2013-11-13 18:05:45
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: Υποστράτηγος ζητά ακύρωση διορισμού του υπαρχηγού
Λευκωσία: Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να διορίσει τον υποστράτηγο Ανδρέα Παπαπαύλου στη θέση του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς κατατέθηκε από δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον υποστράτηγο Κυριάκο Παπακυριακού. Η πλευρά του κ. Παπακυριακού ζητά δήλωση από το Δικαστήριο, με την οποία θα κηρύσσεται άκυρη και χωρίς νομικό αποτέλεσμα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4/9/2013 για διορισμό του κ. Παπαπαύλου στη θέση του υπαρχηγού.

Στην προσφυγή μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πάσχει για όσους λόγους προβλέπει το άρθρο 146 του Συντάγματος και γιατί δεν τηρήθηκε η χρηστή διοίκηση, ο νόμος και η ιεραρχία στο στράτευμα. Τονίζεται επίσης ότι η απόφαση λήφθηκε καθ' υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας και με βάση διαδικασία που πάσχει και/ ή που διενεργήθηκε υπό πλάνη νομική και πραγματική.


Στην προσφυγή αναφέρεται επίσης ότι ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς πρέπει να κατέχει τον ανώτατο βαθμό έναντι όλων των υφισταμένων αυτού αξιωματικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κ. Παπαπαύλου είναι ο τρίτος στη σειρά αρχαιότητας υποστράτηγος και έτσι προκύπτει το αντινομικό και παράνομο φαινόμενο να έχει οριστεί υπαρχηγός αξιωματικός που δεν είναι ιεραρχικά ανώτερος του κ. Παπακυριακού. Η πλευρά του υποστράτηγου Παπακυριακού υποστηρίζει επίσης ότι επειδή πάσχει η απόφασή του, το ίδιο όργανο διοίκησης υπέβαλε εκ των υστέρων νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, που αποβλέπει στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση διά προαγωγής συγκεκριμένου αξιωματικού που ο νόμος «φωτογραφίζει». Η προσφυγή εκ μέρους του κ. Παπακυριακού κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Σ. Αγγελίδης.

Αρμόδια πηγή, που ασχολείται με στρατιωτικά νομικά θέματα, υποστήριξε μιλώντας στον «Φ» ότι τη θέση του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς μπορούν να διεκδικήσουν όσοι αξιωματικοί φέρουν το βαθμό του υποστράτηγου ή του αντιστράτηγου και δεν διορίζεται κατ' ανάγκην ο αρχαιότερος αξιωματικός της Δύναμης.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/171213/ypostratigos-zita-akyrosi-diorismou-tou-yparchigou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ