2013-12-04 13:37:05
Φωτογραφία για Κι όμως ζουν με κομμένο ρεύμα εδώ και 2 χρόνια
Γράφει η Ελένη Σάκο

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η ενεργειακή φτώχεια καθώς πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επειδή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

H εκπομπή Friday Today Reportaz συνάντησε μερικούς από τους πολίτες που βιώνουν την οδυνηρή αυτή κατάσταση, οι οποίοι μίλησαν στην κάμερα και περιέγραψαν πως την αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον Κώστα είναι πολύ δύσκολα, για μια πενταμελή οικογένεια όπως η δικιά του να τα βγάλει πέρα, καθώς «ζούμε με το φως κεριών και αναγκαζόμαστε για να κάνουμε μπάνιο να ζεσταίνουμε νερό σε κατσαρόλα».

Οι οικογένειες με κομμένο το ρεύμα, έχουν έρθει αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα καθώς στερούνται σε καθημερινή βάση τα απολύτως απαραίτητα όπως θέρμανση, ζεστό νερό, ηλεκτρική κουζίνα και πλυντήριο.

Οι μόνοι που ενδιαφέρονται και ευαισθητοποιούνται για την κατάσταση τους, είναι οι γείτονες όπως μας αναφέρουν οι συνεντευξιαζόμενοι.


Συγκινητική είναι και η περίπτωση της κα. Αρχοντούλας η οποία ζει χωρίς ρεύμα εδώ και δυο χρόνια καθώς όπως μας εξομολογήθηκε: «Δεν έχω να πληρώσω, δεν έχω τίποτα»

Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ έγκαιρα, με αποτέλεσμα να μένουν για μέρες ή και μήνες στο σκοτάδι, αφού ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ αποσυνδέουν το ρεύμα.

Για να μην βρεθούν να ζουν με κεριά και γκαζάκια, περιμένουν υπομονετικά στις ατέλειωτες ουρές, προκειμένου να ζητήσουν διευκολύνσεις με πολλές πολλές δόσεις.

Οι συνάνθρωποί μας, παρά τις δυσκολίες που βιώνουν δεν έχουν χάσει την πίστη και την ελπίδα τους και σ’ αυτό «βοηθάει» μια ομάδα ακτιβιστών οι οποίοι «παράνομα», παραβλέποντας τις αποφάσεις της ΔΕΗ, κάνουν επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά που τους το έχουν κόψει.

Είναι η ομάδα «κίνηση πολιτών ενάντια στην διακοπή του ρεύματος» που αποτελείται από 400 άτομα Πανελλαδικά και προέρχεται από το κίνημα ΑΛ.ΑΝΥ.Α (ή αλλιώς ΑΛληλεγγύη, ΑΝΥπακοή και Ανατροπή).

Ο σκοπός της ομάδας, εκτός από το να βοηθήσουν τις οικογένειες με κομμένο το ρεύμα, είναι να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα, ώστε να δοθεί οριστική λύση από την μεριά της πολιτείας.

Τα καθημερινά μας αυτονόητα, για τις οικογένειες αυτές είναι μια οδυνηρή περιπέτεια, αλλά παρόλα αυτά δεν χάνουν το κουράγιο και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

e-reportaz.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ