2013-11-18 18:11:44
Φωτογραφία για ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη

Τηλ.: 210-9924980-9959181

Fax: 210-9916854

email: [email protected]

​​​​​​​​Αθήνα 18/11/2013

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση και συμπεράσματα από την ομιλία του Υπουργού Υγείας στην ημερίδα του ΙΣΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 16/11/2013 και κατά την διάρκεια της ημερίδας του ΙΣΑ για την ΠΦΥ υπήρξε ομιλία του Υπουργού Υγείας κ.Αδωνι Γεωργιάδη που συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις των παρευρισκομένων ιατρών. Τα γεγονότα που έγιναν είναι λίγο πολύ γνωστά και μάλλον αναμενόμενα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού για απολύσεις ιατρών, έλλειψη εμπιστοσύνης σε χειρουργούς του ΕΟΠΥΥ που θεωρήθηκε προσβλητική, αλλά και το κερασάκι στην τούρτα το Clawback που ανακοινώθηκε Παρασκευή απόγευμα και πάγωσε όλους μας με αποτέλεσμα το επείγον Δελτίου Τύπου που ανακοινώσαμε.


Τι μάθαμε λοιπόν από την ομιλία και τις απαντήσεις του Υπουργού που δόθηκαν σε ερωτήσεις των ιατρών.

1)

Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα πάψει να είναιπάροχος.

2)

Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα μπουν κάτω από ενιαία διοίκηση μαζί με τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ (μάλλον κάτω από την διοίκηση των ΥΠΕ).

3)

Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα είναι πλήρους απασχόλησης (δεν διευκρινίστηκε αν θα είναι και αποκλειστικής ή όχι).

4)

Θα υπάρξει αξιολόγηση των μονάδων ΕΟΠΥΥ και όπου υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα υγείας θα υπάρξει συγχώνευση με μεταφορά και απορρόφηση προσωπικού.

5)

Θα υπάρξει αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (από ποιους;) και αν υπάρξουν ειδικότητες που δεν χρειάζονται στην ΠΦΥ (χειρουργικές) θα υπάρξει αρχικά διαθεσιμότητα, μεταφορά στο ΕΣΥ ή και απόλυση.

6)

Για κάθε απόλυση από τον ΕΟΠΥΥ θα προκηρύσσεται αντίστοιχη θέση στο ΕΣΥ.

7)

Ο οικογενειακός ιατρός θα ισχύσει στην ΠΦΥ χωρίς όμως gatekeepingδηλαδή δεν θα είναι υποχρεωτική η παραπομπή για επίσκεψη στον ειδικό από τους οικογενειακούς ιατρούς.

8)

Συζητείται να μπει Plafon στις εξετάσεις ανα εργαστήριο.

9)

Ο προϋπολογισμός από το 2014 του ΕΟΠΥΥ θα είναι κλειστός και αναπεριφέρεια.

10)

Το clawback που έχει ανακοινωθεί θα οριστικοποιηθεί μετά τους ελέγχους που θα γίνουν από τις ελεγκτικές εταιρείες και θα γίνει συμψηφισμός. Ανακοινώθηκε αρχικά τώρα για να υπάρξει ισοσκελισμένος οπρουπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και για να μην ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

11)

Ο ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ θα πληρωθούν έως τα τέλη του 2013 για όλα τα ταμεία (συμπέρασμα δικό μας: θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο αν και φυσικά το ευχόμαστε)

12)

Υπήρξε ασάφεια για τους τελευταίους 4 μήνες του 2011 και πότε θα πληρωθούν.

13)

Δεν ανακοινώθηκε τίποτα για το υπόλοιπο 10% του 2012 αλά και για τις οφειλές των ταμείων που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012.

Από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος έγιναν στον Υπουργό δύο επισημάνσεις:

α) Βάσει των στοιχείων που έχει η Ένωση αλά όπως τονίστηκε και στην ομιλία τουκ.Κοτιλέα Παναγιώτη πουθενά στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική-Καναδά δεν ισχύει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού με gatekeeping πλην Αγγλίας και Ολλανδίας( παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι του είπαν στο συνέδριο του ΠΟΥ στο Καζακστάν διαφορετικά πράγματα). Έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει gatekeeping.

β) Σε επιστολή που εστάλει στον Υπουργό από την Ένωση έγινε ενημέρωση ότι ένας καρδιολόγος πρέπει να πληρώνει τον ασθενή του πλέον και όχι να πληρώνεται αφού μετά το Rebate ελεγκτικές εταιρείες clawback και ανελαστικά έξοδα, το κόστος ανεβαίνει στο 115% των εσόδων, και ένας καρδιολόγος αδυνατεί να επιβιώσει (δυστυχώς δεν υπήρξε απάντηση σε αυτή την επισήμανση από τον Υπουργό).

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την επαγγελματική επιβίωσή μας. Αλλάζουν όλα στον τομέα της Υγείας (ΠΦΥ, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία, συνταγογράφηση, θεραπευτικά διαγνωστικά πρωτόκολλα).

Σας καλώ και πάλι σε εγρήγορση και για τους συναδέλφους που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τονίζουμε να μην κάνουν καμία σύμβαση με τις ελεγκτικές εταιρείες αν δεν ενημερωθούν πρώτα από την Ένωση, μετά και τις επαφές που θα έχουμε με αυτές στα πλαίσια της επιτροπής που έχει συστήσει το Πανυγειονομικό Μέτωπο υπό τον ΙΣΑ.

Για το clawback να αναμείνουν τις τελικές ρυθμίσεις και η Ενωσή μας σε συνεργασία με τον ΙΣΑ ζητά εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ για τον τρόπο εφαρμογής του.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ