2013-11-25 22:03:30
Φωτογραφία για Αγκαλιάζω Πάτρας: Ο εθελοντισμός και η κοινωνική φροντίδα στηρίζουν τους καρκινοπαθείς
Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος του εθελοντισμού στην εποχή της κρίσης, αναδείχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου , στα πλαίσια του FORUM Ανάπτυξης 2013 -16ο MONEY SHOW Πάτρας.

Στην σημαντική αποστολή που αναλαμβάνουν οι εθελοντές του «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» εστίασε η Κατερίνα Ασημακοπούλου, αντιπρόεδρος του Ομίλου, αναφερόμενη στην ψυχολογική στήριξη των ασθενών με καρκίνο και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για φορέα ο οποίος, εκτός των άλλων επιμένει στη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

«Διότι, στην εποχή της κρίσης, ορισμένες φορές, δημιουργούνται ακόμη κι επικίνδυνες συνθήκες» διαπίστωσε η ίδια. Διατύπωσε ωστόσο δύο προτάσεις, με στόχο «την καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή των ασθενών». Ζήτησε οι καρκινοπαθείς, εφόσον έχουν εξασφαλισμένα τα φάρμακα τους να έχουν πρόσβαση στον τουρισμό, αλλά και να δημιουργηθεί στην περιοχή μονάδα ανακούφισης ασθενών τελικού σταδίου.


Σήμερα, η μοναδική Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας λειτουργεί στην Αθήνα. Πρόκειται για την ΓΑΛΙΛΑΙΑ, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στο σέργο της Μονάδας αναφέρθηκε η Αλίκη Τσερκέζογλου, γυναικολόγος – ογκολόγος και πρόεδρος του ΔΣ της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα.

«Στόχος της ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα- ψυχικά και σωματικά- που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή» διευκρίνισε και συνέχισε: «Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο.

Στο πλαίσιο της φροντίδας επίσης στηρίζεται η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του πένθους». Στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της η Μονάδα έχει φροντίσει 223 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη κι έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 επισκέψεις. «Μας κάνει εντύπωση που, ενώ η νόσος εξελίσσεται, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μας λένε ότι αισθάνονται καλύτερα. Αυτό συμβαίνει διότι, με τη βοήθειά μας, ξεπερνάνε τους φόβους τους» παρατήρησε η κ. Τσερκέζογλου.

«Στην περιοχή υπάρχει ανθρώπινο υλικό για να μπορέσει να προχωρήσει σε μια τέτοια δράση» σχολίασε ο συντονιστής της εκδήλωσης Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και πέρασε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε τον ιατρικό τουρισμό, εκτιμώντας ότι η περιοχή διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναπτύξει την συγκεκριμένη μορφή τουρισμού. Σε αυτά εστίασε ο Νίκος Παπαλέξης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας: Καλό κλίμα, γεωγραφική θέση, σύγχρονες υποδομές, μεσογειακή διατροφή, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης, άρτιο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Τα τουριστικά «πακέτα» αν συνδυαστούν με τα αξιοθέατα, τα λουτρά και τις ιαματικές πηγές η Δυτική Ελλάδα καθίσταται προνομιακός προορισμός για τουρισμό υγείας, αρκεί να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους, ο Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, πρόεδρος του Ομίλου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ. «Κόψτε το τσιγάρο» ήταν το μήνυμα του κ. Παπαθανασόπουλου, καθώς εξήγησε τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα, ενώ κάλεσε άνδρες και γυναίκες να προβαίνουν στις απαιτούμενες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση. «Η πρόληψη θεραπεύει και σκοτώνει τον καρκίνο» είπε σχηματικά.

«Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» είπε και η κ. Παπαχρυσανθάκη, κλείνοντας με την ευχή «να είμαστε γεροί για να βοηθήσουμε και τη χώρα να προκόψει».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, όπως επίσης φοιτητές των τμημάτων νοσηλευτικής και κοινωνικής εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ