2013-11-14 08:56:10
Φωτογραφία για «ΚΑΥΤΗ» Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ EUROGROUP EN MΕΣΩ ΣΚΛΗΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Με φόντο την απόσταση που χωρίζει την τρόικα και την ελληνική πλευρά για το χρηματοδοτικό κενό διεξάγεται το σημερινό Eurogroup, στο οποίο εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα, θα παρευρεθούν και οι επικεφαλής της τρόικας. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παρουσία των δανειστών, καθώς και για την πρόοδο όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος.

Την ώρα που οι επικεφαλής της τρόικας και η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να φτάσουν σε συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό, στο τραπέζι του Eurogroup, το οποίο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον Γ. Στουρνάρα, αναμένεται να γίνει συζήτηση γύρω από τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Από το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους.


Ο Γιάννης Στουρνάρας στο αποψινό Eurogroup έχει ετοιμαστεί για έναν ακόμη δύσκολο γύρο συζητήσεων με τους ομολόγους του έχοντας όμως στις αποσκευές του το «χαρτί» των θετικών αποτελεσμάτων στα έσοδα - αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου - ενώ θετικά είναι τα μηνύματα και για το πλεόνασμα που διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ χωρίς μάλιστα να έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό το ποσό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η «ψαλίδα» στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού έχει περιοριστεί δραματικά καθώς οι τροϊκανοί από τα 2,7 δισ. ευρώ έχουν... πέσει στο 1,5 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να αφήνει «θολά» μηνύματα μεταξύ 800 εκατομμυρίων και 1 δισ. ευρώ. Ο προσδιορισμός αυτών των μέτρων - αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής - με το ΔΝΤ να δέχεται τους στόχους της Αθήνας παρά τις αρχικές επιφυλακτικές έως και αρνητικές αντιδράσεις εκ μέρους της Κομισιόν.

Μετά το Eurogroup και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης ενώ τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στη χώρα μας. Από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξαρτάται και η εκταμίευση του 1δισ.€, το οποίο έπρεπε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο να έχει καταβληθεί.

Με το βλέμμα στο Eurogroup Σαμαράς και Βενιζέλος

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με την προσοχή τους να έχει στραφεί στο σημερινό Eurogroup. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αναμένοντας τις εξελίξεις από την συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Ανάλογα με τα νέα από το Eurogroup και αν χρειαστεί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενδέχεται να συναντηθούν μάλιστα το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με υπουργούς που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους ζήτησε να κλείσουν άμεσα τις εκκρεμότητες προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαπραγμάτευση.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ