2013-11-12 13:29:06
Φωτογραφία για Η ιδιωτική ασφάλιση είναι εδώ... τώρα που το κοινωνικό κράτος δεν επαρκεί
Στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που δημιουργείται στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση στο τομέα της ασφάλισης κεντράρει η ιδιωτική ασφάλιση και παρεμβαίνει κομβικά... στις μελλοντικές εξελίξεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που πέρασαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών για την Ημέρα τηςΙδιωτική Ασφάλισης ( 11η Νοεμβρίου) μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αλ Σαρρηγεωργίου μέσα στην κρίση ο ασφαλιστικός κλάδος παρά το προβλήματα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλους κλάδους.

Και αυτό το δείχνουν τα στοιχεία του τελευταίου εννεάμηνου του 2012 όπου η πτωτική τάση στην συνολική παραγωγή ήταν 10,1%

Στις ασφαλίσεις ζωής μεταξύ Σεπτέμβριου 2013 με Σεπτέμβριο 2012 υπάρχει θετικό πρόσημο 11%. Αντιστοίχως τον Αύγουστος 2013 +5,5%

Στις γενικές ασφαλίσεις μεταξύ Σεπτέμβριου 2013 με Σεπτέμβριο 2012 μείωση -1,7% και αντιστοίχως τον Αύγουστος 2013 +0,2%


Η αγορά έχει μικρύνει από το 2007 που ήταν € 5,5 δισ. και φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει γύρω στα € 4 δισ. Οι ζημίες χρήσεως την τελευταία δωδεκαετία ήταν €2,1 δισ.

Οι αποζημιώσεις ήταν στα €3 δισ. σταθερά ακόμα και πέρσι που ο τζίρος μειώθηκε κατά € 600 εκατ. περίπου. Οι Ζημίες από τη συμμετοχή στο PSI αθροιστικά € 2 δισ.

Αναφορικά με τις συντάξεις επισημάνθηκε ότι η κατάρρευση κοινωνικού κράτους – που μέχρι τώρα ίσχυε 95,7% αναπλήρωση στις συντάξεις ενώ ο μ.ό. των χωρών του ΟΟΣΑ είναι χαμηλότερος από 60% -είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται να αποτελέσει βασικό συμπληρωματικό παράγοντα.

Σύμφωνα με παραδείγματα άλλων χωρών φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα λειτουργούσε ως βασικός φορέας ασφάλισης με υψηλές αναπληρώσεις στις συντάξεις που πλέον μπορεί να αντέξει το σύστημα.

Παραδείγματα άλλων χωρών :

– Γερμανία πλήρως κρατική σύνταξη αλλά η αναπλήρωση βρίσκεται στο 40% περίπου

– Ολλανδία αναπλήρωση σχεδόν 90% με μόλις το 25% να προέρχεται από το κράτος

– Ιταλία λίγο πάνω από 60% μόνο κρατική

– Πολωνία αναπλήρωση σχεδόν 60%, μόλις το 25% προέρχεται από το κράτος

– Δανία αναπλήρωση 80% επίσης μόνο το 25% προέρχεται από το κράτος

Χαρακτηριστικά ο κ Σαρρηγεωργιου τόνισε ότι οι παροχές του Κοινωνικού Κράτους δυστυχώς περιορίζονται και πρέπει σαν κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε στηριζόμενοι και στην Ιδιωτική ασφάλιση.

Όμως, είμαστε μια κοινωνία ανασφάλιστη, με τα ασφάλιστρα να αποτελούν 2,4% του ΑΕΠ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει στο 9%.

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή καθώς διαθέτει τεχνογνωσία, εμπειρία, κεφάλαια, αυστηρό θεσμικό πλαίσιο (βλ. solvency II) και αυστηρή εποπτεία.

Η ασφαλιστική αγορά σήμερα συμβάλλει στην κοινωνία και την οικονομία με :

– ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: 3 ΔΙΣ.

– ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: 11 ΔΙΣ.

– ΦΟΡΟΙ : 500 ΕΚ (370 ΕΚ ΦΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ, 108 ΕΚ ΑΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΤΑΙΡΙΩΝ)

– ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ : 28.000 ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ (ΑΜΕΣΑ & ΕΜΜΕΣΑ)

asfalisinet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ