2013-12-05 01:57:04
Φωτογραφία για Ορμόνη κάνει τα αυτιστικά παιδιά... πιο κοινωνικά!
Η ορμόνη ωκυτοκίνη στα ρινικά σπρέι είναι ικανή να βελτιώσει την επικοινωνία των αυτιστικών παιδιών με τον περίγυρό τους, σύμφωνα με νέα μελέτη του Yale.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και μια εισπνοή μπορεί να εξελίξει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις εκφράσεις των παιδιών με αυτισμό, ώστε να τα κάνει πιο κοινωνικά! Άλλωστε, για αυτό πολλοί αναφέρονται στην ουσία ως "ορμόνη της αγάπης".

Περίπου ένα στα εκατό άτομα, σήμερα, πάσχει από αυτισμό, μια διαταραχή "ανάπτυξης" που δημιουργεί δυσκολίες στην επικοινωνία... και όχι μόνο! Οι μελετητές του Yale φαίνεται να κλίνουν προς το ότι η ωκυτοκίνη οδηγεί στην καλύτερη επικοινωνία με τα μάτια και την πιο αποτελεσματική ομιλία.

Τα αποτελέσματα βγήκαν στο φως μετά από έρευνα πάνω σε 17 παιδιά με αυτισμό, από 8 έως 16 ετών. Οι ειδικοί ψέκασαν μια φορά τη μύτη των μισών παιδιών με σπρέι ωκυτοκίνης και των άλλων μισών με ένα εικονικό σπρέι
. Μετά τη μαγνητική τομογραφία και αφού πέρασαν 45 λεπτά, διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου, που αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, ανταποκρίθηκαν περισσότερο στην πρώτη ομάδα παιδιών. Με άλλα λόγια, τα βοήθησε να αντιδράσουν καλύτερα, καταλαβαίνοντας πιο εύκολα τις εκφράσεις των γύρω τους Ωστόσο, όπως λέει ο Simon Baron-Cohen, διευθυντής στο Κέντρο Αυτισμού του Cambridge, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χρησιμοποιηθεί η ωκυτοκίνη ως θεραπεία για τις κοινωνικές "δυσκολίες" των αυτιστικών παιδιών. "Δεν πρέπει κανένας γονιός να χρησιμοποιήσει σπρέι ωκυτοκίνης από μόνος του και χωρίς ιατρική συνταγή. Η θεραπεία δεν είναι ακόμα έτοιμη, αλλά χρειάζεται πιο πολύ παρακολούθηση. Μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", σχολιάζει ο ίδιος στη Guardian. Δεν είναι τυχαίο, που προς το παρόν πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα και όχι ως μια καθημερινή φαρμακευτική αγωγή...

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ορμόνη παράγεται φυσιολογικά στο σώμα μας, συμβάλλει στον τοκετό και συμμετέχει ενεργά στο συναισθηματικό "δέσιμο" της μητέρας και του μωρού. Με άλλα λόγια, έχει τη δυνατότητα να προκαλεί την εμπιστοσύνη και τα συναισθήματα αγάπης προς τους άλλους.

flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ