2013-11-09 15:32:08
Φωτογραφία για Χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια ζεσταίνουν σχολεία της Πάτρας
Μέχρι και 850 ευρώ τον χρόνο μπορεί να εξοικονομήσει ένα μέσο σχολείο από τις δαπάνες θέρμανσης, χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμο που παράγεται από την επεξεργασία μαγειρικών ελαίων.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας να συγκεντρώνουν μαγειρικά έλαια που στέλνονται για επεξεργασία για να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο.

Ηδη οι μαθητές 23 σχολείων της Πάτρας μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, που υλοποιούν η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος. Οπως λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ, έχει γίνει επεξεργασία 2.800 λίτρων τηγανέλαιων που συλλέχθηκαν στα 23 σχολεία και ήδη τοποθετήθηκαν 700 λίτρα στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, όπου το βιοκαύσιμο αναμεμειγμένο με το πετρέλαιο θέρμανσης θα ζεστάνει μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Οσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ο Κ. Κωνσταντακόπουλος εξηγεί ότι το πρόγραμμα έχει στόχο τη μείωση των εξαιρετικά ρυπογόνων χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων που καταλήγουν στην αποχέτευση ή στα απορρίμματα. Μόνο ένα λίτρο απόβλητο λαδιού μολύνει 1.300 λίτρα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης οι εκπομπές ρύπων από το βιοκαύσιμο είναι κατά 50% χαμηλότερες από το ντίζελ, ενώ το βιοκαύσιμο έχει μηδενική περιεκτικότητα σε θείο, δεν είναι τοξικό και δεν αναφλέγεται εύκολα.

Οσον αφορά τη διαδικασία, οι ποσότητες των μαγειρικών ελαίων που συγκεντρώνονται από μαθητές σε ειδικούς κάδους μεταφέρονται με οχήματα του δήμου στο Κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη βιομάζα, που βρίσκεται στο παλαιό σχολείο στο Μονοδένδρι. Εκεί γίνεται επεξεργασία στην πιλοτική επιδεικτική μονάδα. Αρχικά, τα μαγειρικά έλαια θερμαίνονται μέχρι τους 60 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια το τηγανέλαιο αναμειγνύεται εσωτερικά στον αντιδραστήρα με αιθανόλη και καυστική σόδα σε αναλογία 10%. Κατόπιν διαχωρίζεται το επεξεργασμένο τηγανέλαιο με το υπόλειμμα, που είναι γλυκερίνη, και αφού φιλτραριστεί συλλέγεται το βιοκαύσιμο.

Από τη γλυκερίνη, που αποτελεί το 10% της αρχικής ποσότητας, μπορούν να παραχθούν χρήσιμα προϊόντα, όπως για παράδειγμα σαπούνια ή κεριά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κ. Κωνσταντακόπουλο, τα σαπούνια και τα κεριά που θα παραχθούν μπορούν να διατεθούν, μέσω παζαριού, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Οσον αφορά την ανταπόκριση των μαθητών στο πρόγραμμα, ο κ. Κωνσταντακόπουλος λέει ότι είναι μεγάλη, αφού συγκεντρώνουν με μεγάλη προθυμία τα μαγειρικά έλαια από τα σπίτια τους. Επόμενος στόχος, η εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα και των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, αφού μπορούν να συγκεντρώνουν σημαντικές ποσότητες από τα μαγειρικά έλαια που χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο, υπάρχουν ήδη αρκετά αιτήματα για επέκταση του πιλοτικού προγράμματος και σε άλλα σχολεία, αλλά, όπως προσθέτει, σε αυτή τη φάση θα ικανοποιηθούν όσα μπορεί να εξυπηρετήσει η μονάδα επεξεργασίας.

Στο μεταξύ, με την έναρξη λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου Πληροφόρησης για τη βιομάζα τον επόμενο μήνα στο Μονοδένδρι, στόχος της ΑΔΕΠ είναι να αποτελέσει σημείο επαφής και ενημέρωσης για φορείς, οργανώσεις, πολίτες, μαθητές.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ