2013-11-26 11:41:04
Φωτογραφία για «Η Μέρκελ πίεσε Ιταλία - Ισπανία να πάνε στο ΔΝΤ»
Σκηνές πανικού και άγριους καβγάδες περιγράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Ροντρίγκες Θαπατέρο στην περιβόητη σύνοδο στις Κάνες... τον Νοέμβριο του 2011, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε Ιταλία - Ισπανία να δεχθούν ελληνικού τύπου Μνημόνια για να αποτραπεί η επιδείνωση της κρίσης χρέους. Όσο για την Ελλάδα, που βρισκόταν τότε στο «μάτι του κυκλώνα», ο Θαπατέρο επιβεβαιώνει το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από Μέρκελ και Σαρκοζί να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Το Δίλημμα» που κυκλοφορεί σήμερα, ο Θαπατέρο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι η καγκελάριος τον «χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία εισαγωγή έθεσε την πρόταση για την οποία εμείς δεν είχαμε απολύτως καμία ένδειξη... Ρώτησε εάν ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω προληπτική γραμμή πίστωσης 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ επιπλέον 85 δισ
. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «όχι». Η Μέρκελ δέχθηκε την απάντησή του και τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στράφηκαν στην Ιταλία ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Ο Θαπατέρο ανακαλεί χαρακτηριστικά τη δήλωση του τότε Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ότι... «μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω!». Παρομοιάζει μάλιστα τη διαπραγματευτική τακτική των Ιταλών με το ποδοσφαιρικό «κατενάτσιο» (σκληρή άμυνα), η οποία εν προκειμένω απέδωσε, αφού η Ρώμη απέφυγε οποιουδήποτε είδους Μνημόνιο. Ο ίδιος, τέλος, περιγράφει την αγωνία των αξιωματούχων της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΔΝΤ για το πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές στο άνοιγμα εκείνης της Δευτέρας. Υπήρχε «η αίσθηση μιας κάποιας αδυναμίας από την πλευρά των δημοκρατικών κυβερνήσεων σε σχέση με τις αγορές», λέει.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ