2013-11-25 19:19:06
Φωτογραφία για Προτάσεις  της ΚΙΠΑΝ για τη διέξοδο από τα αδιέξοδα, στα οποία έχει οδηγηθεί το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσαμε με αυξημένη προσοχή την εξέλιξη των γεγονότων σχετικά με τη «διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων» των ΑΕΙ.

Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας προς όλες τις πλευρές δεν εισακούσθηκαν (Βλ. [1]-[4]) και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις φαίνεται να επιβεβαιώνονται καθώς βιώνουμε κάθε μέρα -κατά κύριο λόγο στα δύο αρχαιότερα, ιστορικά και εμβληματικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα: το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)- μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, που έχει οδηγήσει σε δύσκολα αναστρέψιμες καταστάσεις.

Από τη μια πλευρά, η Κυβέρνηση, δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας:

 μεθόδευσε με απόλυτη αδιαφάνεια, αυθαιρεσία, αυταρχισμό και προχειρότητα τις διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων αλλάζοντας συνεχώς τις επιλογές της,

 επέλεξε αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα και χωρίς καμιά αιτιολογία τις κατηγορίες των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, με συνέπεια να δημιουργούνται πολλά λειτουργικά προβλήματα στα ιδρύματα,


 αντιμετωπίζει με ανεξήγητη αδράνεια προτάσεις αναζήτησης μιας νηφάλιας διεξόδου από την κρίσιμη κατάσταση.

Από την άλλη, έχουμε τη συντηρητική πολιτικό-ακαδημαϊκή συμμαχία του «βαθέως πανεπιστημιακού κατεστημένου» με τις συντηρητικές αντιμεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις του άκρατου λαϊκισμού η οποία, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τα «κεκτημένα»:

 συντηρεί και ενίοτε επιδιώκει τη μη νόμιμη λειτουργία των θεσμικών οργάνων των Ιδρυμάτων,

 αδιαφορεί για την υποβάθμιση των σπουδών από συνεχείς διαταραχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας,

 παρεμποδίζει με προσχηματικές ενέργειες τη σύνταξη Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού του κάθε Ιδρύματος.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

• η μέση και φτωχή οικογένεια –βασικός τροφοδότης του εξαίρετου φοιτητικού δυναμικού της χώρας, ειδικά των Ιδρυμάτων ΕΚΠΑ και ΕΜΠ- υποφέρει τα πάνδεινα,

• στις μέρες μας δεν μπορεί να υπάρξει Χώρα ανεξάρτητη και αυτοδύναμη χωρίς ισχυρό πανεπιστημιακό σύστημα αξιολογούμενο, ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο,

• η κατάρρευση του ελληνικού πανεπιστημιακού συστήματος θα οδηγήσει σε ριζικές ταξικές ανατροπές στη Χώρα, αφού η πρόσβαση σε αξιόπιστα Ιδρύματα (του εξωτερικού) θα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μόνο των γόνων πλούσιων οικογενειών, επιβάλλεται, σε μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης του Πανεπιστημιακού Συστήματος:

 Το Υπουργείο Παιδείας άμεσα να προχωρήσει σε αντικατάσταση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης της διαθεσιμότητας (ΚΥΑ), γιατί:

 Η διαμόρφωσή της έγινε, σε μεγάλο βαθμό, αυθαίρετα: ως προς τον αριθμό των εμπλεκομένων Ιδρυμάτων, ως προς τις κατηγορίες υπαλλήλων που συμμετέχουν, αλλά και ως προς τους αριθμούς υπαλλήλων ανά Ίδρυμα. Δεν υποστηρίζεται από καμιά έγκυρη μελέτη.

 Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων απεδείχθη αναξιόπιστη και διαβλητή. Δυστυχώς σε αυτό συνέβαλαν και ορισμένοι υπάλληλοι, που από παραδρομή ή εσκεμμένα υπέβαλαν ψευδή στοιχεία (διορισμός μέσω του ΑΣΕΠ, βαθμολογία ανύπαρκτων αξιολογήσεων, κλπ.),

 Ο έλεγχος που έγινε από το ΑΣΕΠ, φαίνεται –εκ του αποτελέσματος- να είναι επιφανειακός, ενδεχομένως λόγω έλλειψης των επίσημων εγγράφων. Ανεξάρτητα πάντως από την αιτία, με απλά λόγια, το ΑΣΕΠ απέτυχε πλήρως, στην περίπτωση αυτή, να εκπληρώσει το σκοπό του!

 Για τους παραπάνω λόγους πρόδηλο είναι ότι η ΚΥΑ είναι νομικώς ευάλωτη έναντι οποιουδήποτε θελήσει να την προσβάλει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

 Να γίνει ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου και των θεσμικών οργάνων των ΑΕΙ (Συνόδων, Συμβουλίων, κλπ), που θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο και τα κριτήρια άμεσης αξιολόγησης του συνόλου των δομών και πρόσωπων όλων των ΑΕΙ από Επιτροπή κοινής αποδοχής και με πρότερη δέσμευση όλων ότι θα αποδεχτούν τα όποια αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

με τελικό στόχο:

να μην απομακρυνθεί κανείς από αυτούς, που αποδεδειγμένα προσφέρουν στη διοικητική δομή του Ιδρύματός τους,

αν αυτό είναι αναπόφευκτο, να τεθούν σε διαθεσιμότητα αυτοί, που επί χρόνια βρίσκονται μακριά από το Ίδρυμά τους ή δεν προσφέρουν έργο στη διοικητική του δομή.

Καλούμε τους καθηγητές και τους φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με επιμονή, υπομονή, απόλυτα δημοκρατικά και ειρηνικά να απαιτήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των Ιδρυμάτων και την άμεση λειτουργία τους. Το Πανεπιστήμιο είναι το σπίτι κάθε φοιτητή, κάθε καθηγητή!

Όταν καμιά δύναμη μέχρι σήμερα -ούτε καν οι απριλιανοί δικτάτορες- δεν τόλμησε να κλείσει τα Πανεπιστήμια, υπάρχουν στη ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα δυνάμεις που τολμούν να απαγορεύουν την πρόσβαση στους χώρους της γνώσης και των ιδεών;

Οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες και απαιτούν εγρήγορση και θυσίες. Καμιά συλλογικότητα και κανένα πρόσωπο δεν είναι υπεράνω του Πανεπιστημίου!

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α της Κ Ι Ν Η Σ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ