2013-11-24 13:42:05
Φωτογραφία για Η Πάτρα μετατρέπεται σε κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας
Τα θεμέλια για να καταστεί η Πάτρα το τρίτο κέντρο καινοτομίας στην χώρα έχει αρχίσει να «χτίζει» η Περιφέρεια, χαράζοντας τη στρατηγική προσανατολισμού των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συγκρατώντας στη χώρα το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Από τη γνώση της τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδος, στο Forum Ανάπτυξης 2013, το βράδυ του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2013, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

«Η Πάτρα μπορεί να ηγεμονεύσει στη χώρα ως μια πόλη - κέντρο με …ούγια στην έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τα νέα προϊόντα. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, κάναμε τομή θεωρώντας πλεονέκτημα της περιοχής μας την έρευνα και ξεκινήσαμε να χτίζουμε σειρά πολιτικών στρατηγικών ώστε η Πάτρα να γίνει το τρίτο κέντρο καινοτομίας στην χώρα
. Αποτελεί για μας προτεραιότητα, για να δώσουμε έναν πραγματικό λόγο ύπαρξης στα νέα παιδιά για να μην μείνουν εδώ, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο τα ερευνητικά κέντρα και όλους τους φορείς», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας, παρουσιάζοντας τη στρατηγική πλεύσης της Περιφέρειας.

Ξεκαθάρισε πως «ο στόχος είναι δύσκολος καθώς η αγορά είναι ανταγωνιστική γι' αυτό η Περιφέρεια προσπαθεί να διαμορφώσει ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον, όχι κρατικοδίαιτο υλοποιώντας τις αναγκαίες υποδομές και ζητώντας από όλους τους θεσμικούς φορείς εντάξουν την ανάπτυξη στο προσκήνιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος τόνισε πως η καινοτομία και η έρευνα είναι η πιο βαριά μας βιομηχανία, ένας από τους πυλώνες που μπορούν να δώσουν υπεραξία στην περιοχή μας και να φέρουν ανάπτυξη. «Η Πάτρα μπορεί να γίνει κέντρο επιστημόνων, αρκεί να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος χρειάζεται όμως στοχευμένες δράσεις», είπε με νόημα. Αναφέρθηκε στη συνεργασία Επιμελητηρίου με το Πανεπιστήμιο με τη θεσμοθέτηση της Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας ώστε να ενημερωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος για τη γνώση που παράγεται, αλλά και στο κοινό όραμα με την Περιφέρεια στη δημιουργία ενός τοπικού fund, με στόχο να χρηματοδοτεί καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα start up΄s από την περιοχή, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι εντός της διετίας θα διαφανούν τα αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας.

Ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Παν/μίου Πατρών, Νικόλαος Αβούρης, από την πλευρά του, εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για τον κίνδυνο που διατρέχει ο σημαντικός πόλος καινοτομίας που είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω της κρίσιμης περιόδου που διανύει με τις απολύσεις και τη μείωση μισθών. «Γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να συγκρατήσουμε τα μυαλά που διαθέτουμε. Πλέον φεύγουν όλοι με ταχύτατους ρυθμούς και αυτή η ροή είναι επικίνδυνη για την ισορροπία του οικοσυστήματος», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι σήμερα το ΑΕΙ Πάτρας διαθέτει 200 παραγωγικές μονάδες, παρά τα «χτυπήματα» που δέχεται.

Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία ότι «με το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο τα ΑΕΙ θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους ούτως ώστε η νέα γνώση να μετατρέπεται σε καινοτόμο προϊόν, που είναι άλλωστε η αποστολή τους», επιτυγχάνοντας εξωστρέφεια στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Ο διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Γεράσιμος Μεντζελόπουλος υπογράμμισε πως «πρέπει να στοχεύσουμε στην καινοτομία καθώς αυτές οι επιχειρήσεις αντέχουν στην κρίση», δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων με παραγωγή προϊόντων και προοπτική, στην παραμονή της τεχνογνωσίας αλλά και της προσέλκυσης εταιρειών να επενδύσουν στην Πάτρα εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας, όπως συμβαίνει στο Ισραήλ.

Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο δημ. Σύμβουλος Σπύρος Πολίτης, ο οποίος είναι συντονιστής σε πρόγραμμα του Υπ. Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά σχέδια στην καινοτομία, επισημαίνοντας ότι η Πάτρα είναι κόμβος καινοτομίας, διαθέτει ένα οικοσύστημα και δεν θα πρέπει να χάσει αυτήν την μεγάλη ευκαιρία, καλώντας τους φορείς να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τις νέες επενδύσεις.

Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδος (ΣΤΕΔΕ) Μιχάλης Χρηστάκης, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέσα στο 2013, λέγοντας πως «καταγράφηκε αύξηση στις θέσεις εργασίας κατά 15-20% και στον κύκλο εργασιών ενώ το 2014 φαίνεται ακόμα πιο ελπιδοφόρο. Ηδη, τρεις εταιρείες έχουν επιλεγεί και έχουν χρηματοδοτηθεί για την παραγωγή των προϊόντων τους. Παράλληλα έχουν εγκριθεί 5 εταιρείες οι οποίες σε μια 2ετία καλούνται να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ύψους 10 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα έχουν πετύχει εταιρείες με τις ίδιες δυνάμεις και αυτό οφείλεται το υψηλό επίπεδο γνώσης που παράγουν τα επιστημονικά ιδρύματα της περιοχής μας και την μετουσίωσή της σε επιχειρηματικότητα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το επιχειρηματικό πλαίσιο της χώρας μας δεν είναι φιλικό για τέτοιου είδους επενδύσεις. «Η καινοτομία και η τεχνολογία κάνει τους νικητές σήμερα και χρειάζεται πιο γρήγορα βήματα για να παγιώσουμε τη θέση μας στον τομέα της τεχνολογίας», σημείωσε.

Ακολούθως, ο Δημήτρης Παπαηλιού, από την εταιρεία Corallia InnoHub Πάτρας, τον καταλύτη της καινοτομίας στην περιοχή μας, τόνισε πως «το 2013 έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα, προωθούνται τα προϊόντα μας στις παγκόσμιες αγορές, πολλές πολυεθνικές επενδύουν στο ελληνικό ταλέντο και στην Πάτρα» αλλά κατέγραψε και τα προβλήματα- προτάσεις όπως 1) ευελιξία, 2) ενίσχυση όλων των φορέων, 3) υποδομές, 4) κίνητρα για επενδύσεις, 5) να γίνει ζώνη καινοτομίας το Πανεπιστήμιο και το Επιστημονικό Πάρκο, 6) προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους εκπροσώπους των τεχνολογικών εταιρειών μελών του Σ.Τ.Ε.Δ.Ε., τους Ιωάννη Κικίδη, Νίκο Ζώτο, Δημήτρη Λεονάρδο, Αλέξανδρο Τσιλφίδη, οι οποίοι παρουσίασαν τον απολογισμό της δράσης τους, μίλησαν για το πώς επένδυσαν στα καινοτόμα προϊόντα κατακτώντας μερίδιο και στην παγκόσμια αγορά αλλά και για την στήριξη που χρειάζονται από τους θεσμικούς φορείς, κυρίως ως προς την πάταξη της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας για την ίδρυση των εταιρειών, την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία από ιδιώτες.

Ο Δημήτρης Καραβίδας, προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος και Υποδομών, τόνισε πως «προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια να εξημερώσουμε τον δαίμονα της γραφειοκρατίας» και εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορούν να προσπελαστούν κάποια εμπόδια, προτείνοντας να θεσμοθετηθούν σε μηνιαία βάση συναντήσεις ώστε να λύνονται τα όποια προβλήματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, που είναι το αύριο της Ελλάδας.

Στο τέλος έγινε ένας γόνιμος διάλογος με το ακροατήριο, όπου όλοι συμφώνησαν ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων μπορούν να νικηθούν τα εμπόδια και η στροφή στην καινοτομία να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιφέρεια και τη χώρα μας.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ