2013-12-02 19:51:10
Φωτογραφία για Ιδιόκτητοι παιδικοί σταθμοί στα Πεύκα -  Εκδήλωση για την ενημέρωση ανέργων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Δίπλα στα παιδιά και την εργαζόμενη οικογένεια

● Εγκαινιάστηκε ο βρεφικός και παιδικός σταθμός Πεύκων.

● Σ.Δανιηλίδης: «Τολμήσαμε, εγγυηθήκαμε, πετύχαμε το άριστο».

Ανάμεσα σε χαρούμενα προσωπάκια και γλυκές φωνούλες βρέθηκε σήμερα η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών, εγκαινιάζοντας τον υπερσύγχρονο ιδιόκτητο χώρο όπου στεγάζεται ο δημοτικός Βρεφικός και Παιδικός Σταθμός Πεύκων, στη συμβολή των οδών Γρυπάρη 6 και Κάλβου.

Η κατασκευή του διώροφου κτιρίου ολοκληρώθηκε από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, με προϋπολογισμό 987.700 ευρώ από το δημοτικό ταμείο. Να σημειωθεί ότι το έργο είχε ξεκινήσει από τον πρώην δήμο Πεύκων ενταγμένο στο πρόγραμμα «Θησέας», αλλά οι εργασίες είχαν διακοπεί σχεδόν με την έναρξή τους λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ωστόσο, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010 και πριν ακόμη αναλάβει και επίσημα (Ιανουάριος 2011) τα καθήκοντά της η σημερινή δημοτική αρχή στο διευρυμένο πλέον δήμο Νεάπολης-Συκεών, έκρινε ότι το έργο έπρεπε να συνεχιστεί άμεσα και για το λόγο αυτό χρηματοδότησε εξολοκλήρου την κατασκευή του από το ισχυρό δημοτικό ταμείο που είχε δημιουργήσει από τον πρώην δήμο Συκεών.


«Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Τολμήσαμε, εγγυηθήκαμε και πετύχαμε το άριστο. Αξίζουν ευχαριστίες στην τοπική κοινωνία για την αποδοχή της προσπάθειάς μας και συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών του δήμου μας, και ειδικά της Τεχνικής Υπηρεσίας, που όλοι μαζί κάναμε απίθανα πράγματα και τον Αύγουστο του 2011 το έργο ήταν έτοιμο», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά το χαιρετισμό του, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στην προσπάθεια του πρώην δημάρχου Πεύκων Στέλιου Συμεωνίδη.

Όπως τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, το σχολικό έτος 2010-2011 στη Δ.Ε. Πεύκων λειτουργούσαν μόλις τρία τμήματα παιδικών σταθμών και φιλοξενούσαν 90 παιδιά. Σήμερα λειτουργούν 12 παιδικά τμήματα και 6 βρεφικά με 450 παιδιά και βρέφη, χάρη στις υποδομές που συνεχώς δημιουργεί ο δήμος. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών αυτών φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν με χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ!

«Στηρίζουμε την οικογένεια που πάσχει και λόγω της κρίσης. Πρωτοποριακά σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζουμε ιδιόκτητες δομές παιδικής φροντίδας με χρήματα από το ταμείο μας, λειτουργούμε τους παιδικούς σταθμούς καθημερινά από τις 6.30 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα με πλήρη διατροφή τεσσάρων γευμάτων και παροχή πρωτότυπων ιατροκοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης, τους κρατάμε ανοιχτούς τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ ένας παιδικός σταθμός σε κάθε Ενότητα παραμένει ανοιχτός και τον Αύγουστο, και παράλληλα ικανοποιούμε το 100% των αιτήσεων των γονέων για φιλοξενία των παιδιών τους», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, λέγοντας ότι μέρες σαν τη σημερινή «παίρνουμε κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε». Παράλληλα, ευχαρίστησε όλα τα συναρμόδια στελέχη του δήμου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις παιδαγωγούς-βρεφονηπιοκόμους εξέφρασε την περηφάνια του γιατί, όπως είπε, «το προσωπικό δεν έχει παρασυρθεί από την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία».

Να προστεθεί ότι την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διαμόρφωσης του μεγαλύτερου βρεφικού και παιδικού σταθμού στη Δ.Ε. Πεύκων, στις οδούς Αγίας Τριάδας και Παπάφη, με δυνατότητα φιλοξενίας 150 παιδιών.

…Θεμέλιο κάθε κοινωνίας

Στον Βρεφικό και Παιδικό Σταθμό Πεύκων λειτουργούν ένα βρεφικό τμήμα με 17 βρέφη και δύο νηπιακά τμήματα με 55 νήπια, που φιλοξενούνται όλα δωρεάν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ απασχολούνται επτά εξειδικευμένες παιδαγωγοί και βοηθοί.

«Η ίδρυση ενός τέτοιου χώρου φιλοξενίας και αγωγής για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αποτελεί μια σημαντική κοινωνική υποδομή», τόνισε η υπεύθυνη του παιδικού σταθμού, βρεφονηπιοκόμος Χρύσα Σίσκου εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά της και προσθέτοντας ότι «θεμέλιο κάθε κοινωνίας είναι η σωστή ανατροφή των παιδιών της».

«Με αρωγή και βοήθεια οι παιδαγωγοί συνεργάτες μας κρατούν σε πολύ καλό επίπεδο τον παιδικό σταθμό», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η επέκταση του δημοτικού δικτύου δομών κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Κώστας Νικολόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι η φιλοδοξία της προσφοράς όσων χρειάζονται όλοι οι συνδημότες μας και ειδικά όλα τα μικρά παιδιά».

«Μια εικόνα είναι όσο χίλιες λέξεις. Ο χώρος αυτός μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν νταμάρι και σήμερα είναι ένας σύγχρονος παιδικός σταθμός», ανέφερε ο συναρμόδιος αντιδήμαρχος Μικροέργων-Πρασίνου-Ηλεκτροφωτισμού Αλέκος Σιμητόπουλος.

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο πατέρας Ιωάννης από τον Ι.Ν. Δώδεκα Αποστόλων Πεύκων, ο οποίος συνεχάρη τη δημοτική αρχή για το έργο της και, μεταφέροντας και μήνυμα του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ευχήθηκε στα παιδιά να είναι γερά, στους γονείς έχουν υπομονή και κουράγιο και στις παιδαγωγούς να έχουν δύναμη, όρεξη και αγάπη για το σημαντικό λειτούργημά τους.

--------------------------------------------------------------------------------

Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά της ανεργίας

● Ειδική εκδήλωση αύριο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ενημέρωση ανέργων

Ειδική εκδήλωση-ημερίδα, που αποσκοπεί στην εξειδικευμένη ενημέρωση των ανέργων, κι εντάσσεται σε ένα νέο πρόγραμμα δράσης, διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της κατάρτισης και υποστήριξης ανέργων. Αυτή πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο δημοτικό κατάστημα της Νεάπολης, όπου ειδικοί επιστήμονες και εξειδικευμένα στελέχη θα ενημερώσουν τους ωφελούμενους της παρέμβασης για τις δράσεις και το πρόγραμμα καταρτίσεων και επιχειρηματικής υποστήριξης.

Πρόκειται για το έργο «ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ», το οποίο απευθύνεται σε 180 ανέργους και άνεργες κατοίκους ή και δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 10 Δεκεμβρίου 2013. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΣΥΝ-ΤΟΠΟΣ, που αποτελεί σύμπραξη φορέων για τη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο «Εργάνη» και το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα». Συμμετέχουν, επίσης, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, η Ανατολική Α.Ε, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών του Κέντρου «Εργάνη», το οποίο ασκεί το συντονισμό του προγράμματος.

Το έργο απευθύνεται σε άνεργους και άνεργες κατοίκους ή και δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τις νέες κάτω των 30 ετών (νέοι επιστήμονες, νέοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, νέοι κάτω των 25 ετών), και στις γυναίκες που υποστηρίζονται ολοκληρωμένα μέσα από δράσεις πληροφόρησης, συμβουλευτικής, επιμόρφωσης και κατάρτισης.

Πρωταρχικός σκοπός του είναι η βελτίωση της κατάστασης των ανέργων που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αυτοί θα προετοιμαστούν συστηματικά, μέσω πολυεπίπεδων εξειδικευμένων παρεμβάσεων, που αφορούν στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην προώθησή τους σε κατάρτιση αλλά και στην αγορά εργασίας. Επίσης, οι ωφελούμενοι που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης θα υποστηριχθούν στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο τη χρηματοδότησή τους.

Δράσεις υποστήριξης

Στο πλαίσιο αυτό έχουν σχεδιαστεί δράσεις που θα μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα τόσο για την τοπική ανάπτυξη όσο και για τη βελτίωση της θέσης και της κατάστασης των ωφελουμένων του έργου. Ειδικότερα οι δράσεις αφορούν στη:

♦ Συμβουλευτική υποστήριξη στην Απασχόληση και στην Επιχειρηματικότητα, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας. Οι ωφελούμενοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από μία εξατομικευμένη προσέγγιση να μεθοδεύσουν τις επαγγελματικές τους επιλογές και να ενισχύσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μέσω της αυτογνωσίας.

♦ Καταρτίσεις-επιμορφώσεις: Για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των ωφελουμένων του έργου σχεδιάστηκαν προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης με βάση τις ανάγκες τους, τα οποία αφορούν στην κατάρτιση ανέργων στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και ανέργων για στελέχη επιχειρήσεων εστίασης ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ, τα προγράμματα επιμόρφωσης αφορούν σε θέματα:

• δημιουργίας επιχειρήσεων

• δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων

• υποστήριξης κοινωνικών δράσεων για ανέργους και άνεργες, επιστήμονες ανθρωπιστικών σπουδών

• πράσινης ενέργειας για νέους και νέες ανέργους επιστήμονες αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών ή σχετικών σχολών ΤΕΙ.

Οι άνεργοι και άνεργες που επιδιώκουν να δημιουργήσουν κοινωνική επιχείρηση ή κοινωνικό συνεταιρισμό θα έχουν τη δυνατότητα πλήρους υποστήριξης προκειμένου να εκπονήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση μετέχουν σε μια διαδικασία, όπου αποσαφηνίζεται και αξιολογείται η επιχειρηματική τους ιδέα, βελτιώνονται οι επιχειρηματικές τους ικανότητες και δεξιότητες με αποτέλεσμα την κατάστρωση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.

Τέλος, οι άνεργοι που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας θα υποστηριχθούν με δράσεις δικτύωσης και σύνδεσής τους με εργοδοτικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Το πρόγραμμα της αυριανής εκδήλωσης-ημερίδας ανοίγει με χαιρετισμό-εισήγηση του δημάρχους Νεάπολης-Συκεών, και προέδρου του Κέντρου «Εργάνη», Σίμου Δανιηλίδη, για να ακολουθήσουν εξειδικευμένες τοποθετήσεις σε διαφορετικές θεματικές ενότητες, που είναι:

► Συμβουλευτική υποστήριξη και επιμορφώσεις που αφορούν στη:

• δημιουργία επιχείρησης

• δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων

• υποστήριξη κοινωνικών δράσεων

• πράσινη ανάπτυξη- ενεργειακά θέματα

► Καταρτίσεις (επιδοτούμενες)

Στις ενότητες αυτές εισηγήσεις θα κάνουν η Αθανασία Λαζαρίδου, Κυριακή Κωστίκα, Μάρω Βασσάρα, Κορνηλία Λιανού, Γιάννης Πολυχρονιάδης και Άννα Φραγκίδου.

► Κοινωνική οικονομία-Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (Πόπη Σουρμαΐδου, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου ΕΡΓΑΝΗ)

► Παρουσίαση καλής πρακτικής στην κοινωνική οικονομία: Μυγδονία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

► Η Πράσινη Ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (Ιάκωβος Σαρηγιάννης, γεν. διευθυντής ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ)

► Παρουσίαση καλής πρακτικής στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα: «Κατασκευή Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων», Μιχάλης Ναλμπάντης, διευθύνων σύμβουλος στην HELIONAL
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ