2013-11-25 15:50:03
Φωτογραφία για Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ- Ιράν οδήγησαν στη συμφωνία για τα πυρηνικά
Το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ιράν, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, η συμφωνία για τα πυρηνικά θα εμποδίσει την Τεχεράνη "να κάνει τα πάντα και ο,τιδήποτε" στον τομέα του εμπλουτισμού του ουρανίου.

Προειδοποίησε πάντως ότι "η άρση αυτή θα είναι περιορισμένη, στοχευμένη και ανατρέψιμη. Το ίδιο θα συμβεί και από την αμερικανική πλευρά".

Απέρριψε πάντως οποιοδήποτε ενδεχόμενο επίθεσης του Ισραήλ προς το Ιράν, παρ' ότι το Ισραήλ δεν αποδέχτηκε τη συμφωνία. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν φόβοι για προληπτικές ισραηλινές επιθέσεις, ο Φαμπιούς απάντησε: "στη φάση αυτή, όχι γιατί κανένας δε θα το κατανοούσε".

Όσον αφορά τη δυνατότητα που για πρώτη φορά δόθηκε στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο, τη στιγμή που όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ μέχρι σήμερα ζητούσαν από την Τεχεράνη να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι η δυνατότητα αυτή θα τεθεί εντός ενός περιοριστικού πλαισίου.


Όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις, η Τεχεράνη δε θα μπορέσει να μπλουτίσει ουράνιο πέραν του 3,5% ή του 5%. Το απόθεμα του εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου θα καταστραφεί.

Ο εμπλουτισμός κατά 90% επιτρέπει την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Την ικανοποίησή της για την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν εξέφρασε σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία εξήρε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση και υπενθύμισε ότι και η ίδια συνέβαλε στην προετοιμασία αυτής της θετικής εξέλιξης.

"Καλωσορίζω τη συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έχω υποστηρίξει μια διπλωματική λύση κι έχω φιλοξενήσει πολλές διπλωματικές προσπάθειες στην Τουρκία για αυτό το σκοπό" έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν και οι χώρες του Κόλπου.

Η συμφωνία αποτέλεσμα μακρών μυστικών διαπραγματεύσεων Αμερικανών και Ιρανών

Η συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν η οποία προβλέπει τη μερική χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την εφαρμογή περιορισμών επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι ο καρπός πολύμηνων μυστικών αμερικανο-ιρανικών συνομιλιών σε χώρες, όπως το Ομάν, με αμερικανούς αξιωματούχους να χρησιμοποιούν στρατιωτικά αεροσκάφη, πίσω εισόδους και ασανσέρ υπηρεσίας για την μην δώσουν στόχο.

Οι μυστικές συνομιλίες, οι σημαντικότερες επαφές σε διάστημα τριάντα ετών ανάμεσα σε εκπροσώπους του "Μεγάλου Σατανά" και του "Αξονα του Κακού" επιβεβαιώθηκαν από αμερικανούς αξιωματούχους και έναν πρώην ιρανό αξιωματούχο και δείχνουν την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ήδη από τον Ιανουάριο 2009 για την αναζήτηση τρόπων προσέγγισης ανάμεσα στις δύο εχθρικές από το 1979 χώρες.

Σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο που διατηρεί μυστική την ταυτότητά του, τα δύο πρόσωπα -κλειδιά αυτών των μυστικών συνομιλιών ήταν ο Ουίλιαμ Μπερνς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, οι δύο άνδρες, ορισμένες φορές μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως μέλη της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, συναντήθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους με ιρανούς αξιωματούχους.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ