2013-12-05 00:06:07
Φωτογραφία για Πανηγυρίζει ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Πατρών το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου
Την μνήμη του Αγίου Νικολάου που έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στα Μύρα της Λυκίας, τιμά η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 6 Δεκεμβρίου.

Επίκεντρο του εορτασμού στην Πάτρα αποτελεί όπως κάθε χρόνο, ο ιερός ναός στην συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου και Αγίου Γεωργίου, δίπλα από τις σκάλες που οδηγούν στην άνω πόλη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ιεράς πανηγύρεως, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, παραμονή της εορτής, στις 11 το πρωί θα γίνει η έξοδος της ιεράς εικόνας του Αγίου, έξω από τον ναό για προσκύνημα από τους πιστούς.

Το απόγευμα στις 6 θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομήτισσας Συμεών Χατζής ενώ στις 10 το βράδυ θα αρχίσει η ιερά αγρυπνία όπου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει τον Θείο λόγο ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών Γερβάσιος Παρακεντές.


Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει η Θεία Δοξολογία για το Πολεμικό Ναυτικό του οποίου και είναι Προστάτης ο Άγιος Νικόλαος.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει εσπερινός και παράκληση όπου το Θείο λόγο θα κηρύξει ο αρχιμανδρίτης και ηγούμενος της ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Ο άγιος Νικόλαος εκοιμήθη ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων.

Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον 11ο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου και τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού.

Η μνήμη του τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ