2013-11-25 15:37:12
Φωτογραφία για Καταψήφισαν οι Ελβετοί τη πρόταση για πλαφόν στους μισθούς των στελεχών
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν χθες την πρόταση να τεθεί ένα ανώτατο όριο στους μισθούς των κορυφαίων στελεχών ώστε οι μισθοί τους να είναι 12 φορές υψηλότεροι από τον κατώτατο μισθό που πληρώνονται... οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των επιχειρήσεών τους, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις από τους κύκλους της βιομηχανίας ότι το μέτρο θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της χώρας.

Η Ελβετία, η οποία αποτελεί τη βάση για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας τροφίμων Nestle και των κολοσσό εμπορευμάτων Glencore Xstrata, ψήφισε σε ποσοστό 66% κατά της επιβολή του ορίου.

Η λεγόμενη “πρωτοβουλία 1:12 για δίκαιη αμοιβή” προκλήθηκε από την πτέρυγα της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών (Juso). Η ιδέα πίσω από την πρόταση ήταν ότι κανείς δεν θα πρέπει να κερδίζει περισσότερα σε ένα μήνα από ό, τι άλλοι κερδίζουν σε ένα χρόνο.

Η ψηφοφορία της Κυριακής είναι μόνο μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που τίθεται στην κρίση των ελβετών ψηφοφόρων για την αντιμετώπιση της διεύρυνσης του εισοδηματικού χάσματος στη χώρα. Η Ελβετία πρόκειται επίσης να θέσει σε ψηφοφορία το αν θα εισαγάγει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 2.800 δολαρίων ανά μήνα από το κράτος, αν και η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα.


Ενώ η οργή για τους μισθούς ​​πολλών εκατομμυρίων των στελεχών δεν περιορίζεται στην Ελβετία, το ελβετικό σύστημα της άμεσης δημοκρατίας - η οποία επιτρέπει μέχρι και τέσσερα εθνικά δημοψηφίσματα ανά έτος - σημαίνει ότι η λαϊκή οργή ​​μπορεί πιο εύκολα να μετατραπεί σε δράση.

Οι αντιδρώντες στην συγκεκριμένη πρόταση είχαν προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή της θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη χώρα, αφού περιορίζοντας την δυνατότητα των εταιριών να προσλαμβάνουν καταρτισμένο προσωπικό θα τις εξωθούσε στη “μετανάστευση” στο εξωτερικό με αποτέλεσμα την υστέρηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και τους υψηλότερους φόρους. 

Να σημειώσουμε, ότι οι Ελβετοί έχουν μακρά ιστορία στην καταψήφιση προτάσεων που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες στην οικονομική επιτυχία της χώρας ή που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανταγωνιστικότητας της.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ