2013-11-19 19:35:35
Φωτογραφία για Μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων - Ποιοι ωφελούνται
Υπό την πίεση της τρόικας η κυβέρνηση αποφασίζει να μειώσει από την 1η Δεκεμβρίου τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων σε 3%.

Το Υπουργείο Οικονομικών μέσω άτυπης ενημέρωσης ξεκαθάριζε ακόμη περισσότερο ζητήματα φορολογικής πολιτικής όσον αφορά τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, καθώς το τι ισχύει με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι αντικειμενικές αξίες

Η ανακοίνωση ότι θα μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες (από 10% σήμερα στο 3%) μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για την «κλινικά νεκρή» κτηματαγορά.

Αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Ολα τα ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς, είτε κτίσματα είτε οικόπεδα, και με προοδευτικούς συντελεστές. Απλά όσοι έχουν περιουσία πάνω από 300.000 επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Αλλά αυτή η προσαύξηση είναι σχετικά μικρή και αφορά λίγους». Δηλαδή, το ότι περίπου 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν για το ίδιο ακίνητο δύο φορές φόρο θεωρείται προοδευτική φορολογία και όχι διπλή επιβάρυνση.


Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ειδική αναφορά στο θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και ούτε λίγο ούτε πολύ οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται και ευχαριστημένοι που ο Ολι Ρεν, ο ευρωπαίος επίτροπος για τα οικονομικά, δήλωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν το 2016, ενώ το μνημόνιο προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014. Οπως αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, «επειδή οι αντικειμενικές αξίες δεν λαμβάνουν υπόψη μόνο τις αγοραίες τιμές (που δεν υπάρχουν σήμερα γιατί έχει παραλύσει η αγορά) αλλά και το κόστος κατασκευής, μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σήμερα δεν θα έφερνε παντού μείωση. Σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση!».

Ποιοι ωφελούνται

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται απολύτως σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα, και θα πληρώσουν λιγότερα.

Περίπου το 75-80% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν λιγότερο από φέτος. Το 15% θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος (ανάλογα με το τι μέρος της περιουσίας τους έχουν μόνο σε οικόπεδα). Το 5% των φορολογουμένων (περίπου 280 χιλιάδες) έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 300 χιλιάδες (σε αντικειμενική αξία) οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με την επιπλέον φορολόγηση πάνω από το όριο αυτό.

«Απ' αυτούς κάποιοι που έχουν κυρίως κτίσματα όχι οικόπεδα θα πληρώσουν περίπου τα ίδια περίπου με φέτος. Γιατί αυτά που γλυτώνουν από τη φορολόγηση σε κτίσματα είναι περισσότερα απ' όσα επιβαρύνονται από τα οικόπεδα κι από την προσαύξηση λόγω «μεγάλης περιουσίας», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ