2013-11-09 16:21:04
Φωτογραφία για Αχαΐα: Από που θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων, δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. Παρουσίασε, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία όχι μόνο για τις αμέσως προσεχείς κινήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και μηχανισμών, αλλά και σχετικά με την πρόοδο η οποία έχει ήδη συντελεστεί στο μέτωπο αυτό, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα.

«Ιεραρχούνται, πλέον, τόσο οι προτεραιότητες για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων, όσο και η ροή των εργασιών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών κατά γεωγραφική ενότητα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαφάτης με αφορμή σχετική ερώτηση της κ. Νίκης Φούντα (ΔΗΜΑΡ), για να προσθέσει: «Ολες οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις οι οποίες εκτελέστηκαν μετά τις 28/7/2011, καθώς και αυτές που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου, δηλαδή οι αυθαίρετες κατασκευές σε δάση, αιγιαλό, παραλία, προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους, είναι κατεδαφιστέες».


Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «έχει προβλεφθεί ένας πλήρης μηχανισμός, ένα οπλοστάσιο στη διάθεση της πολιτείας» προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και συνέχισε: «Εντός των προσεχών ημερών εισάγεται προς επεξεργασία στο ΣτΕ το Π.Δ. για την ταυτότητα του κτιρίου, καταγράφονται όλα τα ακίνητα της χώρας, διασυνδέονται όλες οι βάσεις δεδομένων που αφορούν ακίνητα». Παράλληλα, σημείωσε πως «ήδη είναι υπό επεξεργασία η προβλεπόμενη από τον νόμο σχετική εξουσιοδοτική απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία και θα ρυθμίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια. Είναι κομβικής σημασίας η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα υπό κατεδάφιση αυθαίρετα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στη Δ. Ελλάδα, ο κ. Καλαφάτης είπε: «Υπάρχουν καταγραφές 365 αυθαιρέτων κατοικιών, εκ των οποίων υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις για 172. Μέχρι σήμερα, με τη συνεργασία και την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ) έχουν υλοποιηθεί 22 κατεδαφίσεις σε Επιτάλιο, Ζαχάρω Ηλείας, Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας. Επειτα από ενέργειες του υπουργείου και της ΕΥΕΚΑ, από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις πάνω από 75.000 ευρώ για την κατεδάφιση 59 αυθαιρέτων σε αιγιαλό-παραλία σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, και ήδη έχει προκηρυχθεί ανοιχτή προφορική δημοπρασία επιλογής αναδόχου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα που μιλάμε».

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η Καθημερινή, «έχει δημοσιευθεί πρόσκληση διενέργειας δύο πρόχειρων μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση 70 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία και με άμεση έναρξη του έργου σε λίγες εβδομάδες».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ