2013-12-05 01:28:03
Φωτογραφία για Σεισμογράφος των ΗΠΑ εγκαταστάθηκε στο Τζερμιάδων!
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Την ώρα που για πολλούς το σύστημα έχει καταρρεύσει και έχει συμπαρασύρει και την παιδεία, υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία που θέλουν να κάνουν τη διαφορά και να έχουν τους μαθητές τους δίπλα τους και όχι απέναντι, ακόμα και σε μαθήματα με έννοιες που δεν είναι εύκολα κατανοητές όπως αυτά της Φυσικής, της Χημείας, και της Βιολογίας.

Και μπορεί όταν οι μαθητές μεγαλώσουν, να μη θυμούνται χημικές ενώσεις και το νόμο της βαρύτητας, θα θυμούνται όμως ότι είχαν καθηγητές που ... κάτι τους πρόσφεραν!

Κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Λύκειο Τζερμιάδων του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, ένα ορεινό μέρος μακριά από το κέντρο της πόλης.

Οι καθηγητές αυτού του σχολείου προσπαθούν και εκτός ωραρίου να επιμορφώσουν τα παιδιά. Βρήκαν μάλιστα και έναν πρωτότυπο τρόπο και κατάφεραν να κάνουν επαφή με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.


Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο έχει σε εξέλιξη εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο προέβλεπε την τοποθέτηση σεισμογράφων μόνο στα σχολεία των ΗΠΑ.

Τα δεδομένα καταγράφονται σε ειδικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου που θα κάνει και την τελική επεξεργασία των δεδομένων

Το πρόγραμμα όμως "άνοιξε" κι έτσι ανάλογοι σεισμογράφοι έχουν τοποθετηθεί πλέον σε πολλά σχολεία του κόσμου.

Για το πρόγραμμα ενδιαφέρθηκε η Φυσικός κ. Μαρία Ελευθερίου που είναι και η υπεύθυνη πλέον του προγράμματος ενώ συμμετέχων εκπαιδευτικός είναι ο Εμμανουήλ Πουλάκης (καθηγητής Πληροφορικής).

Ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής με μια συνδρομή της τάξης των 55 ευρώ αγόρασε τον εξοπλισμό, ο οποίος τοποθετήθηκε στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

Από τον Οκτώβριο, ο σεισμογράφος καταγράφει τα δεδομένα σε 24ωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα, και αποστέλλονται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές μαζί με τους μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, συμμετέχοντας ερευνητικά στο παγκόσμιο δίκτυο, θα εξοικειωθούν αρχικά με το σεισμογράφο, θα μελετήσουν από διάφορες οπτικές το φαινόμενο του σεισμού και θα γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, οι μαθητές, σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να δουν τί συμβαίνει στην περιοχή τους αλλά και σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ακόμα και για ασθενείς δονήσεις της κλίμακας των 2 ρίχτερ.

Το ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση πέρα από το ερευνητικό είναι η αποδοχή και ο ενθουσιασμός των παιδιών των δύο τμημάτων που φυσικά και δεν έχουν τη φυσική, χημεία ή βιολογία ως ... το καλύτερο τους μάθημα. Παρ'όλα αυτά όλοι οι μαθητές συμμετέχουν - και μάλιστα εκτός ωραρίου - στο πρόγραμμα, μαθαίνουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα και για τη φυσική αλλά και για τη Γεωλογία - ένα μάθημα που πλέον δε διδάσκεται στα σχολεία.

Επιπλέον καλούνται να κάνουν έρευνες γύρω από τους σεισμούς σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

"Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε αυτό. Αρχικά είναι χαρούμενα που ο σεισμογράφος βρίσκεται στο Τζερμιάδων. Ασχέτως αν μερικά παιδιά είναι καλοί, κακοί ή μέτριοι μαθητές έρχονται και παρακολουθούν και μαθαίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική ύλη - αν εξαιρέσει κανείς το κεφάλαιο «κύματα».

Μαθαίνουν για τη γεωλογία ένα μάθημα που πλέον δε διδάσκεται στα σχολεία. Μιλάμε για τόσα άλλα και κάνουμε ακόμα περισσότερα. Αυτό που κάναμε εμείς, μπορούν να το κάνουν και άλλα σχολεία, αρκεί να το ζητήσουν», είπε στο MadeinCreta η καθηγήτρια κ. Μαρία Ελευθερίου.

Ο σεισμογράφος που τοποθετήθηκε στο σχολείο είναι του δικτύου Quake-Catcher-Network του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.

Το Quake-Catcher-Network είναι ένα παγκόσμιο δίκτυ οπροσωπικών υπολογιστών (PC) που βοηθούν με την υπολογιστική τους ισχύ το ερευνητικό πρόγραμμα σεισμών στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Ήδη, το σχολείο έχει προσφέρει αρκετές μονάδες υπολογιστικής ισχύος (601.20 τρισεκατομμύρια υπολογιστικών πράξεων) και εμφανίζεται στον παγκόσμιο χάρτη των συνεργαζόμενων σεισμογράφων.

Ο σεισμογράφος είναι χορηγία του Πολιτιστικού Σύλλογου Τζερμιάδων “Η Αναγέννησις”.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ