2013-11-19 21:15:07
Φωτογραφία για Η σωστή επικοινωνία με το παιδί σας
Υπάρχουν στιγμές που μιλάτε στο παιδί σας και εκείνο νιώθετε ότι σας αγνοεί και κάποιες άλλες που χρειάζεται να επαναλάβετε πολλές φορές κάτι προκειμένου να το κάνει. Έχετε αναρωτηθεί εάν επικοινωνείτε σωστά με το παιδί σας; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Για τα παιδιά είναι σημαντικός ο τρόπος που τους απευθύνεστε, το ύφος που έχετε όταν τους μιλάτε, το βλέμμα σας, οι κινήσεις αλλά και ο τόνος της φωνής σας. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο, οι αντιδράσεις τους είναι ανάλογες με αυτά που εισπράττουν.

Για να υπάρχει καλή επικοινωνία, το παιδί πρέπει να νιώθει ότι οι σκέψεις του, οι απόψεις του, τα συναισθήματά του "ακούγονται" και γίνονται αποδεκτά από εσάς.

Να είσαστε όσο το δυνατόν πιο σαφής και να τηρείτε ό,τι του λέτε.


Αν θέλετε το παιδί σας να κάνει εκείνο που του λέτε πρέπει να αναρωτιέστε "έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να του δώσω να καταλάβει;".

Όταν μιλάτε στο παιδί, ο τόνος της φωνής σας να είναι στοργικός και τρυφερός γιατί αυτό σημαίνει φιλικότητα. Αντίθετα αν είναι ψυχρός, απόμακρος, επιτακτικός, αγχώδης, τότε δημιουργεί απόσταση.

Κοιτάζετε το παιδί στα μάτια, όταν θέλετε να του πείτε κάτι. Ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδί καταλαβαίνει τότε ότι μιλάτε σοβαρά.

Βρίσκετε με κάθε ευκαιρία χρόνο για συζήτηση. Μην παραμελείτε τα προβλήματα αλλά να μη μιλάτε με το παιδί διαρκώς για αυτά. Καλό είναι να συζητάτε για πολλά θέματα.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ