2013-11-09 02:22:37
Φωτογραφία για Τουρκία: Επίθεση κυβερνητικού εκπροσώπου στον Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέστη την Παρασκευή μια μάλλον σπάνια δημόσια επίθεση από ένα... σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησής του και σύμμαχό του επί σειρά ετών, λόγω των τοποθετήσεών του για τη διαμονή φοιτητών και φοιτητριών σε κοινές κατοικίες, γεγονός που έριξε περισσότερο φως στο ρήγμα που καταγράφεται στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πολύ περισσότερο εν όψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ο Ερντογάν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θέλει να ληφθούν «μέτρα», ώστε να απαγορευτεί η διαμονή φοιτητών και φοιτητριών σε κατοικίες που ενοικιάζουν διαμερίσματα από κοινού. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο στην Τουρκία, όπου οι επικριτές της κυβέρνησης εκφράζουν συχνά φόβους περί εξάπλωσης και επιβολής των κανόνων του Ισλάμ σε διάφορες διαστάσεις της κοινωνικής ζωής και σε θέματα που κανονικά ρυθμίζονται από τους νόμους του κοσμικού κράτους.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπουλέντ Αρίντς, εκ των ιδρυτικών στελεχών του AKP, είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το περιεχόμενο της σχετικής ομιλίας του πρωθυπουργού σε μια κεκλεισμένων των θυρών κομματική συνεδρίαση, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ο Ερντογάν τον εξέθεσε, επαναλαμβάνοντας τις επίμαχες θέσεις πριν από την αναχώρησή του για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Προχωρώντας σε μια ασυνήθιστη δημόσια ανταπάντηση, ο Αρίντς, παραχωρώντας την Παρασκευή μια συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, υποστήριξε πως ο Ερντογάν εξέθεσε την κυβέρνηση άνευ λόγου.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό μας, ως φίλος και ως αδελφός. Υπάρχει μια σαφής αντίφαση ανάμεσα στη δική του ομιλία ως πρωθυπουργού και στη δική μου δήλωση ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ευθύνομαι εγώ γι αυτή την αντίφαση», εξήγησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρίντς εμφανίζεται να διαφωνεί ανοιχτά με τον Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει με επιθετικότητα τις επικρίσεις για τον τρόπο που κυβερνά και με ιδιαίτερη εχθρότητα οποιαδήποτε πρόκληση στην εξουσία του. Όταν ο πρωθυπουργός είχε επιτεθεί σε όσους συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, αποκαλώντας τους «πλιατσικολόγους» και είχε επιβλέψει την εκστρατεία σκληρής αστυνομικής καταστολής, ο Αρίντς είχε εμφανιστεί να τείνει «κλάδο ελαίας» και να ζητεί συγγνώμη για τη δυσανάλογη βία που άσκησαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Οι δύο άνδρες είναι ιδρυτικά στελέχη -όπως και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ- του AKP, το οποίο κυβερνά επί μία δεκαετία τη χώρα. Όμως οι όλο και πιο ανοιχτές διαφωνίες τους δίνουν τροφή στη σεναριολογία περί ρήξης στις τάξεις του κόμματος, την ώρα μάλιστα που η παράταξη ετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο τοπικών, προεδρικών και βουλευτικών εκλογών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Είμαστε αδελφοί εν όπλοις, είμαστε στην ίδια βάρκα», είπε ο Αρίντς.

«Η ευθύνη μου στην κυβέρνηση δεν είναι απλώς αυτή του υπουργού. Δεν είμαι απλώς ένας υπουργός που καταλαμβάνει έναν θώκο. Είμαι κάποιος που εκπροσωπεί τις γνώμες και τις σκέψεις, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του κόμματος. Έτσι με βλέπουν όλοι», υποστήριξε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ