2013-12-04 14:10:24
Φωτογραφία για Αχαΐα: Ο καιρός αφάνισε τον ελαιόκαρπο!
Βαρύτατο το πλήγμα για τον αγροτικό πληθυσμό της Αχαΐας και των ευρύτερων περιοχών, όπως και τις μάζες του πληθυσμού που αντλεί εισόδημα από την ελιά ή εφοδιάζει το νοικοκυριό με το «λάδι της χρονιάς», παράδοση που στις μέρες μας είχε προσλάβει ζωτική σημασία. Φέτος, τα δέντρα μένουν γυμνά από καρπό. Εξηγεί το φαινόμενο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.

Αυτό σημαίνει μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους ίδιους, έλλειψη δραστηριότητας στα ελαιοτριβεία και στους εμπόρους ελαιολάδου, και βεβαίως αύξηση της τελικής τιμής αγοράς ελαιολάδου από τους καταναλωτές.

Πού οφείλεται το γεγονός; Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ γεωπόνο Σωτήρη Λαμπρόπουλο.

«Πρόκειται για φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περασμένη άνοιξη. Σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο, τότε που είχαμε την ανθοφορία των ελαιοδέντρων. Αυτό είχε σαν συνέπεια να καούν οι ανθοί και να μην γίνει η καρπόδεση ή όποια έγινε ήταν πολύ μικρής κλίμακας, άρα δεν προέκυψε και παραγωγή για να συλλεγεί τώρα που είναι η περίοδος του ελαιομαζέματος».


Σύμφωνα με τον Σωτήρη Λαμπρόπουλο, εκτός από ακαρπία φέτος είχαμε και μεγάλη εμφάνιση δάκου στα δέντρα εκείνα που είχαν λίγο καρπό. Ετσι, το όποιο λάδι παράχθηκε έχει οξέα εξαιτίας του δάκου που είχε χτυπήσει τα δέντρα. Υπήρξε πρόβλημα στη φετινή δακοκτονία. Λόγω του ότι παρατάθηκε πολύ η περίοδος με τις ζέστες, σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού του δάκου, ταυτόχρονα άργησε να γίνει -λόγω της πλημμελούς στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της διεύθυνσης Γεωργίας- η δακοκτονία στα χωράφια και έτσι χτυπήθηκαν και τα όποια δέντρα είχαν καρπό.

Το γεγονός ότι δεν γίνονται έγκαιρα από τη Διεύθυνση Γεωργίας τα προγράμματα δακοκτονίας οδηγούν πολλούς ελαιοπαραγωγούς στην απόφαση να κάνουν μόνοι τους δακοκτονία, αλλά συνήθως χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα που μπορεί να επιδρά στην ποιότητα του παραγόμενου λαδιού και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις για το Λάδι ΠΟΠ (Ονομασίας προέλευσης) που πρέπει να είναι απολύτως παρθένο και βιολογικό.

Να σημειωθεί πως αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που έχουν κάνει προσφυγή στον ΕΛΓΑ ζητώντας την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής τους που έχουν πληγεί από την ακαρπία της ελιάς. Ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου προς όλους τους αρμόδιους παράγοντες, την ΚΕΔΕ, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης -αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά- ζητώντας τους να μεριμνήσουν για την πλήρη και ταχεία αποζημίωση των πληγέντων.

ΓΩΓΩ ΚΑΡΑΛΗ-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ