2013-11-27 17:47:21
Φωτογραφία για ΟΦΕΛΟΣ 5,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο σε τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά, λιανικό εμπόριο), προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του Άνχελ Γκουρία.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη συνέντευξη Τύπου, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην 325 σελίδων έκθεση, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. 

Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.


«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

«Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος» τόνισε με έμφαση ο υπουργός. Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν.

Με οδηγό την έκθεση του ΟΟΣΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιδιώξει να δώσει ένα οριστικό τέλος στις στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Angel Guria το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λόγω των μεθόδων παστερίωσης. Αντίστοιχα το ψωμί δεν πωλείται με το ζύγι, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τις τιμές. Στα απορρυπαντικά, οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία γιατί πρέπει προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Στα καινούρια βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση μεγαλύτερη από το 10% της τιμής.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα και βιταμίνες πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία και οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες. Όταν επιτράπηκε η πώληση του βρεφικού γάλακτος και στα σούπερ μάρκετ η τιμή έπεσε 20-25%. Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα Stock outlet και η απαγόρευση διαφημίσεων προσφορών.

Επίσης, προτείνεται να καταργηθούν όλοι οι δασμοί και φόροι υπέρ τρίτων. Μεταξύ αυτών το αγγελιόσημο (σ.σ. για το οποίο αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο στη Φλόριντα και στην Αυστρία, αλλά κι εκεί είναι μόλις 5%).

Να απελευθερωθεί πλήρως το άνοιγμα τον καταστημάτων τις Κυριακές, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών άνω των 250 τ.μ., των εμπορικών κέντρων και των πρατηρίων.

Οι έμποροι θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα καταστήματά τους και να καθορίζουν τις περιόδους εποχικών εκπτώσεων.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πλεονεκτήματα εν τέλει θα ευνοήσουν τους Έλληνες καταναλωτές είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα στο σύνολό τους. Μια μερική άρση των περιορισμών θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ