πύργου, αφού οι άλλες δύο πρόλαβαν να φύγουν με σύνταξη. Από την μια μέρα στην άλλη, ξημερωθήκαμε χωρίς δουλειά και χωρίς καμία προειδοποίηση, αφού όπως αποδεικνύεται στόχος τους είναι να δώσουν την καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία όπως γίνεται και σε άλλες υπηρεσίες.

Μετά το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας, θα είμαστε σίγουρα στο… δρόμο! Χθες παραλάβαμε και τις διαπιστωτικές πράξεις της απόλυσής μας. Μαζί με άλλες συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, έχουμε βάλει κοινό δικηγόρο και κάνουμε ενέργειες νομικές για να προστατεύσουμε το δικαίωμα της εργασίας μας και να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε, αν και τα πράγματα δεν μοιάζουν θετικά…»

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ