2013-11-20 12:22:07
Φωτογραφία για Ρέθυμνο - Καταρρέει η πρωτοβάθμια περίθαλψη
Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα με την επιχειρούμενη κατάργηση ουσιαστικά του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη αποψίλωση των υπηρεσιών του.

Με τα αρμόδια υπουργεία να προωθούν σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως αλλά πιθανολογείται ότι το σχέδιο που τελικά θα εφαρμοστεί θα είναι αυτό της Task Force, οι γιατροί προχωρούν ήδη από την προσεχή Δευτέρα σε κυλιόμενες 24ωρες απεργίες για τρεις ημέρες και οι ασφαλισμένοι κοιτούν χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν την κατάσταση που εξελίσσεται σε Γολγοθά για τους ίδιους και την εξυπηρέτησή τους.

Επί της ουσίας, σαφή δεδομένα για την επόμενη μέρα στον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν, όμως θεωρείται πιθανό (εάν όχι δεδομένο) το ζήτημα των συγχωνεύσεων των μονάδων και της κινητικότητας των γιατρών.

Στον ΕΟΠΥΥ του Ρεθύμνου, η υπολειτουργία είναι ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό, αφού μετά τη λήξη πολλών συμβάσεων γιατρών, αυτές ουδέποτε ανανεώθηκαν παρά τις δεσμεύσεις και ενόψει των αλλαγών, τίποτα δεν κινείται
. Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αναγκαζόμενοι να επισκεφθούν εξωτερικούς γιατρούς. Παράλληλα, την υποβάθμιση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης «πληρώνει» το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου η κίνηση ασθενών λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Για τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ μίλησε στον Team FM ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης, ο οποίος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον. Μάλιστα, τόνισε πως πεποίθησή του είναι ότι το σχέδιο έχει προαποφασιστεί και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, εκτός κι αν, όπως είπε, υπάρξει μία ισχυρή παρέμβαση όπως αυτή του ίδιου του πρωθυπουργού, την οποία ζητά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο ΠΙΣ το προσεχές Σάββατο θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση και, όπως τόνισε ο κ. Στεφανάκης, «σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να φέρουμε στο τραπέζι του διαλόγου τον υπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που είναι πολύ δύσκολο να μην εφαρμόσει αυτό που έχει προαποφασίσει και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταπειστεί. Δεν υπάρχει διάθεση, εκτός κι αν έχουμε παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως ζητάει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος».

Ο ίδιος τόνισε πως η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για τους ασφαλισμένους, λέγοντας: «Θα περιοριστεί πολύ η δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία. Το νοσοκομείο του Ρεθύμνου θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος, όπως και τα κέντρα υγείας. Δεν ξέρουμε ποιους γιατρούς θα μετακινήσουν και πώς θα το κάνουν. Και ουσιαστικά ακόμα και αυτό που είχαν οι ασφαλισμένοι να έχουν μία στοιχειώδη συνταγογράφηση θα το χάσουν.

Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ έχουν διαπιστωθεί τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ δύο χρόνια τώρα και θα μπορούσε να έχει γίνει ένας εθνικός διάλογος μεταξύ της πολιτείας και των γιατρών για να βρούμε που έπασχε ο ΕΟΠΥΥ, η φιλοσοφία του οποίου ήταν σωστή αλλά σαν φορέας στήθηκε λάθος, έρχεται ένα καινούριο σύστημα, το οποίο επιβάλλεται από έξω και πρέπει πάση θυσία να εφαρμοστεί γιατί προφανώς είναι θέμα χρημάτων».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Σε τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμο -σύμφωνα με πληροφορίες - το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία έχει συσταθεί με σκοπό να «χαρτογραφήσει» όλο το ιατρικό δυναμικό του ΕΟΠΥΥ: πόσοι είναι ανά ειδικότητα, σε ποιο πολυϊατρείο του Οργανισμού υπάγονται, αλλά το βασικότερο, πόσοι από αυτούς κρίνεται απαραίτητο να μείνουν στις θέσεις τους μετά την επικείμενη ένταξη των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η επιτροπή αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΕΟΠΥΥ, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η λύση που προκρίθηκε ώστε να δοθεί τέλος στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας γενικότερα, είναι ο Οργανισμός να απολέσει το ρόλο του ως προμηθευτής παροχών υγείας και να λειτουργεί μόνο ως αγοραστής. Ως εκ τούτου, όλες οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΥ, στη λογική μιας ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα περάσουν από αξιολόγηση οι 5.500 μόνιμοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, τους οποίους πήρε «προίκα» ο Οργανισμός μετά τη δημιουργία του από τα ιατρεία του ΙΚΑ. Η επιτροπή θα αποφανθεί πόσοι από αυτούς χρειάζονται και ποιες ειδικότητες είναι απαραίτητες.

Μέχρι τη λήξη του έργου της επιτροπής αξιολόγησης, ο αριθμός των γιατρών που θα «περισσέψουν» δεν μπορεί να καθοριστεί ακόμη με ασφάλεια, οπότε οποιοδήποτε νούμερο αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λένε οι πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας. Εντούτοις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει μια πρώτη εικόνα για ειδικότητες που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πρώτες στη λίστα φαίνεται να είναι οι χειρουργικές, δηλαδή αγγειοχειρούργοι, πλαστικοί χειρουργοί και άλλοι.

Πολλά είναι τα σενάρια για το τι θα γίνει με όσους γιατρούς βγουν «εκτός συστήματος». Η πρόταση της Task Force, στην έκθεσή της για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κάνει λόγο για μεταφορά των γιατρών στα νοσοκομεία, με παράλληλη προκήρυξη νέων θέσεων. Η πρόταση αυτή δείχνει να υιοθετείται και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ούτε όμως και το σενάριο των απολύσεων φαίνεται να έχει φύγει από το προσκήνιο. Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν μετά την ανακοίνωση αυτού του νέου ενιαίου συστήματος περίθαλψης, οι μόνιμοι γιατροί θα έχουν το δικαίωμα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η αξιολόγηση θα αφορά αποκλειστικά τους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και όχι τους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον Οργανισμό. Μετά τις αλλαγές πάντως ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί για παράδειγμα να συζητά για αναλώσιμα υλικά και άλλες προμήθειες για το σύνολο των δομών περίθαλψης της χώρας και όχι μόνο για τα πολυϊατρεία του, εξέλιξη που όπως σημειώνουν από το υπουργείο Υγείας, θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη του ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς οι προμήθειες θα ολοκληρώνονται με πιο συμφέρουσες τιμές, ενώ παράλληλα θα δοθεί τέλος στον κατακερματισμό των μονάδων περίθαλψης.

Πρόκειται για το δεύτερο «μέτωπο» κινητικότητας που έχει να διευθετήσει το υπουργείο Υγείας, καθώς άλλη μία μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων. Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν οι ενοποιήσεις νοσοκομείων της Περιφέρειας, γεγονός που θα θέσει σε καθεστώς κινητικότητας περίπου 900 εργαζόμενους. Στις αρχές Αυγούστου είχαν μεταφερθεί επιπλέον 1.630 (εξαιρέθηκαν οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ) από εννέα νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Στην Αττική οι ενοποιήσεις αφορούσαν την Πολυκλινική, το νοσοκομείο «Πατησίων», το Αμαλία Φλέμινγκ, το Σπηλιοπούλειο και το Αγ. Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη το Λοιμωδών, των Ειδικών Παθήσεων, το Νοσημάτων Θώρακος και το νοσοκομείο Παναγία.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ