2013-12-01 18:49:21
Φωτογραφία για Απάντηση αναγνώστη στο Ναι ρε... Χρωστάω και εγώ στην τράπεζα!
Αν και αυτήν την περίοδο δεν είναι πολύ δημοφιλής η επίθεση κατά των δανειοληπτών θα μου επιτρέψεις να... επισημάνω μερικά πράγματα από αυτά που διάβασα μέσα στο κείμενο σου (αφορά το άρθρο: Ναι ρε... Χρωστάω και εγώ στην τράπεζα!).

1)Λες ότι αποφάσισες να πληρώνεις μια δόση περίπου όσο το ενοίκιο σου ή έστω και λίγο παραπάνω και στο τέλος λες ότι πλήρωνες 1100 Ευρώ το μήνα. Χωρίς να ξέρω τι ενοίκιο πλήρωνες πριν, το ποσό μου φαίνεται αστρονομικό ακόμη και για τα δεδομένα του 2006 και αμφιβάλλω αν ξεπερνούσε "λίγο" το ενοίκιο που έδινες.

2)Αλλά έστω ότι τότε τα είχες και τα έδινες. Κατάλαβες κι εσύ και άλλες πόσες χιλιάδες δανειολήπτες ότι ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ. Και υπέγραψες ότι θα έχεις 1100 Ευρώ το μήνα για τα επόμενα 25 χρόνια... όχι 300-400. Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα και το 2006 από που αντλούσες αυτήν τη σιγουριά. Δεν ξέρω βέβαια και τα υπόλοιπα περιουσιακά σου στοιχεία αλλά από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι η πληρωμή της δόσης σου εξαρτώταν στο μεγαλύτερο τουλάχιστον βαθμό από το μισθό σου. Πώς ήξερες ότι θα έχεις για τα επόμενα 25 χρόνια τέτοιο μισθό που να μπορείς να δίνεις 1100 Ευρώ το μήνα σε ενοίκιο.


3) Η πρακτική των τραπεζών να υποχρεώνουν τους δανειολήπτες με τις πρώτες τους δόσεις να εξοφλούν σχεδόν αποκλειστικά τόκους ώστε το οφειλόμενο κεφάλαιο να μένει σχεδόν ανέπαφο. Εξασφαλίζει τα μέγιστα κέρδη σε μια τράπεζα σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορεί προσωρινά ή οριστικά να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Είτε διακανονισμό ζητήσει είτε το ακίνητο βγει στον πλειστηριασμό η τράπεζα θα πάρει τόσα περισσότερα όσα περισσότερα έχει ακόμα εγγεγραμμένα ως χρέη. Δε λέω ότι μου αρέσει η πρακτική και ίσως οι τράπεζες δε θα έπρεπε να το έχουν αυτό το δικαίωμα, αλλά το είχαν και το έχουν και τους το αναγνώρισες με την υπογραφή σου.

4) Την εποχή των δανείων υπήρχε η ατάκα "Σταθερό επιτόκιο για χ χρόνια και μετά επαναδιαπραγματεύεσαι με την τράπεζα". Μου την είπαν κι εμένα όταν πήγα να πάρω δάνειο το 2007 κι έφυγα τρέχοντας. Δεν υπάρχει "επαναδιαπραγμάτευση με την τράπεζα". Όταν θα πάω μετά από 3-5 χρόνια να "διαπραγματευτώ" τι διαπραγματευτικά χαρτιά θα έχω εγώ στα χέρια μου; Τίποτα. Η τράπεζα όμως θα έχει την υπογραφή μου πάνω σε ένα συμβόλαιο κι έτσι οι επιλογές μου θα είναι αν θέλω να με π@δήξουν μπρούμυτα ή ανάσκελα. Κάπως έτσι θα ήταν και η δική σου επαναδιαπραγμάτευση επιτοκίου σου είτε δε χρωστούσες τίποτα και φυσικά ακόμη χειρότερη όταν έφτασες να έχεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και πάλι συμφωνώ ότι η πρακτική των τραπεζών να βάζουν το δανειολήπτη να υπογράφει για ένα δάνειο 25 ετών χωρίς να ξέρει με τι όρους θα το αποπληρώνει μετά τα πρώτα 3-5 χρόνια είναι απαράδεκτη, αλλά και πάλι την υπέγραψες.

Πραγματικά καταλαβαίνω τους ανθρώπους που ήθελαν κι αυτοί να αγοράσουν ένα σπίτι και να πουν επιτέλους ότι είναι δικό τους και να μην αισθάνονται ότι τα χρήματα του ενοικίου πηγαίνουν στο βρόντο. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτοί οι άνθρωποι δεν παραδέχονται ότι η ενέργεια τους να αγοράσουν με αυτούς τους επαχθείς όρους, εμπεριείχε και ένα ρίσκο (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πολύ υψηλό), το οποίο δυστυχώς δεν τους βγήκε και θα χάσουν πολλά χρήματα. Γιατί όπως και να το κάνουμε το να υπογράφεις το 2006 ότι μέχρι το 2031 θα είσαι σε θέση να πληρώνεις ΕΧΕΙ ΡΙΣΚΟ.

Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ