2013-12-03 03:21:08
Φωτογραφία για Με κατάθλιψη η σύζυγος φυλακισμένου νομπελίστα
Η σύζυγος του φυλακισμένου κινέζου Νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση κατ' οίκον, δεν είναι καλά στην υγεία της και... πάσχει πιθανόν από σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αρνείται να ζητήσει ιατρική βοήθεια, επειδή φοβάται ότι οι αρχές θα την τιμωρήσουν ακόμη περισσότερο, δήλωσαν σήμερα οι φίλοι της.

Οι αφηγήσεις φίλων της Λιού Σιά ρίχνουν φως στις συνθήκες ζωής της αφότου τέθηκε υπό κράτηση στο σπίτι της μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιού Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010.

Οι αφηγήσεις αυτές δημοσιοποιούνται επίσης δύο ημέρες πριν από μια επίσκεψη στην Κίνα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν,στη διάρκεια της οποίας είναι πιθανό να τεθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής των διαφωνούντων και των ελευθεριών του λόγου και του συνέρχεσθαι.

Η Λιού Σιά έγραψε τον Αύγουστο στον εξέχοντα δικηγόρο Μο Σιαοπίνγκ, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι "έφτασε κοντά στην τρέλα, στην ψυχική κατάρρευση", στη διάρκεια της δίκης του αδελφού της, του Λιού Χούι, με κατηγορίες για απάτη, δήλωσε ο Μο προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


"Η οικογένειά της ανησυχεί πολύ και της δίνουν αντικαταθλιπτικά", είπε ο Μο. "Όταν αποκόβεσαι τόσο πολύ καιρό από τον κόσμο, πώς νομίζεις ότι θα είναι η ψυχική κατάστασή σου;"

Ο Μο δήλωσε πως η Λιού Σιά φοβάται ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να την υποχρεώσουν να δεχθεί διορισμένους από την κυβέρνηση γιατρούς και εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει και άλλοτε ψυχιατρεία για να φυλακίσει διαφωνούντες.

Οι αρχές επιτρέπουν σπάνια στη Λιού να βγαίνει από το σπίτι της, εκτός από τις κατά καιρούς επισκέψεις της στο σύζυγό της και την οικογένειά της, ενώ δεν της επιτρέπεται σχεδόν ποτέ να δεχθεί επισκέπτες. Δεν έχει καταδικασθεί για κανένα έγκλημα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ