2013-11-24 12:45:03
Φωτογραφία για Το ποδήλατο κατακτά την… Πάτρα: Πέντε νέες ποδηλατικές διαδρομές κυρίως εκτός του αστικού ιστού
Μια πρώτη αλλά σημαντική πάντως απάντηση στην κοινωνική απαίτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Πάτρας, δίνουν άμεσα δήμος και ΑΔΕΠ προχωρώντας στη δημιουργία των πρώτων πέντε ποδηλατοδρόμων περιαστικά αλλά και μέσα στο πλέγμα του κεντρικού αστικού ιστού της Πάτρας.

Οι ανακοινώσεις έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ημερίδα της ΑΔΕΠ Α.Ε., του Δήμου Πατρέων , της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και της ΔΕΥΑΠ με θέμα: «Αξιοποίηση φυσικών πόρων και Τοπική Ανάπτυξη: Αναπτυξιακές Δράσεις για τη βιωσιμότητα στο Δήμο Πατρέων» η οποία διεξήχθη στα πλαίσια των εργασιών του φετινού Forum Aνάπτυξης 2013 -16o Money Show Πάτρας.

Στην εισήγησή του με θέμα: «Πρότυπες περιαστικές ποδηλατικές διαδρομές - Περιήγηση με Ποδήλατο (Wander by Bycicle)» το στέλεχος της ΑΔΕΠ Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε τους πέντε νέους ποδηλατοδρόμους της Πάτρα. Το έργο προκηρύσσεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και περιλαμβάνει στο τεχνικό του κομμάτι την ειδική σήμανση των διαδρομών αυτών και τη δημιουργία γεωγραφικών χαρτών GPS με τις διαδρομές και τα αξιοθέατα των σημείων απ όπου θα διέρχονται οι ποδηλάτες, για την καλύτερη πλοήγηση των επισκεπτών. Οι διαδρομές θα είναι οι εξής:


1η διαδρομή: εντός της Πανεπιστημιούπολης στο Ρίο, μήκος 4,5 χιλ. (έδαφος χωμάτινο)2η διαδρομή: Πουρναρόκαστρο - Σαντόριο, μήκος 6,671 χλμ. (έδαφος χωμάτινο και ασφάλτινο) σε ορεινό διάδρομο που θα φτάνει σε ύψος έως και τα 850 μ. στο Παναχαϊκό όρος3η διαδρομή: Μαγούλα – Κάτω Καστρίτσι , μήκος 5,140 χλμ. (χωμάτινο και ασφάλτινο έδαφος)4η διαδρομή: Πλατάνι – Δρέπανο ( Άγιος Αθανάσιος), μήκος 870 μ. (χωμάτινο και ασφάλτινο έδαφος)5η διαδρομή: πέριξ του Δασυλλίου με διάφορες διαδρομές για όσους θέλουν να παραμείνουν ποδηλατώντας μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας.

Οι ανακοινώσεις έγιναν στη διάρκεια της 1ης συνεδρίας της εκδήλωσης που είχε θέμα: «Ποδηλατικά Δίκτυα: Άθληση - Αναψυχή - Τουρισμός».

Πριν τις ανακοινώσεις αυτές, τις εργασίες της εκδήλωσης εκ μέρους του Ποδηλατικού Ομίλου της Πάτρας χαιρέτισε ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Π.Ο.Π.

«Η κρίση επηρεάζει και το ποδήλατο , το 2013 η ζήτηση για πρώτη φορά σημείωσε σημάδια κάθετης πτώσης, πλέον η ζήτηση αφορά μόνο τα οικονομικά ποδήλατα και περιορίζεται στα εξειδικευμένα μαγαζιά του είδους» τόνισε, εξηγώντας επίσης ότι «όσες πόλεις τόλμησαν και προώθησαν τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο, είδαν μια σημαντική εξοικονόμηση χρήματος από τις δημόσιες μεταφορές».

Στα πλαίσια της διάδοσης της χρήσης του ποδηλάτου, ανακοίνωσε πως ο Π.Ο.Π. δημιούργησε την Ακαδημία Ποδηλασίας για νέους ερασιτέχνες αλλά και μελλοντικούς αθλητές της αγωνιστικής ποδηλασίας.

Επίσης εκ μέρους του Π.Ο.Π. μίλησε ο Δημήτρης Λιακόπουλος, τονίζοντας ότι απαιτείται η τοπική κοινωνία να προσδιορίσει το είδος της εικόνας της πόλης που επιθυμεί αύριο και ταυτόχρονα οι φορείς να προωθήσουν τη δημόσια μεταφορά με πιο ήπια μεταφορικά μέσα. Στη συνέχεια ανέλυσε τους τρεις άξονες δράσης του Π.Ο.Π. που είναι η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών για το ποδήλατο, η ανάδειξη μέσα από ποδηλατικές διαδρομές του αστικού χώρου της ιστορίας και του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και η ενθάρρυνση συμμετοχής των κατοίκων στο νέο σχεδιασμό για τις μετακινήσεις.

Πιλοτικές ποδηλατικές διαδρομές

Εκτός από τους ποδηλατόδρομους του περιαστικού ιστού της πόλης, στα σκαριά υπάρχουν μια σειρά από άλλες πιλοτικές δράσεις όπως αυτή του διαπεριφερειακού προγράμματος CIELO, για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου και εγκατάσταση συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων την οποία ανέλυσε η Άννα Γόγολα, Πολιτικός Μηχανικός.

Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε Πάτρα και Κέρκυρα από την πλευρά του Ιονίου και Μπάρι, Μπρίντιζι και αφορά την προσβασιμότητα στα λιμάνια του Ιονίου και της Αδριατικής για το ποδήλατο.

Προβλέπει τη σύνδεση των τεσσάρων λιμανιών με στρατηγικά σημεία μέσα στην κάθε πόλη (αξιοθέατα, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, πεζόδρομοι).

Περιλαμβάνει πιλοτικές δράσεις μέσα στην πόλη για τον περιορισμό της ταχύτητας και περισσότερη ασφάλεια για τα ποδήλατα, μείωση του θορύβου, των αέριων ρύπων και δημιουργία ζωνών ασφαλούς συνύπαρξης αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Στην Πάτρα με τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένας νέος ποδηλατόδρομος με μήκος 1,5 χιλιόμετρο που θα διέρχεται επί της παραλιακής, μεταξύ των δύο πάρκιν Γ.Καλεντζιώτη-Τερψιθέας και θα προβλέπει επίσης δημιουργία σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων σε διάφορα σημεία

Οι νέοι ποδηλατόδρομοι δημιουργούν και… πονοκεφάλους καθώς όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος κ.Σιγαλός στην παρέμβασή του « για να προχωρήσουμε πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η κουλτούρα της μετακίνησης στην Πάτρα.

«Είναι μια πρόκληση το θέμα των ποδηλατοδρόμων, θα αποφασίσουμε ότι πρέπει να πάμε σε ήπια και ομαλή ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων σταδιακά ή θα… σοκάρουμε κλείνοντας την πόλη για το ποδήλατο και την εναλλακτική μετακίνηση μέσω της βιώσιμης κινητικότητας;» αναρωτήθηκε.

Αλλάζει μορφή και αξιοποιείται το Παναχαϊκό

Στη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας, έγινε συζήτηση για το Παναχαϊκό Όρος και τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών του προς αξιοποίηση. Όπως τόνισε εκ μέρους της ΑΔΕΠ η κα.Αθανασοπούλου, η αναπτυξιακή του δήμου υλοποιεί σήμερα επτά διαφορετικά περιβαλλοντικά προγράμματα, προϋπολογισμού 2 εκατ. Ευρώ.

Το νέο Ορειβατικό καταφύγιο στο Πρασούδι του Παναχαϊκού παρουσίασε ο Χρήστος Γάτσης εκ μέρους του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

«Η Αχαΐα διαθέτει από τα περισσότερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα» είπε ο κ.Γάτσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργείται στο Παναχαϊκό ένα νέο σύγχρονο ορειβατικό καταφύγιο, με άδεια δόμησης, ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, μετά από πολλή προσπάθεια και το καλοκαίρι άρχισε η ανοικοδόμησή του.

Όπως ανακοίνωσε, ολοκληρώθηκε ήδη η 1η φάση του έργου στο Πρασούδι, κατασκευάστηκε η στέγη και τοποθετήθηκαν τα κουφώματα ενώ λόγω του χειμώνα, το έργο θα συνεχιστεί το 2014. Το Σεπτέμβριο έγινε η πρώτη επίσκεψη ορειβατικής ομάδας στο καταφύγιο ενώ με την κατασκευή του διανοίγονται προοπτικές αξιοποίησης με τη δημιουργία πρότυπων υποδομών όπως του πρώτου «μίνι lift» για σκιέρ και προπόνηση παιδιών.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντακόπουλος της ΑΔΕΠ Α.Ε., το έργο εντάχθηκε στο leader με προϋπολογισμό 220 χιλ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί έως το 2015 με μια σειρά από τεχνικές εργασίες που πρέπει να γίνουν για την ανάδειξη ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών εντός του Παναχαϊκού όρους.

Η Τρίτη συνεδρία της εκδήλωσης αφορούσε την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων στη Πάτρα, οι παρουσιάσεις έγιναν από την ΔΕΥΑΠ και αφορούσαν

- την κατασκευή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης πίεσης & Τηλε-ελέγχου -Τηλεχειρισμού, για τον έλεγχο των διαρροών στα Δίκτυα Ύδρευσης της Πάτρας και

- το Πιλοτικό Πρόγραμμα Διανομής Οικιακών Ρυθμιστών Νερού.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ