2013-11-20 19:40:08
Φωτογραφία για Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Βήματα προόδου και προβλήματα που παραμένουν [video]
Η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι μια αφορμή για να δούμε πιο ουσιαστικά αυτό το φλέγον ζήτημα. Καθημερινά εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από πείνα, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και υπολείπονται στοιχειωδών δικαιωμάτων. Το έργο της Unicef στο κομμάτι αυτό είναι εδώ και χρόνια τεράστιο και αναμφίβολα αξιέπαινο.

Η Unicef δημιουργήθηκε το 1946 με στόχο την μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και τη στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο έργο σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Τα στοιχεία της Unicef σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τα δικαιώματα των παιδιών είναι αξιοσημείωτα:

Παιδική Επιβίωση: Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο μειώθηκε από 12 εκατομμύρια το 1990 σε 6,9 εκατομμύρια το 2011.


Μητρικός Θηλασμός: Ο αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός των βρεφών κάτω των έξι μηνών αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Παροχή Βιταμίνης Α: Η πλήρης προστασία των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες με δύο δόσεις βιταμίνης Α αυξήθηκε από 16% το 1999 σε πάνω από 80% το 2010.

Προγράμματα Τακτικών Εμβολιασμών: Η ανοσοποίηση των παιδιών με το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκίτη-τέτανου αυξήθηκε από 75% το 1990 σε 83% το 2011.

Εμβόλια: Τα εμβόλια έσωσαν εκατομμύρια ζωές και βοήθησαν να μειωθούν οι ετήσιοι θάνατοι παιδιών από ιλαρά κατά 74% από το 2000 και μετά.

Πρόληψη Ελονοσίας: Η χρήση επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων στα παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκε εντυπωσιακά στην υποσαχάρια Αφρική μετά το 2000.

Καταπολέμηση του AIDS: Μειώθηκε η εξάπλωση του AIDS στις γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών που επισκέπτονται μαιευτικές κλινικές από το 2000 και μετά.

Θεραπευτική αγωγή για το AIDS: Η παροχή θεραπευτικής αγωγής για το AIDS σε παιδιά κάτω των 15 ετών αυξήθηκε θεαματικά από το 2005 και μετά, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική.

Πόσιμο Νερό: Μεταξύ 1990 και 2010, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού.

Εγγραφή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο μειώθηκε από 115 εκατομμύρια το 2002 σε 61 εκατομμύρια το 2011.

Ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πάνω από το 90% των παιδιών ολοκλήρωσαν και την τελευταία τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες την περίοδο 2000-2007.

Ισότητα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Βελτιώθηκε ο δείκτης ισότητας μεταξύ των δύο φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που είναι 96% ή και παραπάνω στις περισσότερες αναπτυσσόμενες περιοχές.

Σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες που παραμένουν σχετικά με την προστασία και ευημερία των παιδιών:

500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά είναι άμεσα ή έμμεσα θύματα βίας.

150 εκατομμύρια παιδιά 5-14 ετών εμπλέκονται στην παιδική εργασία.

145 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά από τον ένα ή και τους δύο γονείς τους.

70 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 29 χώρες έχουν υποστεί την πρακτική του ακρωτηριασμού ή αποκοπής των γεννητικών τους οργάνων.

16,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους εξ αιτίας του AIDS.

165 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στον κόσμο ήσαν καχεκτικά το 2011.

61 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, τα περισσότερα κορίτσια.

22,4 εκατομμύρια βρέφη δεν προστατεύονται από τις ασθένειες με τακτικούς εμβολιασμούς.

18 εκατομμύρια βρέφη στις αναπτυσσόμενες χώρες γεννιούνται λιπόβαρα.

Δείτε συγκινητικά βίντεο για τρία βασικά Δικαιώματα των Παιδιών:

Διαβάστε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών με τα σημαντικότερα άρθρα της.

Η κρυφή βία και κακοποίηση στο προσκήνιο

Παράλληλα με την επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNICEF προτρέπει να ρίξουμε άπλετο φως στα εκατομμύρια των παιδιών σε κάθε χώρα και σε κάθε κοινωνική τάξη που έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης που εξακολουθούν να περνούν απαρατήρητα.

Τα σωματικά τραύματα ή μώλωπες εξαιτίας της βίας μπορεί να εξαφανιστούν, αλλά τα ψυχικά τραύματα δεν μπορούν. Η βία επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιηθούν και υπονομεύει την ανάπτυξη τους ώστε να γίνουν λειτουργικοί ενήλικες και καλοί γονείς αργότερα στη ζωή τους.

Για τον λόγο αυτό, με την εκστρατεία «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών» η Unicef ζητά τη δημόσια παραδοχή του προβλήματος της βίας κατά των παιδιών και ενθαρρύνει την υποστήριξη και συμμετοχή τοπικών πρωτοβουλιών και κινημάτων στην αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου και επιτακτικού ζητήματος.

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας με τον πρεσβευτή της Unicef Liam Neeson:
mama365.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ