2013-11-08 12:51:05
Φωτογραφία για «Σε καλό δρόμο το κυπριακό πρόγραμμα»
Το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με σημείωμα της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), όπου περιέχονται τα συμπεράσματα... της δεύτερης αποστολής αξιολόγησής της.

Το συμπέρασμα της αξιολόγησης θα εξεταστεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο. Η έγκρισή της αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και 86 εκατομμυρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η τρόικα αναφέρει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί με σημαντικά περιθώρια, αντικατοπτρίζοντας τη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται λιγότερο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Στο σημείωμα προστίθεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν και ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Ακόμη, προβλέπεται ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014 και η οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά το 2015, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 αναμένεται να είναι περίπου 1% χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η τρόικα θεωρεί βασική πρόκληση για τους επόμενους μήνες την εξυγίανση των στοιχείων ενεργητικών των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

Καίρια σημασία, σημειώνει, θα έχει και η επιμελής υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση των εξυπηρετούμενων δανείων οφειλετών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, αποθαρρύνοντας τις πτωχεύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

metrogreece.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ