2013-11-08 21:30:04
Φωτογραφία για Ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία!
Ο Μαρξ φαίνεται να είναι, απ’ όλους τους επιστήμονες των θεωρητικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών μέχρι σήμερα, αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας διεπιστημονικής μεθόδου στατιστικής «βαθμολόγησης», που εφαρμόζει ο ειδικός της πληροφορικής Φιλίπο Μέντσερ, του πανεπιστημίου της Ιντιάνα Μπλούμιγκτον, σύμφωνα με το «Nature».

Συγκεκριμένα, ο Μέντσερ ανέπτυξε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης όλων των επιστημόνων από όλους τους επιστημονικούς τομείς ανεξαιρέτως, ενώ έχει δημιουργήσει και διαδικτυακή εφαρμογή με το όνομα Scholarometer, το οποίο συγκρίνει περίπου 35.000 ερευνητές.

Μέχρι σήμερα, η κατάταξη γινόταν μόνο μεταξύ επιστημόνων από επιμέρους πεδία.

Για την κατάταξη των επιστημόνων, η μέθοδος βασίζεται στον δείκτη αξιολόγησης h-index. Για παράδειγμα, ο δείκτης 20 δείχνει ότι ένας επιστήμονας έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 20 βιβλία ή ερευνητικά άρθρα, στα οποία έχουν γίνει τουλάχιστον 20 αναφορές από τρίτους.


Στη συνέχεια ο h-index προσαρμόζεται με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα δεδομένα της υπηρεσίας Google Scholar, η οποία καταγράφει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως και κατατάσσει τους επιστήμονες ανάλογα με τον αριθμό των ετερο-αναφορών που λαμβάνουν από άλλους ερευνητές.

Έτσι, στις 5 Νοεμβρίου 2013 ο κοινωνιολόγος-οικονομολόγος-ιστορικός Καρλ Μαρξ κατατασσόταν πρώτος, ακολουθούμενος από τον «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο θεωρητικός φυσικός Έντουαρντ Γουίτεν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ.

Τέλος, αν και θα θεωρούσαμε ότι ο Μαρξ παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία στα οικονομικά, όσον αφορά την επιρροή του στους άλλους επιστήμονες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς διακρίνεται στο πεδίο της ιστορίας.

Read more: http://www.onmed.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ