2013-11-25 02:07:07
Φωτογραφία για Η κόκκινη λυσσασμένη αλεπού που αναστάτωσε την Κορινθία
Μια νεκρή αλεπού που βρέθηκε στην άκρη του δρόμου στάθηκε ικανή να αναστατώσει ολόκληρη την Κορινθία. Η φήμη εξαπλώθηκε σε λίγες ώρες και η ανησυχία για δήθεν εμφάνιση λύσσας που έλεγαν κάποιοι μεταδόθηκαν σε όλη τη χώρα.

Το διαδίκτυο και ανεξέλεγκτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν κυρίως από ανώνυμα blogs, που σε κάποιες περιπτώσεις αναπαράχθηκαν και από επώνυμα site αλλά και από μερίδα έντυπων μέσων ενημέρωσης έφτασαν την δήθεν είδηση παντού. Έτσι όλοι έμαθαν ότι στην Κορινθία μία λυσσασμένη αλεπού κινητοποιεί τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ότι δάγκωσε σκύλο και λύσσαξε και αυτός και ότι μέλη του τοπικού κυνηγητικού συλλόγου καταδίωξαν την αλεπού και τελικά την σκότωσαν πυροβολώντας την σε χωράφι του Άσσου.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Την απάντηση δίνει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κορινθίας: «η Υπηρεσία μας δέχθηκε τηλεφώνημα από πολίτη της περιοχής Κ. Άσσου ότι σε συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται νεκρή αλεπού
. Άμεσα κλιμάκιο Κτηνιάτρων της Υπηρεσίας μας μετέβη στην υποδειχθείσα τοποθεσία, εντόπισε την αλεπού, διενήργησε ανατομοπαθολογικό ελέγχο, διαπίστωσε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από χτύπημα διερχόμενου οχήματος, έλαβε παθολογικό υλικό και το απέστειλε με courier άμεσα στο εργαστήριο ιολογίας του Κ.Κ.Ι.Α. (Κέντρο Κτην/κών Ιδρυμάτων Αθηνών) για τη διερεύνηση της λύσσας. Η ανατομοπαθολογική εικόνα του νεκρού ζώου σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε εικόνα λυσσασμένου ζώου».

Μάλιστα για να πάψει να ανησυχούν οι κάτοικοι της περιοχής η Κτηνιατρική Υπηρεσία, υπενθυμίζει:

α) η χώρα ήταν απαλλαγμένη λύσσας εδώ και 30-40 χρόνια.

β) πριν από λίγους μήνες στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίστηκε πραγματικό πρόβλημα καθόσον έχει διερευνηθεί εργαστηριακά επιδημία λύσσας στο άγριο δασόβιο οικοσύστημα και κυρίως στην κόκκινη αλεπού.

γ) οι Κτηνιατρικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό και ήδη εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα επιτήρησης και εμβολιασμού των ευαίσθητων ζώων στη νόσο σε όλη τη χώρα.

δ) Με ευθύνη των περιφερειακών Κτηνιατρικών αρχών διανεμήθηκε έντυπο υλικό και ενημερωτικές αφίσες για τη νόσο στους Δήμους, τα σχολεία, τους συνεταιρισμούς, τους Κυνηγητικούς Συλλόγους, τα Δασαρχεία κ.λ.π.

ε) το Τμήμα Κτηνιατρικής και τα περιφερειακά Κτηνιατρικά Κέντρα της Π.Ε. Κορινθίας είναι σε διαρκή ετοιμότητα για τον εντοπισμό ανάλογων περιστατικών, τη συλλογή των δειγμάτων και την αποστολή τους στο εργαστήριο, την επιδημιολογική διερεύνηση κάθε ανάλογου περιστατικού κ.λ.π.
moriasnow.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ