2013-11-24 21:44:07
Φωτογραφία για Η Πάτρα πόλος παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος
Την εξωστρέφεια του πλούσιου πολιτιστικού προϊόντος που παράγει η Πάτρα και οι θεσμοί της, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και της ανάδειξης της ιστορίας της, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας έχουν ήδη δρομολογήσει η ΑΔΕΠ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της εκπαίδευσης και της προσβασιμότητας όλων των πολιτών.

Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον χώρο του πολιτισμού, με στόχο την κοινωνική συνοχή και την τοπική ανάπτυξη, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΑΔΕΠ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και το ΔΗΠΕΘΕ, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2013/16ο Money Show Πάτρας, το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2013, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΠ, Παναγιώτης Ξυπολιάς στον χαιρετισμό του ανέφερε πως ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμης της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, η ΑΔΕΠ το 2013 άνοιξε τα φτερά της και στον τομέα αυτό, υλοποιώντας δύο προγράμματα με στόχο την προσβασιμότητα στους χώρους του πολιτισμού και την πρόσβαση στην πληροφόρηση στις πολιτιστικές αξίες.


«Είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης προγραμμάτων και στην πορεία θα γίνουν και άλλα προγράμματα που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα δώσουν θέσεις εργασίας σε ανέργους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Πατρών, Νίκος Κωστόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «νέοι θεσμοί – νέες τεχνολογίες- νέοι άνθρωποι» πάνω στο οποίο βασίζεται ο σχεδιασμός του σημειώνοντας πως «πολιτισμός χωρίς εξωστρέφεια δεν υφίσταται».

Παρουσίασε αναλυτικά τα βήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της δύσκολης χρονιάς που διανύουμε, ως προς την ενίσχυση πολιτιστικών θεσμών όπως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης – Εκδόσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού - Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θ. Τσιπινάκης», Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Πάτρας, Δημοτική Πινακοθήκη, Εικαστικό Εργαστήρι, επισημαίνοντας ότι ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες πρέπει να στηρίζεται ο πολιτισμός ως απόλυτη προτεραιότητα και όχι ως πολυτέλεια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο «άνοιγμα» του πολιτισμού στα σχολεία, στους πολίτες μέσα από διάφορες δράσεις, ενώ τόνισε πως η Πάτρα μπορεί να καταστεί τις επόμενες δεκαετίες σε πόλο παραγωγής πολιτιστικού προϊόντων».

Ο καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θεόδωρος Αμπαζής, υπογράμμισε πως ο μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, το Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπ. Πολιτισμού να καταστεί μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης όχι μόνον για την Πάτρα αλλά και στην Ευρώπη.

Σημείωσε πως το ΔΗΠΕΘΕ είναι το μοναδικό όπλο της πολιτείας στον πολιτισμό της περιφέρειας που εγγυάται παραγωγές υψηλού επιπέδου αλλά και χώρο που δίνει γνωστικά εργαλεία ώστε η ενασχόληση με την Τέχνη να είναι ουσιαστική», ενώ περιέγραψε πως οι Σταφιδαποθήκες «Μπάρι» σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρο δημιουργίας, έμπνευσης, τέχνης και πολιτισμού, φιλοξενώντας καθημερινά πλούσιες δραστηριότητες, κόσμο που προβληματίζεται και παράγει, ανθρώπους που προετοιμάζουν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, Κατερίνα Κούρου, η οποία αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή, κατέθεσε τα βήματα για την εξωστρέφεια που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αποκτήσει άλλη δυναμική ο θεσμός.

«Το 2013 οι ξεναγήσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη πήραν τον χαρακτήρα της διαδραστικής εκπαίδευσης και η ανταπόκριση

ξεπέρασε 4.200 παιδιά, τριπλάσιος αριθμός από την προηγούμενη χρονιά. Μέσα στο καλοκαίρι έγιναν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συμμετείχαν 1200 παιδιά και 40 σχολεία και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος», ανέφερε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, δίνοντας το στίγμα του έργου που προσφέρει η Βιβλιοθήκη της Πάτρας ανέφερε πως οι επισκέπτες ανέρχονται στους 30.000 και οι δανεισμοί βιβλίων τους 27.000, ενώ το 60% επισκεπτών είναι μαθητές και εκπαιδευτές και η φήμη της ξεπερνά τα τοπικά όρια.

Πρότεινε δε να συνεχιστούν οι αναπτυξιακές δράσεις, να δημιουργηθεί μια σύγχρονη Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη, να γίνει ανακαίνιση και εμπλουτισμός της Δημ. Βιβλιοθήκης γιατί υπάρχει ενδιαφέρον ερευνητών της χώρας και να γίνει πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.

Ενδιαφέρον, στη συνέχεια, προκάλεσε η παρουσίαση της μελέτης αποτύπωσης της προσβασιμότητας στους χώρους πολιτισμού της Πάτρας, από την Κατερίνα Παπαμιχαήλ, αρχιτέκτων και εμπειρογνώμονα προσβασιμότητας, ενώ παρών ήταν και ο Δ/νων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την προσβάσιμο τουρισμό Ιvor Ambrose.

«Η προσβασιμότητα αφορά όλες τις κατηγορίες των ατόμων και κάθε ηλικίας και μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πηγή πλούτου για την χώρα μας και ιδιαίτερα για τον τουριστικό προορισμό, ο οποίος θα τονώσει την τοπική οικονομία», ανέφερε η κυρία Παπαμιχαήλ, τονίζοντας πως «η Πάτρα έχει μια καλή κληρονομιά και θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί και να γίνει καλύτερη προσβάσιμη πόλη ούτως ώστε να αξιοποιήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την αύξηση της επισκεψιμότητας».

Κάλεσε τους φορείς να υλοποιήσουν ένα γενικό πλάνο διαχείρισης για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα της πόλης και τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν τη σημασία, το μέγεθος και την δυναμική της αγοράς των ατόμων με προσβασιμότητα και ως προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η μελέτη αυτή θα ανέβει στην ιστοσελίδα του Δήμου το προσεχές διάστημα και θα είναι προς αξιοποίηση της πόλης.

Τέλος, μίλησε ο εκπρόσωπος της CEO Βαγγέλης Αντωνιάδης, ο οποίος παρουσίασε πως η νέα τεχνολογία (MOBILE APPS) μπορεί να αναδείξει την πολιτιστική αξία της Πάτρας και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Γνωστοποίησε πως σε συνεργασία με την ΑΔΕΠ έχει υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης από το κινητό του να έχει πρόσβαση σε χάρτη με 32 σημεία που θα τον καθοδηγούν στα πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΔΕΠ ΑΕ, δρ. Πολιτικός Μηχανικός Εύα Αθανασοπούλου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Γ. Σιγαλός, Μαρία Ανδρικοπούλου Ρούβαλη, Παναγιώτης Βαφέας, ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Νίκος Παπαλέξης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Ζεππάτος, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Βαγγέλης Πολίτης και στο τέλος έγιναν παρεμβάσεις και ένας εποικοδομητικός διάλογος.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ