2013-11-13 17:29:17
Φωτογραφία για Σ.Ε.Ε.Α: H Ελληνική αγορά οχημάτων (Οκτώβριος 2013)
Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (seaa.gr) ανακοινώνει την στατιστική πληροφορία για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου για το μήνα Οκτώβριο. Διαβάστε αναλυτικά:

Επιβατικά αυτοκίνητα

Καινούργια: Η αγορά των επιβατικών αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 2,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στους πρώτους δέκα μήνες του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 48.984 επιβατικά αυτοκίνητα, συγκριτικά με 50.649 την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 3,3%, ενώ ο ρυθμός συρρίκνωσης της αγοράς, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Παρά την επίτευξη των στόχων στα φορολογικά έσοδα, όπως επικαλείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχουν πλέον επιδεινωθεί δραματικά εξαιτίας της εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, με τις απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις, τη διόγκωση της ανεργίας και τη σημαντική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος να κυριαρχούν.


Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η αγορά καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων αναμένεται να κυμανθεί σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα από τα ήδη δραματικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου έτους, προκαλώντας σημαντική υστέρηση στα δημοσιονομικά έσοδα.

Η συμμετοχή των εταιρικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων, από τις αρχές του έτους, ανήλθαν σε 48,1% από 41,2% την αντίστοιχη περίοδο το 2012, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όσον αφορά στον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων προηγήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα αυτές των εταιρικών πωλήσεων (56,2%) δεδομένου ότι η αυξημένη ζήτηση των προηγούμενων μηνών για εταιρικά αυτοκίνητα (πχ. rent a car), προήλθε κατά κύριο λόγο από την εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων βρίσκονται για τέταρτο διαδοχικό μήνα στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, έναντι των βενζινοκίνητων, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 63,3%.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 4.971 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 5.111 τον Οκτώβριο του 2012. Οι λιανικές πωλήσεις έφτασαν τις 2.793 μονάδες με τις εταιρικές πωλήσεις να ακολουθούν με 2.187 μονάδες. Εκ των 4.971 επιβατικών αυτοκινήτων, 3.149 ήταν πετρελαιοκίνητα, 1.783 βενζινοκίνητα, 30 υβριδικά, 5 φυσικού αερίου, 1 διπλού καυσίμου (βενζίνη-υγραέριο) και 1 ηλεκτρικό. Το 64,2% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων του Οκτωβρίου αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα ως 1.400 κυβικά εκατοστά.

Ελαφρά φορτηγά (μικτού βάρους ως 3,5 τόνους)

Καινούργια: Η αγορά των ελαφρών φορτηγών, μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες θετικής πορείας, συνέχισε τον Οκτώβριο σε αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας πτώση 21,1%.

Κατά το πρώτο δεκάμηνο, ταξινομήθηκαν συνολικά 2.877 ελαφρά φορτηγά, έναντι 2.937 το αντίστοιχο διάστημα το 2012, σημειώνοντας πτώση 2%. Η συμμετοχή των εταιρικών ελαφρών φορτηγών, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ανέρχεται σε 59,3%, ενώ τα φορτηγά τύπου Vanette έχουν την μερίδα του λέοντος με 41,2%, ακολουθούμενα από τα Pick-up με μερίδιο αγοράς 39,4%.

Ειδικότερα για το μήνα Οκτώβριο, τα ελαφρά φορτηγά τύπου Pick-up αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατηγορία των ελαφρών φορτηγών (55,2%), με τα Vanette να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 32,6%.

Η συνολική αγορά των ελαφρών φορτηγών το μήνα Οκτώβριο έφτασε τις 270 μονάδες έναντι 342 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 21,1%. Οι εταιρικές πωλήσεις ελαφρών φορτηγών έφτασαν τις 149 μονάδες (55,2%), ενώ οι λιανικές πωλήσεις ανήλθαν σε 121 μονάδες (44,8%).

Φορτηγά (μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους)

Καινούργια: Η αγορά των μεσαίων και βαρέων φορτηγών σημείωσε κατακόρυφη άνοδο 373,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, εξαιτίας κυρίως εκτέλεσης συμβάσεων δημοσίων έργων.

Στους πρώτους δέκα μήνες του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 277 φορτηγά, έναντι 169 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 63,9%, με τη συμμετοχή των λιανικών πωλήσεων φορτηγών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να ανέρχεται σε 9,7%.

Τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν συνολικά 71 φορτηγά, συγκριτικά με μόλις 15 τον Οκτώβριο του 2012.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων συνεχίζει να καλύπτεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Τα καινούργια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, διατηρώντας υψηλό το μέσο όρο ηλικίας των μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα μας, με όλα τα προβλήματα οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται ο υπέργηρος στόλος.

Λεωφορεία

Καινούργια: Η αγορά των λεωφορείων, σημείωσε και αυτή κατακόρυφη αύξηση 150% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση.

Στους πρώτους δέκα μήνες του 2013, ταξινομήθηκαν συνολικά μόλις 81 λεωφορεία όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2012 είχαν ταξινομηθεί 115, σημειώνοντας πτώση 29,6%.

Ειδικότερα, τον περασμένο Οκτώβριο ταξινομήθηκαν συνολικά 10 λεωφορεία (3 μεταφοράς προσωπικού, 3 μεταφοράς ΑΜΕΑ, 2 τουριστικά, 1 υπεραστικό & 1 ξενοδοχειακό), έναντι 4 τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σημειώνοντας αύξηση 150%.

Μοτοσυκλέτες (άνω των 50 cc)

Καινούργιες μοτοσυκλέτες: Για όγδοο διαδοχικό μήνα, η αγορά των μοτοσυκλετών συνέχισε σε αρνητικό πρόσημο.

Το πρώτο δεκάμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 27.277 μοτοσυκλέτες, έναντι 30.529 το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 10,7%.

Τον Οκτώβριο ταξινομήθηκαν συνολικά 2.291 μοτοσυκλέτες έναντι 2.884 τον ίδιο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 20,6%. Σημειώνουμε ότι πάνω από 7 στις 10 καινούργιες μοτοσυκλέτες που ταξινομήθηκαν είναι ως 250 κ. εκ. (74,1%).

Δείτε αναλυτικά:

Οκτώβριος 2013

Segments επιβατικών οχημάτωνΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣΜΗΝΙΑΙΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΛΑΦΡΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΛΑΦΡΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ MOTOΣΥΚΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑΠηγή: seaa.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ