2013-11-25 21:03:14
Φωτογραφία για Αθωώθηκε καθηγητής - χειρουργός για το θάνατο του ιατροδικαστή Γ. Στειακάκη
Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε τη Δευτέρα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο καθηγητής και διευθυντής της ουρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το θάνατο του ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη.

Ο ιατροδικαστής είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο ΠΑΓΝΗ πριν πέντε χρόνια μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.

Στην αθωωτική απόφαση μειοψήφησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος.

Υπέρ της αθώωσης του καθηγητή είχε ταχθεί και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος στην αγόρευσή του είπε ότι ο κατηγορούμενος όχι μόνο δεν επέδειξε αμέλεια αλλά αντιθέτως "άκρα επιμέλεια" στη διάρκεια της επέμβασης "κάνοντας τα πάντα για την επιτυχία της".

Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται να προκλήθηκε εμβολή, η οποία, σε συνδυασμό με το βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, να επέφερε το μοιραίο.


Είχε προηγηθεί η απολογία του κατηγορουμένου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έγινε κανένα απολύτως λάθος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Όπως ισχυρίστηκε ο καθηγητής όλα εξελίχθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν υπήρχε περίπτωση - λόγω και της θέσης του ασθενή στο χειρουργείο- να προκληθεί πρόβλημα στα αγγεία, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Η σύζυγος του ιατροδικαστή, που έλειπε κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση, είπε ότι ενημερώθηκε για το θάνατο του άντρα της ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας,

Όπως είπε, ο άνδρας της της είχε μιλήσει για μια σοβαρή επέμβαση, όχι τόσο για το ίδιο το χειρουργείο όσο για το τι θα γίνει μετά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που την ενημέρωσε για την επιπλοκή στην κατάσταση του Γ. Στειακάκη, λέγοντας της ότι αιμορραγούσε αλλά δεν μπορούσαν να ξέρουν από πού, και έκαναν ότι μπορούσαν για να τον σώσουν.

Σε ερώτηση γιατί η οικογένεια δεν ζήτησε να γίνει νεκροψία-νεκροτομή, η χήρα του ιατροδικαστή ανέφερε στην κατάθεσή της ότι ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ εκτίμησαν ότι από τη στιγμή που ο άνδρας της βρισκόταν επί της ουσίας ανάμεσα σε δικούς του ανθρώπους στο ΠΑΓΝΗ, αυτοί θα έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Η μάρτυρας συμπλήρωσε ότι η οικογένεια έκανε δεύτερες σκέψεις το περασμένο καλοκαίρι μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών που οδήγησαν την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι καταθέσεις της κόρης και του γιου του ιατροδικαστή, οι οποίοι, επίσης, βρίσκονταν στην Αθήνα όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του πατέρα τους. Μάλιστα, ο γιος του Γ. Στειακάκη είπε πως αυτό που γνώριζε ο ίδιος είναι ότι ο πατέρας του "πέθανε από καρκίνο".

Επίσης, ο μάρτυρας χειρουργός - ουρολόγος, Διονύσης Μητρόπουλος, κατέθεσε ότι μόνο μια νεκροτομή θα μπορούσε να δώσει το ακριβές αίτιο του θανάτου του ιατροδικαστή, κάτι που, όπως είπε, ζητήθηκε και από τον κατηγορούμενο αλλά και από τον Διευθυντή της ΜΕΘ.

Όπως αναφέρει το cretalive, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένας ιδιαίτερα επιμελής χειρουργός που δεν θα μπορούσε να κάνει το λάθος που του αποδίδει το κατηγορητήριο και υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία είναι πιθανό ο θάνατος του ιατροδικαστή να επήλθε από εκτεταμένο θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

directnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ