2013-11-15 15:17:23
Φωτογραφία για Η κρίση πίσω από τις κλήσεις για βοήθεια - Συγκλονιστικά στοιχεία από την Ισπανική El Mundo
Από τις σχεδόν 100.000 κλήσεις που δέχτηκε η γραμμή βοήθειας στην Ισπανία, μια στις τρεις αφορούσε άγχος και κατάθλιψη λόγω ανεργίας, οικονομικών προβλημάτων ή φόβου απώλειας εργασίας, όπως μαθαίνουμε διαβάζοντας την ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Αρκετοί επίσης, ανέφεραν επιδείνωση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, κάτι που δείχνει πως η ανεργία δεν είναι ολέθρια μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και καταστροφική για την ψυχική και σωματική υγεία.

Απόσπασμα από το δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo

Όπως εξηγείται, η εργασία θεωρείται ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση ταυτότητας και την προσωπική εξέλιξη και η απουσία της για μεγάλο διάστημα είναι πλήγμα για την αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική σταθερότητα.

Το στρες που προκαλείται μετά την απώλεια της θέσης εργασίας σε συνδυασμό με τις μικρές προοπτικές ανεύρεσης νέας θέσης, οδηγούν σε βαθιά ψυχολογική κατάπτωση ενώ οι περισσότεροι, κυρίως οι άνδρες δε ζητούν τη βοήθεια του οικογενειακού τους περιβάλλοντος από ντροπή ή υπερηφάνεια. Γι΄αυτό το λόγο οι περισσότεροι άνεργοι μένουν κλεισμένοι στο σπίτι κι απομονώνονται.


Η κατάθλιψη και το άγχος

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή το άγχος πλήττουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους ανέργους ενώ όσο πιο μακρά είναι η περίοδος ανεργίας, τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση της ανασφάλειας για το μέλλον κι αυξάνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση καταθλιπτικών συναισθημάτων, αϋπνίας και διαταραχών προσαρμογής. Επίσης, οι ειδικοί προειδοποιούν πως κάτω από μεγάλη πίεση, τα άτομα αυτά έχουν διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας. Και φυσικά η αρνητική αυτή συναισθηματική κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη σωματική υγεία του ανέργου.

*Για την Ελλάδα, η αντίστοιχη γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη είναι το 1034
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Της… γελοιογραφίας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Της… γελοιογραφίας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ