2013-12-02 11:48:05
Φωτογραφία για Μαίνεται η μάχη για την προστασία της φέτας
Σωρεία αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη στα τέλη Οκτωβρίου ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά και ειδικότερα... η διάταξη που ρυθμίζει τις εξαγωγές λευκού τυριού από τον Καναδά, που οι εκεί παραγωγοί ονομάζουν «φέτα».

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών (Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά και σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ, προβλέπει τα εξής, σε ό,τι αφορά την προστασία της φέτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σύμφωνα με την σχετική απόφαση του 2005:

-Οι ήδη υπάρχοντες Καναδοί παραγωγοί θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν φέτα, χωρίς ωστόσο το πρoϊόν τους να ονομάζεται ελληνικό, χωρίς σύμβολα και εικόνες που παραπέμπουν στην Ελλάδα (πχ κίωνες) και με αναγραφή της χώρας προέλευσης, δηλαδή τον Καναδά.

-Οι νέοι παραγωγοί δεν θα μπορούν να πωλούν φέτα, αλλά προϊόν λευκού τυριού το οποίο θα χαρακτηρίζεται ως «τύπου φέτα», «είδος φέτα», «απομίμηση φέτα» κτλ


Να σημειωθεί πως ούτως ή άλλως η «Καναδική φέτα» δεν μπορεί να εξαχθεί σε χώρες της ΕΕ, καθώς, σύμφωνα με την προστασία ΠΟΠ, απαγορεύεται η πώληση προϊόντων που χαρακτηρίζονται άμεσα ή έμμεσα ως «φέτα».

«Χάνουμε τη φέτα», λένε οι πολέμιοι της συμφωνίας – Για επιτυχία της χώρας κάνει λόγο η κυβέρνηση

Για πλήρη απεμπόληση της προστασίας του ίσως σημαντικότερου – μαζί με το ελαιόλαδο – ελληνικού προϊόντος κάνουν λόγο όσοι υποστηρίζουν πως η συμφωνία με τον Καναδά θα είναι απολύτως επιζήμια για τη χώρα μας και απειλεί πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας στον κτηνοτροφικό κλάδο. Όπως τονίζουν, όχι μόνο δεν προστατεύεται η ελληνική φέτα, αλλά πλέον οι Καναδοί παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν «φέτα» εντός συνόρων, αλλά και στο εξωτερικό, με την έγκριση της ΕΕ και της ίδιας της χώρας μας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια στόματος της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζει επιτυχία της Ελλάδας τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά, καθώς προστατεύει τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος σημειώνει πως πλέον η προστασία της φέτας εντός ΕΕ επεκτείνεται και στον Καναδά, όπου διακινείται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες λευκό τυρί ως ελληνική φέτα με ελληνικά σήματα.

Όπως τονίζει, με την πρόσφατη συμφωνία, μπαίνουν σημαντικοί περιορισμοί για όσους παράγουν λευκό τυρί που το βαφτίζουν φέτα, καθώς τους υποχρεώνει να μην χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «ελληνικό» ή σύμβολα που παραπέμπουν στη χώρα μας, ενώ σημαντικοί είναι και οι περιορισμοί για τους νεοεισερχόμενους στον χώρο της παραγωγής λευκού τυριού του Καναδά.

Κίνημα βουλευτών κατά της συμφωνίας

Με επικεφαλής τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από τη ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη, ομάδα βουλευτών από όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) έχει δημιουργήσει κίνημα κατά της συμφωνίας, ζητώντας, με επιστολή από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, τη μη επικύρωσή της. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη την επιστολή έχουν υπογράψει ήδη πάνω από 100 βουλευτές, ωστόσο να σημειωθεί πως προ ημερών η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

Μιλώντας στη Voria.gr o κ. Κασαπίδης εκπέμπει σήμα κινδύνου για τους 400.000 ανθρώπους που ζουν από την παραγωγή φέτας, σημειώνοντας πως με τη συμφωνία νομιμοποιείται η «παρανομία» του Καναδά. «Εάν επικυρωθεί η συμφωνία θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Χώρες όπως η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα κα θα ζητήσουν να πετύχουν ό,τι και ο Καναδάς. Θα γίνει ένα ντόμινο απωλειών αγορών γνήσια ελληνικών, που θα μπορούσαμε να τις μονοπωλήσουμε με τη φέτα και θα τις χάσουμε γιατί κάνουμε χαρακίρι», τονίζει.

Ο κ. Κασαπίδης σημειώνει πως θα έπρεπε να επιδιωχθεί η επέκταση της προστασίας ΠΟΠ, που ισχύει στην ΕΕ, και στον Καναδά. «Μιλάμε για το πρώτο τυρί στον κόσμο. Η φέτα είναι μία και είναι ελληνική. Δεν υπάρχει τυρί στον κόσμο πιο νόστιμο από τη φέτα. Αν θεωρούν στην κυβέρνηση νίκη το ότι χάσαμε τη φέτα, τότε θα πρέπει να χάσουμε τα νησιά ή τον Παρθενώνα για να ξυπνήσουν. Καλύτερα να χρεωκοπούσαμε παρά να χάσουμε τα εθνικά μας προϊόντα», επισήμανε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει σχέδιο για αύξηση της εγχώριας παραγωγής φέτας και των εξαγωγών. «Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται ετησίως 100.000 τόνοι φέτας, από τους οποίους εξάγονται οι 10.000, όταν η ζήτηση παγκοσμίως είναι για 600.000 τόνους. Για 100.000 επιπλέον τόνους φέτας, θα δημιουργηθούν 150.000 νέες θέσεις εργασίας και 1 δισ. ευρώ ετήσιος τζίρος», είπε.

Προσφυγή στον ΠΟΥ και το διεθνές δικαστήριο ζητεί ο Ροντούλης

Ταφόπλακα για την παραγωγή της φέτας και ντροπή για τη χώρα χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Ο Καναδάς θα μπορεί πλέον να πουλάει φέτα με τη δική μας υπογραφή και έγκριση. Αντί να κάνουμε επίθεση στον Καναδά για την “φέτα” που πουλάει, αποδεχόμαστε πλέον την παρανομία. Ήμουν 82 ημέρες στο υπουργείο, έλεγα να πάμε στον ΠΟΥ και δεν με άκουγε κανείς. Πέρασαν υπουργοί και υπουργοί από το 2005 και κοιμόντουσαν όλοι», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Ροντούλης.

«Έχουμε ένα αεροπλανοφόρο που λέγεται φέτα και πηγαίνει σε όλο το κόσμο. Μέχρι τώρα έφερνε ελληνική σημαία. Τώρα θα φέρνει και καναδέζικη, με την αποδοχή της Ελλάδας και της ΕΕ. Θα έρθουν και άλλα 10 κράτη και θα ζητήσουν συμφωνία όπως αυτή του Καναδά. Θα χαθεί η μικρή Ελλαδίτσα, το αεροπλανοφόρο θα έχει 500 σημαίες πάνω», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει η Ελλάδα, εκτός από το βέτο που μπορεί να ασκήσει στη συμφωνία, μπορεί να πάει ένα βήμα παραπάνω, προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο ή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Να κινητοποιήσουμε ελληνική ομογένεια σε Καναδά και ΗΠΑ, να προσφύγουμε δικαστικά και να πούμε ότι παραπλανούν τους καταναλωτές. Δεν μπορούν να λένε ότι πωλούν φέτα, γιατί είναι ελληνικό τυρί. Όπως δεν μπορούν οι Καναδοί να παράγουν Μερσεντές, έτσι δεν μπορούν και φέτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για μια συμφωνία που δεν θα επηρρεάσει ιδιαίτερα τις εξαγωγές της φέτας κάνει λόγο ο Σωκράτης Κουρέλλας, πρόεδρος της εταιρείας Κουρέλλας από τα Γρεβενά, που διαστηριοποιείται στον χώρο του γάλατος και της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

«Η ελληνική φέτα έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά μιας καναδικής απομίμησης. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ξέρουν ότι φέτα είναι μόνο η ελληνική και όχι οποιοδήποτε άλλο λευκό τυρί», δηλώνει στη Voria.gr ο κ. Κουρέλλας, η εταιρεία του οποίου βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στις ΗΠΑ για την εμπορική της δραστηριοποίηση στην Αμερική με τη φέτα και τα τυροκομικά της προϊόντα.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ