2013-11-28 16:18:09
Φωτογραφία για CNBC: Ο Μπερλουσκόνι έφυγε, αλλά το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας παραμένει
Η αποπομπή του Μπερλουσκόνι θα κάνει τη διαφορά; Αυτό διερωτώνται οι επενδυτές και μάλλον ρητορικό είναι το ερώτημα, αφού κρίνουν πως... οι χρόνιες δυσλειτουργίες του ιταλικού κράτους δεν θα επιλυθούν με την εκδίωξη του άλλοτε πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από το κοινοβούλιο. Όπως συγκεκριμένα δήλωναν οι αναλυτές, στο CNBC, η απουσία του Καβαλιέρε δεν θα προσφέρει τίποτα στην ιταλική κυβέρνηση.

Και ενώ η Γερουσία έδειχνε στον Μπερλουσκόνι τον δρόμο της εξόδου (η αποπομπή του εγκρίθηκε με 194 «υπέρ», έναντι 112 «κατά») και ο «έκπτωτος» ηγέτης της Κεντροδεξίας δεν εγκατέλειπε τα όπλα – αλλά ούτε και οι ακόλουθοί που καταδίκασαν την απόφαση - , ο Ενρίκο Λέτα απολάμβανε την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο προϋπολογισμός του 2014. Διεμήνυσε, μάλιστα, πως η κυβέρνησή του καθίσταται ισχυρότερη, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν.

Ωστόσο, ο επενδυτικός κόσμος δεν φαίνεται να πείθεται για τις ικανότητες της ιταλικής κυβέρνησης να επαναφέρει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη θέση που της «αξίζει». Η ύφεση που δεν λέει να φύγει, εδώ και 27 μήνες, διαψεύδει επί της ουσίας τις προσδοκίες του Λέτα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.


«Οι ιταλικές πολιτικές ήταν πάντα προβληματικές και η αποχώρηση του Λέτα δεν θα το αλλάξει αυτό», δήλωσε στο CNBC, ο επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων στη CMC Markets, Michael Hewson. «Εάν ο κ. Λέτα θεωρεί πως η αποπομπή του Μπερλουσκόνι θα ενδυναμώσει την κυβέρνηση και την ικανότητά της να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, τότε είναι πιο αισιόδοξος από εμένα», προσέθεσε.

Άλλωστε, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο Μπερλουσκόνι ήταν ο ιδανικός αντιπερισπασμός, για να καλυφθούν οι αδυναμίες της κυβέρνησης.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ