2013-11-16 13:49:05
Φωτογραφία για Τελεσίγραφο Αρβανιτόπουλου στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων
Γράφει η Ντία Μούλου

Μπροστά στον κίνδυνο επιστράτευσης είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού και του Πολυτεχνείου, οι οποίοι συνεδριάζουν αύριο και μεθαύριο προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Η κατάσταση στα δύο μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας είναι οριακή με το εξάμηνο να κινδυνεύει να χαθεί και τους φοιτητές να παραμένουν «όμηροι», ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει τα πανεπιστήμια αυτή την εβδομάδα.

Το διοικητικό προσωπικό σε Καποδιστριακό και Πολυτεχνείο συνεχίζει για δέκατη εβδομάδα την παρατεταμένη τους απεργία, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα 1.349 υπαλλήλων, την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει παράνομες (αλλά όχι καταχρηστικές) τις κινητοποιήσεις τους.

Παράλληλα, οι δικαστές του ΣτΕ απέρριψαν τις αιτήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού
. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η κατάργηση των θέσεων συνάπτεται με τις μνημονιάκες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και με τις συμβάσεις χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, καθώς και με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.

Αλλά τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη για τους διοικητικούς δεν σταματούν εδώ, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει διατάξει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα δύο ΑΕΙ.

Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και σε επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού και του Πολυτεχνείου, ώστε να αρχίσουν τα μαθήματα από αυτή την εβδομάδα.

Με τα περιθώρια αναπλήρωσης των μαθημάτων να στενεύουν επικίνδυνα, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την Καθημερινή φέρεται να διαμήνυσε σε συνεργάτες του πως δεν θα ανεχθεί να χαθεί το εξάμηνο, προκρίνοντας ακόμη και την επιστράτευση των υπαλλήλων.

Το μήνυμα αυτό ο Αντώνης Σαμαράς το μετέφερε και στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δήλωσε πως «τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι κάνουν μια απεργία που έχει κριθεί παράνομη και δεν έχουν το δικαίωμα να καταπατούν τα δικαιώματα μιας μεγάλης μερίδας φοιτητών και των οικογενειών τους», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε αυστηρό τόνο στον Real FM, ενώ υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και «όποιος παρεμποδίσει την είσοδο στα πανεπιστήμια θα συλλαμβάνεται».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το εξάμηνο δεν θα χαθεί, αφού έχουν χαθεί ουσιαστικά 3-4 εβδομάδες μαθημάτων, οι οποίες θα αναπληρωθούν.

Πελεγρίνης: Τα μαθήματα θα γίνουν αν επιτρέψουν την είσοδο οι διοικητικοί

«Τα μαθήματα στο Καποδιστριακό θα αρχίσουν στις 19 Νοεμβρίου αν οι διοικητικοί υπάλληλοι επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες», δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε: «Εμείς, δεν ζητάμε να σταματήσουν την απεργία. Ζητάμε να επιτρέψουν την είσοδο και η αιτία που δημιουργήθηκε όλο αυτό το πρόβλημα είναι το υπουργείο και μόνο το υπουργείο, που πήρε ένα μέτρο αυθαίρετο, σφαγιαστικό και συνεχίζει την αδιαλλαξία του».

Αποφασίζουν για την απεργία οι διοικητικοί

Κρίσιμο θα είναι το επόμενο τριήμερο για το μέλλον των κινητοποίησεων, καθώς αύριο συνεδριάζει η Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων προκειμένου να καθορίσει την στάση της, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής της.

Τη σκυτάλη παίρνει τη Δευτέρα το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν την απεργία τους ή εάν θα προχωρήσουν σε άλλης μορφής κινητοποιήσεις με δεδομένο ότι οι πρυτανικές αρχές των δύο ιδρυμάτων προτίθενται να ξεκινήσουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΟΚ ΜΕ ΚΕΝΤΙΡΑ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΟΚ ΜΕ ΚΕΝΤΙΡΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ