2013-11-16 12:32:24
Φωτογραφία για Τραυματισμοί που σημάδεψαν ζωές και καριέρες
Το «τσακισμένο» πόδι με διπλό κάταγμα σε κνήμη και περόνη, του Ααρον Ράμσι δεν στάθηκε ικανό να του κόψει τα όνειρα αφού επέστρεψε δυνατός στην ΑρσεναλΟπαδοί που ξεσπούν σε δάκρυα, συμπαίκτες και αντίπαλοι που κρύβουν το πρόσωπό τους, γιατροί εμβρόντητοι στη θέα ενός θρυμματισμένου ποδιού ή μιας φρικιαστικής εξάρθρωσης. Οι σοβαροί τραυματισμοί συγκλονίζουν πολλές φορές τον κόσμο του ποδοσφαίρου, όμως όταν το ασθενοφόρο αναχωρεί από το γήπεδο, το δράμα αφορά μόνο έναν

Το καλοκαίρι του 2008, ο αλσατός προπονητής Αρσέν Βενγκέρ είχε δικαιολογήσει τα 6 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του ουαλού μέσου Ααρον Ράμσι ως «χρήματα στην τράπεζα τα οποία θα φέρουν πίσω τα δεκαπλάσια σε μερικά χρόνια». Ισως μάλιστα να ήταν και ο μοναδικός άνθρωπος που δεν είχε ξεγράψει αυτή την επένδυση, όταν στις 17 Φεβρουαρίου 2010 δήλωνε με σιγουριά ότι «ο Ααρον θα επανέλθει πιο δυνατός και θα διαγράψει την καριέρα που όλοι περιμένουμε από εκείνον». Εκείνο το απόγευμα στο Στόουκ, ο 20χρονος πλέον Ράμσι αποχωρούσε πάνω σε φορείο με το πόδι του συντριπτικά διαλυμένο σε δύο σημεία. Τραυματισμός - φρίκη για κάθε ποδοσφαιριστή, ο λόγος για να φοβάσαι κάθε φορά που βάζεις τα πόδια σου στη φωτιά: διπλό κάταγμα (τσάκισμα για την ακρίβεια) κνήμης περόνης.


Αυτήν τη συντριβή που δεν είναι απλώς μόνο σωματική αλλά (εξίσου) και πνευματική καθώς απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα, τύχη και θέληση ώστε ένας ποδοσφαιριστής να επιστρέψει (πόσω μάλλον να φθάσει σε υψηλά επίπεδα αντοχής και απόδοσης) έχουν βιώσει κάμποσοι παίκτες της μπάλας πληρώνοντας ως επί το πλείστον τη σκληρότητα ενός αντιπάλου ή απλώς την κακιά στιγμή. Η επιστήμη βέβαια προχώρησε σημαντικά από το 1996, όταν το πόδι του Ντέιβιντ Μπαστ έσπασε σαν καρυδότσουφλο από τη σκαριά του Ντένις Ιργουιν, αναγκάζοντας τον αλύγιστο γίγαντα Πίτερ Σμάιχελ να κάνει εμετό από το σοκ της εικόνας. Χρειάστηκαν 26 επεμβάσεις για να έρθει το πόδι του πρώην άγγλου αμυντικού σε νορμάλ κατάσταση ώστε να περπατάει χωρίς προβλήματα. Οχι ασφαλώς για να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, αν και το επιχείρησε Ο Ράμσι επέστρεψε και σε αυτό ασφαλώς, εκτός από την πρόοδο της ιατρικής στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση τέτοιων τραυματισμών, συνέβαλαν ο οργανισμός και η ηλικία του. Πλέον εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για την Αρσεναλ! Μέχρι πέρυσι αντιμετωπιζόταν περισσότερο ως (μακάβριο) ανέκδοτο καθώς καθεμία από τις σπάνιες φορές που έβρισκε δίχτυα, κάποιος (όχι απαραίτητα για καλό λόγο) διάσημος έχανε τη ζωή του! Συνέβη στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, στον Μοαμάρ Καντάφι, στον Στιβ Τζομπς και στη Γουίτνι Χιούστον! Φέτος σκοράρει κατά ριπάς χωρίς να ψάχνει κανείς πλέον ποιος ευρύτερα γνωστός είδε τα... ραδίκια ανάποδα.

Ισως αν ο Χρήστος Κωστής ήταν σήμερα 25 ετών και όχι το 1997, όταν ο τερματοφύλακας της Στουρμ Γκρατς Καζίμιερς Σίντορτσουκ του τσάκισε άθελά του με μία έξοδο το πόδι σε αυτά τα δύο σημεία (κνήμη και περόνη), να επέστρεφε στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από εκείνον τον τραυματισμό. Δεν τα κατάφερε ποτέ, ενώ ο Τζιμπρίλ Σισέ το έπαθε δύο φορές - μία με τη Λίβερπουλ και μία με την Εθνική Γαλλίας - την επόμενη δεκαετία και μπόρεσε να ανακάμψει επιστρέφοντας σε τοπ επίπεδο!

Είναι λίγοι πάντως οι ποδοσφαιριστές που πέτυχαν τον μαγικό συνδυασμό (θέληση - δουλειά - τύχη - πνευματική ισορροπία) και επέστρεψαν ίδιοι ή και καλύτεροι. Ο Βραζιλιάνος (και πολιτογραφημένος Κροάτης) Εντουάρντο παίζει καλά στη Σαχτιόρ Ντόνετσκ αλλά δεν έγινε ποτέ αυτός που όλοι περίμεναν στην Αρσεναλ με τη φανέλα της οποίας τραυματίστηκε. Ο Δανός Χένρικ Λάρσον είχε ήδη διαγράψει μεγάλη καριέρα όταν του συνέβη, ωστόσο επέστρεψε ακόμα καλύτερος (και μάλιστα αργότερα πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα!), κάτι που δεν πέτυχε ο άγγλος μέσος Αλαν Σμιθ ο οποίος σε έναν παρεμφερή τραυματισμό είδε τον αστράγαλό του να ξεκολλάει από το υπόλοιπο πόδι (κάταγμα περόνης - αστραγάλου).

 
Τα Νέα
Allinsports
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ