2013-11-23 13:25:08
Φωτογραφία για Τα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός
Νέες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, "υποσχόμενη" ουσιαστικά με το σχέδιο προϋπολογισμού ότι θα λάβει επιλεκτικά στοχευμένα μέτρα, ώστε να... υπερκαλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, να προκύψει την επόμενη χρονιά δημοσιονομικό πλεόνασμα 205 εκατ. ευρώ και να επιτευχθεί υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Πέραν της εφαρμογής ήδη ψηφισθέντων μέτρων, οι δεσμεύσεις αφορούν απολύσεις-αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων προς εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ ετησίως, είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών υπό την απειλή κατασχέσεων, νέους φόρους 270 εκατ. και κλείσιμο κρατικών φορέων.

Με τις αλλαγές που δρομολογούνται, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα μειωθούν αισθητά οι δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο και παράλληλα θα επιτευχθεί αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Η τρόικα πάντως εκφράζει αμφιβολίες ως προς την αποδοτικότητα πολλών μέτρων. Αμφισβηυεί επίσης τις προβλέψεις για την εξέλιξη ορισμένων δημοσιονομικών μεγεθών, κρατώντας επιφυλάξεις και για το τελικό συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.


Στο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται η εφαρμογή δεκάδων νέων μέτρων από τον Ιανουάριο. Τα σημαντικότερα:

1ον: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ενίσχυση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ποινικές διώξεις, κατασχέσεις κλπ,

2ον: Είσπραξη περίπου 270 εκατ. ευρώ από νέους φόρους , όπως είναι το ειδικό τέλος παραμονής και πλόων, ο φόρος υπεραξίας στην κινητή και ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση αποθεματικών κλπ,

3ον: Περικοπή κατά 280 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για μισθούς στο Δημόσιο, με απολύσεις, διαθεσιμότητα, συνταξιοδοτήσεις και πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου

4ον: «Μαχαίρι» στις λειτουργικές δαπάνες στο δημόσιο,

5ον: Αναδιάρθρωση, συγχωνεύσεις και κλείσιμο κρατικών φορέων

6ον: Μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων σε φορείς, δήμους, ΔΕΚΟ κλπ

7ον: Ελεγχος και μείωση των δαπανών στον τομέα υγείας, με εξοικονόμηση, μεταξύ άλλων, από τη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων.

8ον: Εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής σε Ταμεία με μέτρα όπως:

- Αλλαγές στον ΟΑΕΕ, με οργανωτική αναδιάρθρωση του φορέα, διεύρυνση της ασφαλιστικής του βάσης και βελτίωση της εισπραξιμότητας. με πιέσεις στους ασφαλισμένους να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

- Συμψηφισμός ή «ψαλίδι» κρατικών επιδοτήσεων, επιστροφών φόρου κλπ σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, μέσω συνεχών διασταυρώσεων.

- Λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που θα απειλεί με κατασχέσεις όσους δεν πληρώνουν

- Πλήρης καταγραφή στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του συνόλου των εργοδοτών και εργαζομένων μισθωτής εργασίας.

- Διασταύρωση αυτών των στοιχείων με τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των εργοδοτών μέσω των οποίων καταβάλλονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης συνέπεια των εργοδοτών στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

- Μηχανισμός είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με υποχρεωτική δήλωση και καταβολή εισφορών μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ για το σύνολο των εργοδοτών.

- Μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ).

- Καθολικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

9ον: Καθολική εφαρμογή ήδη ψηφισμένων μέτρων που έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο - όπως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις - και προβλέπεται ότι θα αποδώσουν περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ