2013-11-10 19:46:06
Φωτογραφία για Επιστολή Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τον τελευταίο καιρό, η Ιατρική Ιωαννίνων αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα,καθώς οι Γραμματείες παραμένουν κλειστές με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εγγραφές φοιτητών, ορκωμοσίες αποφοίτων, δηλώσεις μαθημάτων και χορήγηση βεβαιώσεων σπουδών για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας κτλ. Μάλιστα τις τελευταίες 3 εβδομάδες η Γραμματεία της Ιατρικής τελεί υπό κατάληψη από φοιτητές άλλων Σχολών (Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Πλαστικών Τεχνών). Ως Σύλλογος Φοιτητών, μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ζητούσε την άρση των καταλήψεων των Γραμματειών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση

· Δεν θα πραγματοποιηθούν αιτήσεις για λήψη πτυχίου, με αποτέλεσμα την επ' αόριστον αναβολή της ορκωμοσίας, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα για τους αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, τη στιγμή που οι υπόλοιπες Ιατρικές πραγματοποιούν τις τελετές της ορκωμοσίας κανονικά.


· Δεν θα ολοκληρωθούν ούτε οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων φοιτητών ούτε και η εγγραφή όλων μας στα νέα εξάμηνα, η οποία γίνεται μέσω της Γραμματείας και των δηλώσεων των μαθημάτων στο σύστημα cronos, με κίνδυνο την απώλεια του δικαιώματος παραλαβής συγγραμμάτων (παρόλο που το σύστημα Εudoxus λειτουργεί κανονικά) και κατ'επέκταση τον κίνδυνο να χαθεί το τρέχον εξάμηνο.

Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξαναεπανέλθει η ομαλή λειτουργία της Σχολής μας.

------------------------------------------------------------------

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Πέμπτη 07/11/2013, τέθηκε και ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε το πλαίσιο με βάση το οποίο αιτούμαστε την άμεση άρση της κατάληψης της Γραμματείας του Τμήματος Ιατρικής, καθώς ο Σύλλογος μας δεν έλαβε ποτέ τέτοια απόφαση.

Σας παραθέτουμε το ψήφισμα που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ.Ι.Γ. :

Από τις αρχές του φετινού ακαδημαϊκού έτους, η κατάσταση στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα είναι τεταμένη με αποτέλεσμα σειρά κινητοποιήσεων και αντιδράσεων. Αιτία γι' αυτές τις εξελίξεις είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ζητήσει την αποστολή λίστας 1.349 υπαλλήλων διοικητικού προσωπικού από τα ιδρύματα με σκοπό να τεθούν σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας, κρίνοντάς τους ως υπεράριθμους. Συγκεκριμένα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που το Υπουργείο θεωρεί ως πλεονάζων και προς διαθεσιμότητα είναι 48. Αποτέλεσμα αυτού είναι η έναρξη και συνέχιση επί εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων των μελών των Γραμματειών του ιδρύματός μας, περιλαμβανομένης και της Ιατρικής.

Κανείς σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν επιθυμεί να υπάρχουν επιπλέον άνθρωποι με κίνδυνο να μείνουν αναίτια χωρίς εργασία και να επιτείνεται η αγωνία για το μέλλον το δικό τους ή των οικογενειών τους. Τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας, και ιδιαίτερα όσοι σπουδάζουν σε πόλη διαφορετική από τη μόνιμη κατοικίας τους όπως πολλοί φοιτητές στα Ιωάννινα, αντιλαμβάνονται κάθε μέρα την αγωνία αυτήν και τις οικονομικές αδυναμίες που οι οικογένειές τους βιώνουν. Επιπλέον, όλοι όσοι ζούμε, φοιτούμε και βιώνουμε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις σοβαρές δυσλειτουργίες του Ιδρύματός μας από την αδυναμία ορθής οργάνωσης του διοικητικού έργου που πρέπει να έρθει σε πέρας και διαρκώς προσπαθούμε να αναζητούμε λύσεις για χάρη της εύρυθμης και στοιχειώδους λειτουργίας του. Κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Παρά, λοιπόν, ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες που αναπόφευκτα δημιούργησαν οι συνεχιζόμενες απεργίες των Γραμματειών, υπήρξε υποστήριξη και κατανόηση προς τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Ωστόσο, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τα πράγματα άρχιζαν να παίρνουν άλλη τροπή.

Συγκεκριμένα, ενώ η λειτουργία της Γραμματείας Ιατρικής είχε ξεκινήσει κανονικά τη Δευτέρα 21/10 ώστε οι εγγραφές πρωτοετών φοιτητών να ολοκληρωθούν, ο σύλλογος των φοιτητών του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης «αποφάσισαν» να προβούν σε κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του μεταβατικού κτηρίου από την Τρίτη 22/10 έως και την Παρασκευή 25/10 και από την Τρίτη 29/10 έως την Παρασκευή 1/11 αντίστοιχα. (http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=6100). Έτσι, με προσχηματική κάλυψη «την στήριξη των απεργών υπαλλήλων», ανέλαβαν με αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο την περιφρούρηση και της Γραμματείας της Ιατρικής και την παρεμπόδιση της λειτουργίας αυτής. Μάλιστα, αν κάποιος χρειαζόταν την εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία, φοιτητής ή όχι, επεδείκνυαν τη γνωστή τραμπουκική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους, ακόμη και φωνές, εκφοβισμούς και απειλές, για να τους διώξουν και να τους απομακρύνουν.

Ως Σύλλογος των Φοιτητών της Ιατρικής Ιωαννίνων καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς κανένα δισταγμό σε όλη την Ιατρική και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αυτήν την αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και υποκινούμενη πολιτικά και κομματικά κίνηση, καθώς και την προσπάθεια εκδίωξης καθενός που επιθυμούσε να εξυπηρετηθεί από τη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής. Περιμένουμε απ' όλους όσους γνωρίζουν την σημασία της έννοιας «δημοκρατία», σέβονται τους συλλογικούς θεσμούς και αντιστρέφονται κάθε μορφής τραμπουκισμούς και βίαιες πρακτικές να καταδικάσουν με τον ίδιο τρόπο το γεγονός αυτό. Περιμένουμε, ακόμη, την ίδια καταγγελία και από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της Ιατρικής και ελπίζουμε να μην οχυρωθούν και πάλι πίσω από ανούσιες ταμπέλες, διχαστικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες υπεκφυγές με τη δικαιολογία ότι είναι οι «σύντροφοί τους» πρωταγωνιστές σε αυτήν την υποκινούμενη πράξη.

Ως μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Φοιτητών της Ιατρικής Ιωαννίνων, ζητούμε την ΑΜΕΣΗ λειτουργία της Γραμματείας του Τμήματός μας, γιατί με τη δεδομένη κατάσταση:

· Δεν θα πραγματοποιηθούν αιτήσεις για λήψη πτυχίου, με αποτέλεσμα την επ' αόριστον αναβολή της ορκομωσίας, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα για τους αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, τη στιγμή που οι υπόλοιπες Ιατρικές πραγματοποιούν τις τελετές της ορκομωσίας κανονικά.

· Δεν θα ολοκληρωθούν ούτε οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων φοιτητών ούτε και η εγγραφή όλων μας στα νέα εξάμηνα, η οποία γίνεται μέσω της Γραμματείας και των δηλώσεων των μαθημάτων στο σύστημα cronos, με κίνδυνο την απώλεια του δικαιώματος παραλαβής συγγραμμάτων (παρόλο που το σύστημα Εudoxus λειτουργεί κανονικά) και κατ'επέκταση τον κίνδυνο να χαθεί το τρέχον εξάμηνο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ